21 °C Budapest

Érik a Nutella-krach: megfizethetetlenné válhat a hírhedt édesség

2019. január 28. 14:30

A Nutella fogyasztói ára Magyarországon kiemelkedően magas, összehasonlítva például egy üveg édesség idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Mindezt ráadásul tetézheti, hogy 2019-ben a pálmaolaj (ami a Nutella egyik fő alkotóeleme) világpiaci ára várhatóan növekedni fog, amit idővel akár a termék bolti árcéduláin is érzékelni lehet majd.

Magyarországon egyes Nyugat-Európai országokhoz képest már így is durván drágának számít a Nutella. Most azonban úgy látszik, hogy a világ legismertebb mogyorókréme a jövőben akár még tovább is drágulhat. Az édesség egyik fő összetevője ugyanis a pálmaolaj, amiről bár pontosan nem lehet tudni, hogy a végtermék hány százalékát teszi ki, annyi azonban bizonyos, hogy tetemes részegységről van szó.

A Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ grafikája szerint például az édesség majd negyede pálmaolajból áll. Éppen ezért aggasztó hír lehet a termék fogyasztói árára nézve, hogy idén emelkedhet a pálmaolaj ára, részben mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő - adta hírül a Reuters információ alapján az MTI.

A megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. 

A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült.

A világ pálmaolaj felhasználásra aggasztóan hat továbbá, hogy a második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén csupán 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Ez a két ország egyébként a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát adja.

Már így is rekord drága

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk a Nutella bizony már most sem számít olcsó édességnek Magyarországon. Olyannyira nem, hogy egy üveg nyalánkság (400 vagy 450 grammos kiszerelés) idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy Angliában - derül ki a Pénzcentrum január 28-i webáruházas összehasonlításából.

Valós veszély tehát, hogy a mogyorókrém egyik legalapvetőbb, tetemes mennyiséget kitevő alkotóelemének drágulását a hazai fogyasztók is érzékelni fogják idővel. Vagy úgy, hogy még a mostaninál is drágább lesz egy üveg vagy úgy, hogy ugyanezért az áráért hirtelen már csak 350 vagy 300 grammot kínál majd a gyártó Magyarországon. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egészségre is káros?

2017-ben nagy port kavart, hogy az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának tanulmánya szerint a 

Nutellában lévő pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius fok felé hevítik.

A gyártó szerint azonban a jelentés kulcsmondata a 200 fok feletti hevítésben van. A Ferrero ugyanis azt állítja, ők ont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amely még műszerekkel sem kimutatható.

Szemben néhány opportunista nézettel, nem igaz, hogy a pálmaolaj káros hatással lenne az emberi szervezetre. A Ferrero mindig kiemelt figyelmet fordított mind termékei, mind nyersanyagai minőségére. A pálmaolajat éppen természetes eredete miatt használják, szerkezete miatt ideális édesipari termékekhez és kenhető krémekhez, ennek következtében feleslegessé teszi a hidrogénezett zsírok használatát. A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén

- olvasható a cég hivatalos honlapján, ahogy többek között az is, ezek mellett mi miatt használja még a gyártó a pálmaolajat a Nutellában:

Forrás: ferrero.com

Hiába, hogy a feldolgozott pálmaolaj a gyártó szerint nem lehet rákkeltő a termékeiben, sőt állításuk szerint kiegyensúlyozott táplálkozás esetén pusztán semleges hatást vált ki az anyagcserére, azon mégis megéri elgondolkodni, hogy 100 gramm Nutellában 56,8 gramm cukor van, azaz a termék több mint a fele cukor. Így a napi ajánlott kalóriabevitelnek azért jócskán odacsaphat egy-két reggel indító nutellás kenyér. Vigyázni kell tehát - mint megannyi más, finomított cukrot rendkívül nagy arányban tartalmazó termék esetében is -, hogy az ember csak mértékkel fogyassza a nyalánkságot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm