2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Érik a Nutella-krach: megfizethetetlenné válhat a hírhedt édesség


A Nutella fogyasztói ára Magyarországon kiemelkedően magas, összehasonlítva például egy üveg édesség idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Mindezt ráadásul tetézheti, hogy 2019-ben a pálmaolaj (ami a Nutella egyik fő alkotóeleme) világpiaci ára várhatóan növekedni fog, amit idővel akár a termék bolti árcéduláin is érzékelni lehet majd.

Magyarországon egyes Nyugat-Európai országokhoz képest már így is durván drágának számít a Nutella. Most azonban úgy látszik, hogy a világ legismertebb mogyorókréme a jövőben akár még tovább is drágulhat. Az édesség egyik fő összetevője ugyanis a pálmaolaj, amiről bár pontosan nem lehet tudni, hogy a végtermék hány százalékát teszi ki, annyi azonban bizonyos, hogy tetemes részegységről van szó.

A Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ grafikája szerint például az édesség majd negyede pálmaolajból áll. Éppen ezért aggasztó hír lehet a termék fogyasztói árára nézve, hogy idén emelkedhet a pálmaolaj ára, részben mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő - adta hírül a Reuters információ alapján az MTI.

A megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. 

A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült.

A világ pálmaolaj felhasználásra aggasztóan hat továbbá, hogy a második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén csupán 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Ez a két ország egyébként a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát adja.

Már így is rekord drága

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk a Nutella bizony már most sem számít olcsó édességnek Magyarországon. Olyannyira nem, hogy egy üveg nyalánkság (400 vagy 450 grammos kiszerelés) idehaza drágább, mint Ausztriában, Németországban vagy Angliában - derül ki a Pénzcentrum január 28-i webáruházas összehasonlításából.

Valós veszély tehát, hogy a mogyorókrém egyik legalapvetőbb, tetemes mennyiséget kitevő alkotóelemének drágulását a hazai fogyasztók is érzékelni fogják idővel. Vagy úgy, hogy még a mostaninál is drágább lesz egy üveg vagy úgy, hogy ugyanezért az áráért hirtelen már csak 350 vagy 300 grammot kínál majd a gyártó Magyarországon. 

Az egészségre is káros?

2017-ben nagy port kavart, hogy az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának tanulmánya szerint a 

Nutellában lévő pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius fok felé hevítik.

A gyártó szerint azonban a jelentés kulcsmondata a 200 fok feletti hevítésben van. A Ferrero ugyanis azt állítja, ők ont 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat nagyon alacsony nyomáson, hogy minimalizálják a rákkeltő szennyeződést. A folyamat hosszabb és húsz százalékkal többe is kerül, mint a hagyományos hevítés. De így tudják olyan alacsony szinten tartani a szennyeződéseket, amely még műszerekkel sem kimutatható.

Szemben néhány opportunista nézettel, nem igaz, hogy a pálmaolaj káros hatással lenne az emberi szervezetre. A Ferrero mindig kiemelt figyelmet fordított mind termékei, mind nyersanyagai minőségére. A pálmaolajat éppen természetes eredete miatt használják, szerkezete miatt ideális édesipari termékekhez és kenhető krémekhez, ennek következtében feleslegessé teszi a hidrogénezett zsírok használatát. A pálmaolaj évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Tudományos kutatások sora igazolja a pálmaolaj semleges hatását az anyagcserére, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén

- olvasható a cég hivatalos honlapján, ahogy többek között az is, ezek mellett mi miatt használja még a gyártó a pálmaolajat a Nutellában:


Forrás: ferrero.com

Hiába, hogy a feldolgozott pálmaolaj a gyártó szerint nem lehet rákkeltő a termékeiben, sőt állításuk szerint kiegyensúlyozott táplálkozás esetén pusztán semleges hatást vált ki az anyagcserére, azon mégis megéri elgondolkodni, hogy 100 gramm Nutellában 56,8 gramm cukor van, azaz a termék több mint a fele cukor. Így a napi ajánlott kalóriabevitelnek azért jócskán odacsaphat egy-két reggel indító nutellás kenyér. Vigyázni kell tehát - mint megannyi más, finomított cukrot rendkívül nagy arányban tartalmazó termék esetében is -, hogy az ember csak mértékkel fogyassza a nyalánkságot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó