2 °C Budapest

Nincs mese, jócskán felment a lecsó ára: bezzeg az Aldiban, Lidlben, Sparban...

2020. július 23. 16:55

Nincs is nyár lecsó nélkül: ilyenkor érdemes minél többször főzni a magyarok egyik kedvenc ételét, hiszen az árak július-augusztus hónapban a legalacsonyabbak. Aki szemfüles, az pedig még olcsóbban be tudja szerezni az alapanyagokat, legyen szó egyszerű magyaros, tökös, vagy esetleg franciás cukkinis lecsóról.

A lecsó igazai magyar étel (bár nem csak a miénk, szinte minden nemzet konyhájában találkozunk hasonló étellel), igazán nyáron érdemes készíteni, hiszen ilyenkor a legolcsóbbak az alapanyagok hozzá. Vagy csak voltak? Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy hihetetlenül felmentek a zöldség és gyümölcs árai

Ami a lecsó receptjét illeti, ahány ház, annyi szokás - viszont abban mindenki egyetért, hogy az étel alapja a hagyma, a lecsópaprika és a paradicsom. A puritánok ezen kívül mást nem is tesznek bele, ám sokan el sem tudják képzelni virsli, kolbász, no meg tojás nélkül. De van aki, tarhonyát, rizst tesz bele vagy mellé, a franciásabb változatba pedig cukkini, padlizsán és tök is kerülhet.

A hivatalos számok

A vöröshagyma ára nagyjából állandó. 2016 őszétől stabilan 200 forint alatt maradt a kilós átlagára 2018 nyaráig, amikor is elkezdett felmenni a hagymaár, és meg sem állt 2019 júliusáig. Onnantól ismét csökkenést mutat, de azóta sem ment 270 forint alá az átlagos kilónkénti ár. 2020 júniusában egy kiló vöröshagyma 331 forint volt.

A paradicsom árképzésén látszik, mikor van az igazi idény: évről évre júliustól szeptemberig a legalacsonyabb az ára. Hagyományosan a lecsó (be)főzésének hónapja augusztus, hiszen a paradicsom és paprika szezon ekkor van a csúcson, szeptemberben pedig már a leérés következik. Az árak hullámzásán túl az is megfigyelhető, hogy a paradicsom átlagárak 4 év alatt szépen kúsztak felfelé, 2019-ben pedig már a lecsószezonban sem volt akkora a visszaesés, mint a korábbi években.2020 júliusában a paradicsom átlagára 597 forint volt, a lecsópaprika árait a Piaci Árinformációs Rendszer heti bontásban összesíti: e szerint a 30. héten a lecsópaprika kilója 398-498 forint körül mozgott.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárról beszélünk, tehát nem legalacsonyabb árról, ezekben ugyanúgy benne vannak a hipermarketek akciói, a piacok nyomottabb árai, mint a sarki kisbolt tarifája.

Így lesz a legolcsóbb

Az igazi magyar lecsó jegyében néztük át az e heti akciós újságokat, hogy megtudjuk, hol érdemes beszerezni hozzá ezen a héten az alapanyagokat. Az Aldiban a lébényi paradicsom kilója 429 forint, a lecsópaprika most 40 százalékkal olcsóbb, 299 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lidl-ben a fürtös paradicsom 239 forint, a vendégváró műbeles virsliből egy kiló 899 forintba kerül. Az Auchanban a kápia paprika 678 forintba kerül, ezzel is fel lehet dobni egy jó lecsót, ugyanitt 198 forint a cukkini kilója, a lecsókolbászból pedig 69 forintba kerül 10 dkg.

A Tescóban a hegyes erős paprikából egy csomag 199 foritnba kerül, a Pick virsli csomagja 349 forint , a füstölt kolbászból 10 dkg 199 forint. Aki pedig tökkel szereti elkészíteni (mert ilyen is van) az a Spar áruhzaiban 199 forintért tudja megvenni kilóját akciós áron. Ugyanitt van békéscsabai parasztkolbász 299 forintért. És persze dukál hozzá még a friss, puha fehérkenyér: a Sparban 329 forint egy kiló Büki parasztkenyér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem