10 °C Budapest

Ezt biztos nem tudtad a kávéról: nem csak a vérnyomást emeli meg

2020. szeptember 26. 21:31

Szeptember 29-én ünneplik a kávé világnapját. A magyarok komoly kávéfogyasztóknak számítanak, hiszen a lakosság több mint háromnegyede fogyaszt kávét, ráadásul a többség naponta. A napi kávéfogyasztók pedig átlagosan két kávét isznak meg egy nap. Azonban hiába isszák nap mint nap, a kávé még mindig okozhat meglepetéseket. Meghosszabbíthatja az életedet, boldogabbá tesz, a hajadra is kenheted, de még a falra is akaszthatod! - jöjjön néhány, kevéssé ismert érdekességet a különleges italról.

Meghosszabbíthatja az életet

Időről időre felmerülnek olyan aggályok, hogy a kávé roncsolja az egészségünket. A kutatások azonban éppen az ellenkezőjét mutatják: napi három csésze kávé kifejezetten jótékony hatással lehet a szervezetünkre. Csökkenti többek között a légzőszervi és szívbetegségek, a stroke, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Emellett antioxidánsokban is gazdag, ezáltal az öregedést is lassítja. Sőt, egyes kutatások szerint boldogabbá is tesz bennünket, így a depresszió és az öngyilkosság kockázatát is mérsékeli. Kedvező élettani hatásainak köszönhetően egyes szakemberek a legegészségesebb italok közé sorolják. Önmagában ráadásul mindössze egy kalóriát tartalmaz egy csésze kávé, persze a számláló gyorsan meg tud szaladni, ha cukorral, tejszínhabbal és ízesített szirupokkal turbózzuk fel.

A múzsa

A frissítő nedű rengeteg művészt megihletett. Johann Sebastian Bach például írt egy művet Schweigt stille, plaudert nicht (Maradj csendben, ne fecsegj) címmel, amelyet Kávékantáta néven is ismernek. A vidám darabban egy apa vitatkozik kávéfüggő lányával, akinek szerinte azért nincs udvarlója, mert túl sok kávét iszik.

De Johnny Cash is csak egy kávéra akar beugrani rég nem látott barátjához a Cup of Coffee című számában. Beethoven is nagy kávérajongó hírében állt, és a beszámolók szerint mindig egészen pontosan 60 szem kávéból készítette el az adagját. Feltűnik az ital a festők körében, például Van Gogh csendéletén is, és a művész egyik leghíresebb alkotása a Kávézó terasza este.

Antik sztár

A régiségek kedvelői körében nagy népszerűségnek örvendenek a különféle, kávézáshoz kapcsolódó kellékek és eszközök. A legnépszerűbb hazai aukciós oldalon mindig több száz ilyen árut hirdetnek, fémdobozoktól kezdve pörkölőkön át a tekerős kézi darálókig, a porcelán kávéskészletekről és kancsókról más nem is beszélve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasznos reinkarnációk

A kávézacc temérdek különféle célra felhasználható. Mivel magába szívja az illatokat, kitűnően használható szagtalanításra a hűtőben, a ruhásszekrényben vagy éppen a lefolyóban. Nem kell attól tartani, hogy eldugítaná a csöveket, épp ellenkezőleg. Természetes súrolószerként is nagyszerűen működik, a koszos edényekről és a konyhapultról remekül eltávolíthatjuk a szennyeződéseket kávézaccal és egy ruhadarabbal vagy dörzsi szivaccsal.

Testradírként is használható akár önmagában, akár például egy doboz natúr joghurttal és egy evőkanál olívaolajjal elkeverve, ehhez a mennyiséghez elég egy evőkanál kávézacc. Ha pedig a fejbőrünkbe masszírozzuk, akkor megtisztíthatjuk vele a bőrünket, és a hajnövekedést is segíthetjük.

A növények növekedését is serkenti, ezért a virágainknak is kedveskedhetünk vele alkalomadtán, csak bele kell keverni a földjükbe, mert levegőn megpenészedik.

Nem szabad azonban túlzásba vinni az adagolást, mert nagy mennyiségben savanyúvá teszi a talajt. Kivéve a rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák és örökzöldek esetében, ezek a növények ugyanis a savanyúbb talajt kedvelik, ezért ők kaphatnak a zaccból kicsivel többet is. Több állat nem szereti azonban, ezért azokra a helyekre is szórhatjuk a kertben, ahonnan szeretnénk távol tartani például a hangyákat, a csigákat vagy éppen a macskákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem