Mi folyik a magyar autópiacon? Lassan kivesznek a benzin- és dízelmotorok az utakról

Mi folyik a magyar autópiacon? Lassan kivesznek a benzin- és dízelmotorok az utakról

2021. szeptember 16. 11:29

Drasztikusan átalakult az utóbbi években a magyar autópiac: egyre visszább szorulnak a "hagyományos" benzines és dízelmotoros személygépkocsik. Az új sláger a hibrid, amit nem puszta divatból tolnak a gyártók, hanem azért, hogy elkerüljék az akár több milliárd eurós büntetéseket.

Szépen lassan visszaszorulnak a hagyományos benzines és dízelautók Magyarországon - derült ki az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) adataiból. A legfrissebb, 2021 első félévének adatait összegző jelentést bogarászva kiderült, hogy immár a környezetkímélőbb meghajtással bíró személyautók dominálnak.

Az ACEA forgalomba helyezési statisztikáiból ugyanis kiderült, hogy 2019 óta a hazai autópiac gyökeresen átrendeződött: az adatok alapján kiválasztottuk az öt legkelendőbb meghajtási formát (a benzin és a dízel mellett a hibrideket, elektromos autókat és a plug-in hibrideket), majd megnéztük, hogy ezek mixe hogyan alakult az elmúlt években az első hat hónapban. Látható, hogy valósággal berobbantak a hibridek két év alatt, főképpen a hagyományos, benzines autók kárára.

Ezzel egyidőben a "sima" benzines autók aránya 71,9 százalékról 37,4-re csökkent, és bár nem volt ilyen drasztikus a csökkenés, de dízelek aránya is folyamatosan csökkent. Kiderült az is, hogy az elektromos autóknál is nagyobb ütemben gyarapodtak a konnektoros (plug-in) hibridek.

2019-ben még csak 0,6 százalékot tettek ki ezek a mixből, az idei első félévben pedig már 3,2 százaléknyi szeletet vesznek ki a tortából. A vizsgélt időszakbban az e-autók aránya 0,8 százalékkal növekedett.

Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Mi tolta meg a hibrid-szekeret?

A hibridek térnyerése mögött egy igen egyszerű ok áll: mára több gyártó sem kínál hagyományos motorral felszerelt autókat. Például a hazai eladási listákat hagyományosan vezető Suzuki is teljesen kivezette a benzines és dízeles modelleket, csak hibridet árulnak. Hasonlóan nyomja a fogyasztásbarát technológiát a Toyota és a Lexus is, de a Honda is a modellkínálat nagy részében "hibridesített", ahogy a Hyundai is - és még sorolhatnánk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új szabályok értelmében 2020 óta az autógyártóknak szén-dioxid-kibocsátás terén flottaszinten hozniuk kell a 95 gramm/kilométeres értéket. Amennyiben ezt nem teljesítik, úgy plusz grammonként 95 euró büntetést kell fizetni minden egyes autó után - így a bírságok mértéke több milliárd euróra is rúghat. Tehát a kínálatot immáron nem a vásárlói igények alakítják Magyarországon sem, hanem a komolyabb pénzbüntetések elkerülése.

A kvóta mellett a dízelek eladásainak az sem tett jót, hogy egyre több európai nagyváros tiltja ki őket az útjairól. Karácsony Gergely főpolgármester is hamarosan ki akarja tűzni a budapesti céldátumot. A Levegő Munkacsoport már jövőre elkezdené a fokozatos kitiltást.

Bár a dízelautók budapesti forgalomkorlátozása még csak javaslat szintjén létezik, a fővárosban is közlekedő dízelautó-vásárlóknak már most érdemes felkészülniük a lehetséges szabályozásra, s ennek megfelelően autót választani

- hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. Hozzátette, a Budapestről kitiltandó autók értéke jelentősen csökkenhet majd, sőt, már most látható a tiltani tervezett dízelek árcsökkenése. Főként az idősebb és olcsóbb dízelautók vásárlásakor kell tisztában lenni azzal, hogy a keresési statisztikák szerint már ma is csaknem kétszer annyi vevő keres benzines modellt a használtpiacon, mint dízelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?