11 °C Budapest

Autóval indulsz külföldre? Óvatosan, ezért csúnya bírságot is kaphatsz

2017. augusztus 9. 11:31

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, rengeteg magyar család indult el autóval nyaralni valamelyik uniós országba, és várhatóan ez a trend folytatódik majd augusztus folyamán is. Érdemes azonban résen lenni, hiszen ahány ország, annyi féle szabályozás. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat Európa közútjairól.

Igencsak hasznos bejegyzés jelent meg napokban az unió közútjain érvényes szabályokról az Európai Bizottság információs és kulturális központjának blogján. Mivel a legtöbb magyar jellemzően autóval járja be a tagállamokat, így az autópályákon érvényes sebességi limitre, a fizetős útdíj-rendszerre, illetve a megengedett alkoholfogyastásra vonatkozó előírások mindig kapóra jönnek.

Mint azt a bejegyzésben írják, "ahány ország, annyi szabályozás - például itthon nem vezethet, aki iszik, de ezzel kisebbségben vagyunk a kontinensen. A legtöbb helyen egy pohár sör többnyire még belefér, de fontos ismerni a pontos limitet. Továbbá nem árt hangsúlyozni, hogy

a megengedett véralkoholszint gyakorló (nem kezdő) vezetőkre vonatkozik.

Ha már a kontrollvesztésnél tartunk, érdemes kitérni az autópályákon megengedett maximális sebességekre is, hiszen nem mindenhol 130 km/óra a felső határ, mint idehaza. Belgiumban vagy például az Ibériai-félszigeten maximum 120 km/órával lehet repeszteni, míg a németeknél vannak olyan útszakaszok is, amelyeknél teljesen szabadjára lehet engedni a lóerőket.

Ahogy az alkoholfogyasztásra, illetve sebességhatárokra vonatkozó szabályok, úgy az útdíjfizetés rendszere sem egységes a tagországokban. Nálunk (virtuális) matricás rendszerben kell fizetni az autópálya-használatért, és ugyanez a helyzet Horvátországot kivételével valamennyi uniós szomszédunknál, valamint Bulgáriában és Csehországban is. Az országok többségében azonban - ahol nem ingyenes a pályahasználat (ami leginkább északon jellemző) - szakaszonként fizetős kapus rendszer a bevett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A német törvényhozás nemrégiben döntött arról, hogy az autópályákon szintén díjakat vezetnek be - az ingyenesség külföldi autóval várhatóan 2019-ben szűnik meg.  

- teszik hozzá a blog szerkesztői, a szerteágazó szabályokat pedig egy átfogó infografikán is összegzik.

Arra is felhívják továbbá az utazók figyelmét, hogy már nem lehet megúszni a szabálysértéseket csak azért, mert másik országból érkeztünk. Néhány éve ugyanis a tagállamoknak kötelező kiadniuk a KRESZ-re egy másik tagországban fittyet hányó állampolgáraik adatait. Ráadásul a biztonsági előírások és kötelezően előírt szabályok áthágása a legtöbb tagországban jóval magasabb tétel, mint idehaza.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem