Kígyózik a sor az Örs vezér téri IKEA áruház előtt, mindenki a kedvezményes karácsonyfából szeretne vásárolni. A bútorláncnál idén 9990 forintért lehet fenyőt venni.
Vizsgáld meg a sonkákat jól, mielőtt választasz. Nézd meg a címkét, az eljárást, amivel készült, illetve a rajta lévő ovális pecsétet. Ez jelzi ugyanis, melyik üzemben, milyen körülmények között készült.
Évről évre egyre szigorúbb ellenőrzéseket végeznek a hatóságok a húsvétot megelőző egy hónapban. Ennek köszönhetően kevesebb a kamusonka, de azért érdemes alaposan megvizsgálni a húsvéti sonkát, mielőtt megvesszük. Íme néhány tipp a vásárláshoz.
Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek, például:
- Sertéskarajból
- Sertéscombból
- Tarjából
- Lapockából
- Csülökből
- És mostanában egyre több pulykaváltozat kapható
Fajtáit tekintve lehet csontos, vagy csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés időtartama befolyásolja azokat.
- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Húsiparosok Szövetsége.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A legismertebb sonkatípusok:
- Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el.
- Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el.
- Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje.
- Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el.
Így válasszunk sonkát!
- Nyomkodjuk meg! A jó minőségű sonkának nem szabad levet engednie.
- Vizsgáljuk meg a címkét! Rá kell legyen írva, milyen eljárással készült a sonka. Számoljunk kicsit utána, az előállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának.
- Ellenőrizzük a címkén, mekkora a hústartalom!
- A címkén kell lennie egy ovális pecsétnek, amin számok és betűk vannak. Ezek kombinációja jelzi, melyik üzemben állították elő, illetve hol csomagolták. A betűk jelzik a származási országot: HU, de sok nálunk a lengyel (PL), vagy szlovák (SK) sonka is. A kód alapján ellenőrizhetjük az üzemet, ahol a termék készült.
- Olyat válasszunk, amiben a lehető legkevesebb a hozzáadott anyag
- A nem fóliás sonkán is kell lennie címkének. Ha nincs, a hentesnek tudnia kell róla a szükséges infókat. Ha nem tud segíteni, ne vegyük meg.
- Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclével készült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük!
- A tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.
- A nagyon olcsó termék mindig legyen gyanús!
- Olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
- Megbízható hentestől vásárolj!
- Tartsd szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
- Gondosan ellenőrizd a szavatossági időt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
Megindult az MBH Bank részvények igénylése (x)
A lakossági befektetőket egyszerű folyamat és árkedvezmény is várja a bank részvényigénylésében.
-
Megéri-e a KKV-nak napelembe fektetnie? (x)
Energiaválság és kiszámíthatatlan költségek
-
Szigetüzem egyszerűen: megbízható Pramac megoldások (x)
A stabil energiaellátás ma már nem luxus, hanem alapfeltétel – legyen szó otthonról, vállalkozásról vagy mezőgazdasági telepről.








