14 °C Budapest

Nyomás vásárolni! Komoly drágulás jöhet a boltokban

Pénzcentrum
2015. január 6. 14:26

Az elmúlt egy hétben rég nem látott szintre zuhant a forint árfolyama, egy euróért 320 forintot kérnek (december elején még a 306-os szintnél jártunk). Gyakorlatilag kizárt, hogy ez előbb-utóbb ne legyen hatással a mindennapokra. Sőt, sokkal hamarabb érezhetjük, mint azt gondolnánk. A Pénzcentrum Madár Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét kérdezte a várható hatásokról.

Az elmúlt másfél hónapban a forint jelentős gyengülésen ment keresztül, ami az árfolyamrögzítés miatt a devizahiteleseket már nem érinti, viszont az árfolyamváltozásnak a mindennapjainkra is jelentős hatása lehet. Míg november végén 304 forintot kellett adni egy euróért, addig tegnap az árfolyam a 320 forintos szint felett is járt.

Drágulnak a külföldi árucikkek

A forint gyengülése elsősorban az import termékeket drágítja meg. Viszont az elmúlt évek különlegessége, hogy ez a hatás sokkal visszafogottabb lett a válság óta, mivel az embereknek kevés a pénzük, ezért a kereskedők lenyelték az árfolyam gyengüléséből fakadó veszteségüket és nem emeltek olyan mértékben árat, amit a forint esése indokolt volna

 - mondta el kérdésünkre Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Kérdéses, hogy a további forint esés után tudják-e tartani a ezt, vagy kénytelenek lesznek az árakban érvényesíteni. Ennek ugyanis eddig zavarba ejtően kevés nyomát láthatjuk

- tette hozzá.

A webshopok kínálatában már most látszódik, hogy a forint gyengült, és ez rossz hír lehet azoknak, akik kifejezetten a karácsony utáni leárazásokkor szerettek volna külföldről rendelni.

Ha végül a kereskedők áthárítják az árfolyamgyengülést, akkor elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (ezen belül az iparcikkek, új műszaki cikkek) drágulására lehet számítani, de a készletek kisöprése után a ruhákhoz is többért juthatunk hozzá. A forint gyengülése hamar meglátszik a külföldről hozott élelmiszereken, ez különösen télen húsbavágó, hiszen ilyenkor az eleve drágább déli országokból származó import zöldségek és gyümölcsök elterjedtebbek a boltok polcain.

A határmenti települések kiskereskedelmi forgalmát megdobhatja a gyenge forint, különösen igaz ez az euróval fizető szomszédok esetében (Ausztria, Szlovákia Szlovénia). A határ közelében élő családoknak megérheti Magyarországon bevásárolni, igaz nálunk hamarosan vasárnap már nem intézhetik el a nagybevásárlást, így ezzel a szombati terhelést növelik majd.

Mi a helyzet a benzinárral?

Mivel hazánk a kőolajat külföldről kénytelen beszerezni, ezért a forint gyengülése elsőként az üzemanyagárakban csapódhat le. A két ünnep között megfigyelhettünk némi drágulást, ugyanakkor a kőolaj árának kitartó világpiaci esése miatt a benzinárak jelentős esésen mentek keresztül az elmúlt fél évben annak ellenére, hogy a dollár árfolyama ez ellen dolgozott.

Az elemzők ráadásul az olajár további esésére számítanak, a fél évvel ezelőtti ár feleződött, ráadásul a mostani ár ismét megfeleződhet a várakozások szerint. Emiatt a benzin ára akár a literenkénti 200 forintos ár alá is csökkenhet, feltéve, hogy a forint nem gyengül tovább drámai mértékben.

Az üzemanyagárak egyébként több összetevőből állnak, a termelői ár (amire az árfolyamváltozás is hatással van) csupán 30 százalékát adja a kiskereskedelmi árnak. Emellett a benzin árának jelentős résztét teszi ki a jövedéki adó (fixen 120 forint), az ÁFA (21 százalék), illetve a kis- (4,5 százalék és a nagykereskedelmi árrés (7,5 százalék). Emiatt a forint árfolyama nem áll egyenes arányosságban a benzinárra, vagyis nagyobb forintesés nem garantálja az üzemanyagok árának drágulását.

Drágább lehet a síelés, vagy a nyaralás

A síszezon elején különösen érdekes lehet, hogy mennyiért találunk szállást és mennyibe kerülnek a síbérletek. Az elmúlt másfél hónapban az euró ugyanis nagyjából öt százalékot erősödött a forinthoz képest, ami ugyanekkora árnövekedést okoz, ráadásul a magyarok legkedveltebb síterepein szinte kivétel nélkül euróval kell fizetnünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még nagyobb drágulás jellemzi azokat a helyeket, ahol amerikai dollárral fizetnek,

hiszen a forint nagyjából 20 százalékot esett a dollárhoz képest tavaly tavasz óta, ami már jelentősen megdrágíthatja az ilyen helyekre utazást.

Jól járnak a devizában megtakarítók

A forint esésével jól járnak, akik megtakarításaikat euróban, dollárban vagy más külföldi devizában tartják, ezzel az eséssel ugyanis a befektetéseiken felül az árfolyamon sokat nyerhetnek.

Ha november végén kötött le valaki euró betétet, akkor azt feltörve most nagyjából

öt százalékot nyerhet az árfolyamon, míg a betét, egy éves vagy annál rövidebb futamidő mellett, 1,09 százalékot hoz, de hosszabb futamidő mellet is csak 1,41 százalékos kamattal számolhatunk a jegybank adatai szerint.

A forint gyengülése kedvez azoknak is, akik devizában kapják a fizetésüket, azonban esetükben figyelembe kell venni azt is, hogy csak addig járnak jobban, amíg a kereskedők nem hárítják át a gyenge forintot az áremelésen keresztül a vevőkre, ahogy azt az elemző említette.

Mikor kezdődhet el a boltokban a drágulás? Lesz-e alacsonyabb az árfolyam?

Az árfolyam ingadozását rengeteg dolog befolyásolja, így nehéz megmondani, hogy csökkenhet-e az árfolyam, mindenesetre a devizahitelek árfolyamrögzítésének köszönhetően a gyenge forint egyelőre nincs hatással a mindennapokra és ez várhatóan így is marad, amíg a kereskedők nem érvényesítik a gyenge forint hatását a boltok polcain.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem