21 °C Budapest
Vir, Croatia - July 27, 2021: White Suzuki Vitara on the road at the island of Vir, Croatia.

Így spórolnak a benzinen az élelmes magyarok: egyre többen már csak nyaralni indulnak el kocsival

2023. július 19. 20:00

A nyári szabadságolások idején, aki teheti, útra kel, hogy országhatáron belül vagy külföldön pihenjen. A Magyar Suzuki nagy mintájú kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik. Tízből heten nem változtattak korábbi szokásaikon: ragaszkodnak a saját járműhöz. Úgy gondolják ugyanis, hogy ez adja a legnagyobb szabadságot, praktikus, ugyanakkor a vezetés élvezetes elfoglaltság is, miközben biztonságos, kiszámítható megoldás.

Az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén. Megfontoljuk, hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazzunk. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka autóval utazik nyaralni, mert a saját jármű szabadságot ad (33,48%), praktikus (a csomagok, háziállat miatt – 31,63%), a vezetés élvezetes elfoglaltság (20,79%), biztonságos (4,98%), megválaszthatóak az útitársak (4,52%), költséghatékony (3,85%) és kiszámítható (0,75%), nem vagyunk például kitéve járattörléseknek.

Visszatartó erő a költségnövekedés

Tízből heten ugyanannyiszor választják az autózást vakációzáshoz, mint korábban. Ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka változtatott. A módosítók 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja az autót, 8,97 százalék továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék vallja, hogy már nem indul útnak autóval országhatáron túli helyre. Azok, akik nem autóval mennek nyaralni, többek között a megemelkedett költségek, így a benzinárak (39,89%), a nem megfelelő jármű állapot (36,75%) vagy éppen kényelmi okok miatt döntöttek így (például fárasztónak találja a hosszabb ideig tartó vezetést, 13,89%).

Bevált praktikákkal kötjük le a gyerekeket

A KSH statisztikái alapján a legtöbb közúti baleset nyáron történik, ami érthető, hiszen ilyenkor többen használják az autót, a forgalom is gyakran torlódik egyes útszakaszokon és a hét egyes időszakaiban (péntek-vasárnap). A kánikula ráadásul sokkal jobban megterheli a szervezetet, amely a koncentrációra is hatással van, emellett a nem megfelelő műszaki állapotban lévő autók is balesetveszélyesek.

A Magyar Suzuki kutatásából az derült ki, hogy tízből hatan akár három óránál hosszabb útnak is nekivágnak, többségük pedig (68,20%) spontán pihenőt tart fáradtság esetén, míg a megkérdezettek 16,91 százaléka előre tervezett megállást iktat be. Vannak azonban olyan tényezők, mint az időjárás (32,97%), a sötétség (21,93%), vagy éppen a fáradtság (5,68%), amely miatt a sofőr mégsem vág neki egy hosszabb útnak. Egy autós utazás előtt sok családban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy mivel foglalják le a járműben utazó gyerekeket: az elektronikai eszközök (24,17%), a hangoskönyv (15,45%) és a mesemondás (14,81%) a három leggyakoribb praktika, amelyet a szülők bevetnek.

Hosszabb út előtt az autósok inkább átvizsgáltatják a kocsit

Jó hír, hogy nemcsak az utazásszervezésre és a csomagolásra fordítunk időt, hanem hosszabb út előtt az autóval is foglalkozunk: a megkérdezettek többsége nem indul el a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése nélkül (67,64%), viszont csupán az elővigyázatosabbak fele viszi autóját szakemberhez. Több, mint 38 százalék maga ellenőrzi az autó megfelelő műszaki állapotát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Cégcsoportunk több, mint 100 éves fennállása óta nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan termékeket hozzon létre, melyek kiszolgálják az ügyfelek igényeit. Autógyártóként kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra, azonban ez önmagában nem elegendő. A vezetők és a közlekedés összes résztvevőjének felelősségteljes viselkedése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a közutakon mindenki biztonságban érezze magát. A nyár az önfeledtségről, a pihenésről és a kikapcsolódásról is szól, fontos azonban, hogy a vakáció alatt is körültekintőek legyünk, amikor volán mögé ülünk. Járművünk legyen mindig megfelelő műszaki állapotban, ezért fontos rendszeresen, szakember segítségét kérni a gépjármű ellenőrizéséhez. Érdemes azokon a körülményeken is elgondolkodni, amelyek hatással lehetnek vezetői képességeinkre. A mentális- és fizikai fáradtság mellett vegyük figyelembe azt is, van-e kellő rutinunk, hogy a megnövekedett forgalmi helyzetben magabiztosan helyt álljunk

 – vélekedett a kutatásra reagálva Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem