11 °C Budapest

Filléres karácsonyi étellel nyerészkednek a magyar éttermek

2017. december 15. 10:53

Alig másfél hét múlva karácsony. Az ünnepek közeledtével viszont a feladatok is megsokasodnak: sokan vannak, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol ilyenkor általános a túlóra, miközben óriási nyomás nehezedik az emberre: az ajándékok beszerzése vagy elkészítése mellett lassan eljön a nagybevásárlás, és ezzel együtt a sütés-főzés ideje is. Azok számára, akiknek idén nincs kedvük, lehetőségük a karácsonyt a konyhában tölteni, jó hír, hogy rengeteg helyről be lehet szerezni a karácsonyi menüt. Mutatjuk hol, mennyibe kerül a halászlé és a töltött káposzta.

Közelegnek az ünnepek, a karácsony előtti hetek igen megterhelőek sokak számára. Bizonyos munkakörökben (például a vendéglátás vagy a kereskedelem területén) ez az időszak egyet jelent a stresszel és a túlórával. Sokan szenvednek időhiányban, megtalálni a tökéletes ajándékokat, elintézni az ünnepi nagybevásárlást, esetleg kitakarítani a lakást, hogy azért viszonylagos rend fogadja a vendégsereget, rengeteg időt és energiát emészt fel. Amikor pedig végre hátradőlhetnénk, hogy megpihenjünk, ólomsúlyként nehezedik ránk a teher: még a karácsonyi menüt is el kell készíteni.

Karácsonykor még mindig leginkább a hagyományos fogások kapnak helyet az ünnepi asztalon, viszont a töltött káposzta vagy a halászlé elkészítése nem könnyű. Az interneten rengeteg receptet lehet találni, de még a legegyszerűbb verzióknál is 140-160 perc elkészítési időt tüntetnek fel, legyen szó akár töltött káposztáról, akár halászléről.

A hal úgy tűnik, a karácsonyi lakoma szerves része. Olyannyira, hogy Magyarországon az éves halfogyasztás mintegy 30-35 százaléka fogy az év vége közeledtével. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a héten arról is beszélt, hogy míg év közben leginkább a pontyot keresik a magyar vásárlók, addig decemberben már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng is. A hal idén egyébként néhány százalékkal drágább, mint tavaly a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot.

Vagyis aki halászlevet szeretne készíteni, annak be kell még iktatnia egy utat a piacra, hogy megvegye az ideális halat, azt meg kell tisztítania, kifilézni, felkockázni, és csak utána jöhet a főzés. Receptje válogatja, mennyiből jön ki, hogy egy négytagú család jól lakjon a levesből: nagyjából 2000-3500 forinttal számolhatunk.

Aki viszont nem szeretné vagy idő hiányában nem tudja a konyhában tölteni az ünnepeket, az meg is rendelheti a fogásokat. A fővárosban és vidéken is sok éttermet találni, ahol kiváló töltött káposztát és halászlevet vásárolhatunk. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, hol, mennyiért kaphatjuk meg a hagyományos karácsonyi ételeket.

A legolcsóbban akkor ússzuk meg a dolgot, ha kuponnal vásárolunk. A Pesti Mese étteremben mindössze 890 forintért kaphatunk 3 deciliter, pontyból készült halászlevet 1 halpatkóval és gyufatésztával, ha megvesszük a kupont. A rendeléseket 2017. december 20-ig lehet leadni.  Máshol is vankuponos akció, a Tromos Vendéglő is hirdet így. Náluk 2390 forint helyett 1890 forintért kaphatjuk meg a halászlevet, ha a kuponkóddal december 20-ig leadjuk a rendeléseket. A levest december 23-án, reggel 8 és este 8 között lehet átvenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Budapesten egyébként 1000 és 3000 forint között kaphatunk halászlevet. A töltött káposztáért van, ahol 1390 forintot kell fizetni, máshol viszont 3250 forintba kerül. Vidéken sem sokkal olcsóbb a rendelés, a halászlé-árak 1200 és 2100 között mozognak, míg töltött káposztát már 900 forintért is kaphatunk, igaz, van, ahol viszont 2200 forintot kell fizetni.

Az ajánlatokat mindig részletesen el kell olvasni, hiszen nem mindegy, hány töltelék jár a töltött káposztához, ahogy az sem, hogy azok hány dekások. Azt is meg kell nézni, vinni kell-e edényt magunkkal, amikor elhozzuk az ételeket, van, ahol ezt kifejezetten kérik, máshol adnak elviteles dobozt. Nem csak az éttermek honlapját érdemes böngészni, sok hely a közösségi oldalon hirdeti meg ugyanis a karácsonyi menüt.

JÓL JÖNNE 300 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Provident gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm