22 °C Budapest
Véget vetne a főváros zsúfoltságnak, ha a lakosok nem parkolnának ingyen

Véget vetne a főváros zsúfoltságnak, ha a lakosok nem parkolnának ingyen

2019. június 18. 10:02

Egy fővárosi tanulmány felvetette a lehetőséget, hogy a belváros zsúfoltságának csökkentése érdekében vonjon meg a városvezetés bizonyos kedvezményeket, az ott parkoló lakóktól. A kerületek nem fukarkodtak eddig az ingyenparkolás lehetőségével, amely gyakorlatilag milliós ajándékot jelent a lakóknak - írja a hvg.hu. 

Felül kell vizsgálni a fővárosi parkolási rendszert, ide értve a kedvezményeket és az "alanyi jogú" ingyenes lakossági parkolást is - ezt írja a Budapesti Mobilitási Terv 2030, amelyet ugyan nem a Fővárosi Önkormányzat dolgozott ki, hanem a főpolgármester felhatalmazása alapján a BKK, számos szakértő bevonásával, de arról a Balázs Mór Bizottságban egyeztettek, ahol mások mellett a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, az ITM és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának képviselője is ott ült.

Ez a javaslat nem az ingyenesség abszolút elvételéről szólna, de a végcél akár ez is lehetne a jövőben.

A tervezet készítői szerint a város jövőképe miatt kell változtatni a jelenlegi rendszeren. Az önkormányzatok még a legzsúfoltabb budapesti belvárosi kerületekben is háztartásonként legalább két autónak jelképes összeg ellenében, jóformán tehát ingyen adnak egész éves parkolási engedélyt.

Mikor este hazaérek, annyit körözök a gyerekekkel a ház körül parkolóhelyet keresve, hogy bealszanak. Így cipelhetem föl valahonnan a két alvó gyereket meg a cekkert

- panaszkodott egy újlipótvárosi olvasó a hvg-nek. Hiába állítja az oldalán a XIII. Kerületi Önkormányzat, hogy javult a parkolási helyzet, ezt úgy tűnik a lakók nem érzik. A G7 közérdekű adatigényléssel nemrég kikérte a kerületekről, hány lakossági várakozási engedélyt adtak ki, mire a válaszoló nyolc kerülettől kapott adatok, illetve a lap becslése alapján úgy tűnik:

15 ezerrel több parkolási engedélyt adtak ki annál, mint ahány parkolóhely valójában van.

A II. kerületben például 10 432 várakozási hozzájárulást adtak ki 6330 parkolóhelyre, a III. kerületben csaknem 15 ezret úgy, hogy nincs 11 ezer hely. Az V. kerületben kevesebb mint 2 ezerrel billen az engedélyek felé a mérleg, de a legdurvább a VII. kerület, ahol 12 ezer hozzájárulás jut 7 ezer helyre. A XIII. kerületben ilyen szempontból nem annyira durva a helyzet, sőt 28 496 lakossági várakozási engedélyt adtak ki 29 778 parkolóhelyre. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fővárosi Közgyűlés például kimondhatná, hogy lakásonként egy jármű parkolhat ingyen vagy kedvezménnyel a környéken, vagy az is megoldás lehetne, hogy a helyi lakosokhoz igazítva alakítaná ki a parkolóhelyeket: olasz városokban például bizonyos színű felfestésre csak helyi lakos állhat.

A konfliktus állandósult a helyben lakók és a környéken parkoló ingázók és egyéb vendégek között 

- mondja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, Dorner Lajos. A helyben lakó a háza előtt szeretne parkolni, de ez lehetetlen, ha az ingázók elfoglalják a helyet. Ilyenkor mennek a panaszok a kerületi vezetéshez, akik a kisebb ellenállás felé mozdulva elérik a fővárosnál a parkolási díjemelést, amivel a szomszéd kerületbe szorítják át a P+R-ezőket. Viszont ezzel a probléma csak tovább gyűrűzik más kerületekre, amíg az egész város egy fizetőövezetté nem válik. A kerületek viszont ragaszkodnak a bevételeikhez, illetve a saját helyi lakosaiknak nyújtható kedvezményekhez. 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24