15 °C Budapest

Mutatjuk, mikor indulnak a karácsony utáni akciók, leértékelések

2020. december 26. 07:07

Készülhetnek az akcióvadászok, december 27-én, azaz vasárnap újra kinyitnak a bevásárlóközpontok, és elindulnak a leértékelések. Az akciózás mértéke ezúttal is folyamatos lesz, a kereskedők a következő hetekben fokozatosan növelik majd az árengedményeket. A legütősebb akciókat január elejétől lehet megcsípni.

Hiába a járványügyi veszélyhelyzet - és a válság miatti bizonytalanság -, az elmúlt hetekben gyakorlatilag megrohanták a magyarok a bevásárlóközpontokat (és webshopokat). Iparági információink szerint ráadásul az ünnepi láz a következő hetekben sem csillapodik, sok család ugyanis jellemzően a tetőzés utáni leértékelésekre vár, hogy beszerezzen egy-egy drágább tartós fogyasztási cikket (például nagyobb háztartási gép, drágább bútor, lapostévé, laptop, okostelefon).

A boltok nagy része természetesen igazodott a fogyasztói elvárásokhoz, és sok szezonközi akcióval, leértékeléssel várták/várják a vevőket - a nagy hipermarketektől a legkisebb ruházati üzletekig. Ilyenkor leginkább a téli ruhákat, lakberendezési tárgyakat, és műszaki cikkeket éri meg vásárolni. De a koronavírus-járvány miatt idén a karácsonyfa alá is került néhány rendkívüli tétel (a kereskedői visszajelzések szerint ilyenek voltak például a professzionális takarítógépek, légtisztító berendezések, vagy épp a digitális lázmérők), így ezeknél is lehet komolyabb diszkont.

Az igazi akciók tehát csak most robbannak: a két ünnep közötti napokban és január elejétől beindulnak a szokásos karácsony utáni leárazások.

A kereskedők ugyanis rákényszerülnek ilyenkor arra, hogy jóval olcsóbban adják termékeiket, vagy legalábbis azok egy részét. Legtöbbjüknek gyakorlatilag nincs más választása, olcsóbban kell adni az árut, ha meg akar szabadulni készleteitől (ne feledjük, hogy a raktározás is költséges). Sőt, hiába volt roham a boltokban az elmúlt hetekben, a válság miatt összességében gyengébb lehet az idei éves forgalom, mint az elmúlt években volt. Az árbevétel-kiesést pedig még komolyabb akciókkal igyekeznek majd az üzletek visszabillenteni.

Az akciók keretében akár 30-50-70 százalékkal is olcsóbban vehettünk meg egy-egy terméket, de szintén elterjedt ilyenkor az egyet fizet, kettőt kap akció; illetve az ún. "áfamentes" napok is, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerülnek jóval kevesebbe. A kereskedők hetente egyre nagyobb arányú kedvezményeket kínálnak, így a fennmaradó készletekből egyre alacsonyabb áron válogathatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy a nagyobb üzletláncok hajlamosak ilyenkor korábbi, akár több éve raktáron levő "maradék" termékeket is betenni az akciós kínálatba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei évben is sokan vannak, akik visszavinnék a boltba a karácsonyra kapott ajándékokat. A Pénzcentrum nemrég összegyűjtött minden fontos tudnivalót, mi a teendő akkor, ha valakinek nem lett jó vagy éppen tetszetős valamelyik ajándék. Figyelem, a koronavírus okozta járványhelyzet miatt most különös figyelmet kell fordítani az ajándéktárgyak esetleg visszavitelére: minden körülmény között el kell kerülni a tumultust! Részletekért kattints IDE!

Vasárnaptól tehát a plázák Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt nyitva lesznek, de a Váci utca - illetve a vidéki nagyvárosok bevásárlóutcáinak - nagyobb üzletei is várják a vevőket. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a járvány miatt idén mindenképp érdeklődjünk az adott bolt nyitvatartási idejéről, és speciális járványügyi-szabályairól. Ezt könnyedén megtehetjük a boltok hivatalos weboldalain, de a legfontosabb információkat a kereskedők a hivatalos Facebook-oldalakon is rendre közzéteszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem