16 °C Budapest
Heavy hailstorm beating against the facade of a house. There are hailstones on the lawn and the visibility is strongly reduced due to the dense rain and strong wind.

Időjárás-háborúra figyelmeztetnek a szakértők: a szuperesők korába léptünk, rengeteg áldozat lehet

2024. április 19. 12:18

Johan Jaques, a KISTERS vezető meteorológusa szerint a cloud seeding (felhőbeültetés, felhőmagvasítás, esőcsinálás) technológiájának nem szándékolt következményei diplomáciai instabilitást okozhatnak, mivel az időjárás manipulálása egy adott országban katasztrofális hatásokat eredményezhet egy más országokban - tudósított a Daily Mail.

Johan Jaques, a KISTERS környezetvédelmi vállalat vezető meteorológusa felhívta a figyelmet arra, hogy a cloud seeding (esőcsinálás) technológiájának alkalmazása nem várt következményekkel járhat, ami diplomáciai instabilitást okozhat. Hangsúlyozta, hogy a természetes csapadékmintákba való beavatkozás kezelhetetlen eseménysorokat indíthat el és etikai kérdéseket is felvet. Az időjárás manipulálása egy országban ugyanis katasztrofális hatásokkal járhat egy másik ország számára.

Nem véletlen, hogy a mostani dubaji áradások, amelyek során 24 óra alatt több mint 142 mm eső hullott, aggodalmakat keltettek a cloud seeding technológiájával kapcsolatban. Az Egyesült Arab Emírségekben az 1990-es évektől alkalmazzák ezt a módszert az esőzések ösztönzésére. A közelmúltbeli események azonban rávilágítottak arra, hogy a felhőbeültetés túlzott csapadékot és hirtelen áradásokat is okozhat.

Ahmed Habib, az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központjának meteorológusa szerint az esőzést megelőző napokban több felhőbeültetési repülést is végrehajtottak. Bár az NCM tagadta, hogy ez közvetlenül az áradások előtt történt volna, elismerték, hogy vasárnap és hétfőn végezték el ezeket a műveleteket.

Maarten Ambaum és Giles Harrison professzorok szerint bár a felhőbeültetést használhatják eső előidézésére, nem valószínű, hogy ez önmagában heves viharokhoz vezethet. Az éghajlatváltozás szerepe az intenzív időjárási jelenségekben továbbra is nagyon fontos tényező lehet. Dim Coumou professzor kiemelte, hogy a melegedés hatására erősödhetnek a zivatarokból származó esőzések. Látjuk azt is, hogy a dubaji események során tapasztalt csapadék mennyisége jelentős eltérést mutatott az éves átlagtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Márpedig a dubaji esőzéseknek súlyos következményei vannak: iskolai tanítást felfüggesztették és otthoni munkavégzést rendeltek el Dubajban a takarítási munkálatok ideje alatt. Ezek az intézkedések rámutatnak arra, hogy milyen komoly következményei lehetnek egy ilyen rendkívüli időjárási eseménynek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm