Kiderült a nagy kenyér-titok: megéri ezek után a boltban venni?

2020. május 2. 13:02

A KSH adatai szerint márciusban (az áprilisi adatok még nem állnak rendelkezésre, így azokkal nem számolhatunk) 166 forint volt egy kg finomliszt, 1 kg fehér kenyér pedig 333 forint. Általában ezt a két árat szokták összevetni, és megállapítani, hogy az otthon sütött kenyér nemcsak finomabb és tovább marad friss, de olcsóbb is a boltinál. Azonban valóban így van ez? Ennek járt most utána a Pénzcentrum.

Az világos, hogy egy kiló fehér kenyér ára nagyjából 300 forint körül mozog. A KSH havi átlagárai alapján márciusban 333 forint volt a kenyér. Most, hogy a járvány sokakat a négy fal közé kényszerített, egyre többen próbálják ki az otthoni kenyérsütést. Nem csak a felszabadult idő miatt, hanem azért is, hogy kevesebbet kelljen boltba járni. Na meg azzal a rengeteg liszttel is kellett már kezdeni valamit, amit az emberek pánikszerűen felvásároltak - ez pedig azt eredményezte, hogy hiánycikké vált az élesztő is.

Mindenesetre gyakori tévhit, hogy amit otthon készít az ember az - nemcsak finomabb, hanem - olcsóbb is. Pedig már máskor is bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

A Pénzcentrum most azt számolta ki, mennyibe is kerül a házi kenyérsütés, ha mindent beleszámolunk, nem csak a liszt kilós árával matekozunk, hogy megtudjuk, a házi kenyér tényleg olcsóbb-e a boltinál. Mivel nagyon sokan kenyérsütő gépet használnak a házi kenyér készítéshez, és tudjuk, hogy borzasztóan megugrott az érdeklődés ezek iránt a gépek iránt, egy kenyérsütőhöz való recept alapján számolunk.

Vegyünk egy alapreceptet 1 kg-os kenyérhez: ehhez kell 60 dkg liszt, amelyhez többnyire finomlisztet használnak, de hogy jobb legyen a kenyér állaga, kevernek hozzá réteslisztet is. A legtöbb kenyérsütő gép viszont BL 80-as jelzésű búzakenyérlisztet javasol. Ennek ára pl. az Auchanban 229 forint/kg, a Sparban 225/kg. Tehát kb. 135-137,4 forint.

A sót ízlés szerint szokták adagolni, de általában egy teáskanálnyit ajánlanak a tésztához. Az nagyjából 8 gramm. A legolcsóbb sókat végignézve a boltokban 50-100 forint között találunk a boltokban. Ezért a sóra 0,4-0,8 forintot számolunk. Hogy jól megkeljen 2 teáskanál cukrot is adunk a tésztához, ami kb. 12 gramm. A kilós kristálycukor átlagárát már jegyzi a KSH, márciusban 233 forint volt. Így 2,8 forintot számolunk a cukorra. Ez már összesen 138,2-141 forint.

Ami mindenképpen kelleni fog még, az a friss élesztő, legalább egy kockának az egy harmada. (Kivéve, ha megpróbálkoznánk a kovászos kenyér készítéssel.) A Spar webshopban a 42 grammos Effect élesztő 39 forint, az 50 grammos Budafoki sütőélesztő, ahogy a Tescóban és Auchanban is, 60 forint. Ezért minimum 20 forintot kell számolni az élesztőre is. Az már 158,2-161 forint.

A 3 dl víz mellet - amit most nem számítunk fel -, szükség lesz még valamilyen zsiradékra is, most a példa kedvéért használjunk étolajat, mert annak az átlagára szintén szerepel a KSH márciusi adattáblájában. Egy liter 507 forint (ennek ára jelentősen emelkedett, hiszen februárban még 481 forint volt átlagosan). Két evőkanálnyi olaj az nagyjából 30 ml, vagyis ebben a számításban 15,2 forint. Már 173,4-176,2 forintnál tartunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen ezt a receptet még lehet turbózni kefirrel, tejföllel, tönkölyliszttel, magvakkal, aszalt paradicsommal, olívabogyóval stb. de ebbe most nem megyünk bele, maradunk az alapreceptnél.

A tésztát viszont meg is kell sütni.

Általában a kenyérsütő gépeken van fehérkenyér funkció, ami 3 órás programot jelent, kelesztéssel együtt. Vagyis 3 órán keresztül van bekapcsolva a kenyérsütő gép. Megnéztük 25 kenyérsütő gép teljesítményét, amelyek 550 és 1600 Watt között mozognak. A leggyakoribb a 600 W fogyasztású gép, az átlagos fogyasztás 733 W. Maradjuk azonban a leggyakoribb fogyasztású típusnál. Három óra alatt az 1800 Wh fogyasztás, ha a maximummal számolunk, vagyis 1,8 kWh.

Az áram ára függ a szolgáltatótól és attól is, nappali vagy éjszakai áramot használunk, de feltételezzük, hogy nem éjjel állunk neki a kenyérsütésnek. 1,8 kW az E.ON esetén sima nappali árammal 37,76 forint, az ELMŰ-nél 37,56 forint, az ÉMÁSZ-nál 37,33 forint, az NMK-nál 37,54 forint.

Vagyis az egy kilós házi kenyerünk durván 210-214 forintba kerül.

Viszonyításképpen, hogy ne csak a KSH-t vegyük alapul, az Auchanban az 1 kg-os paraszt kenyér ára 239 forint, a Tesco 1 kg-os fehér kenyér 269 forint, tehát olcsóbbak az átlag kenyér árnál (333 forint), de még így is drágábbak, mint a házi. Ha pedig fél kilós adagokban gondolkodunk, akkor még szembe tűnőbb az árkülönbség, mert míg az alapanyagárak feleződnek (az áram attól még ugyanannyi), viszont a bolti kenyér ára attól még nem lesz sokkal kevesebb, pl. a fél kilós Spar szeletelt kenyér 249 forint.

Ez azért van, mert a bolti kenyér árát még sok tényező befolyásolja, pl. a szállítás ára, vagy a munkaerő bére is. Míg az otthon sütött kenyér áránál, (mivel magunkra nem számolunk órabért,) ezek nem számítanak. Így tehát nem tévhittel állunk szemben: a házi a kenyér esetében valóban olcsóbb, mint a bolti. Ráadásul nem csak a pénztárcánk miatt, hanem a lelki egészségünk miatt sem utolsó szempont, hogy otthon sütjük-e a kenyeret, vagy a boltban vesszük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem