2 °C Budapest

A lottómilliárdosok titka: tényleg csak ennyi kell a biztos főnyereményhez?

2019. április 20. 16:01

Szinte felfoghatatlan összeg, több mint 4 milliárd forint a tét a ma esti Ötöslottó sorsoláson. A giganyeremény rengeteg magyart megmozgat, annak ellenére is, hogy a legtöbben tudják, vajmi kevés esélyük van arra, hogy behúzzák a jackpotot. De akkor miért is játszunk, miért nem hallgatunk a matematikára, milyen szociológiai tényezők késztetnek minket arra, hogy hétről hétre beikszeljük azt az 5 számot. Ennek próbáltunk meg utána járni.

Őrületes összeg, 4 milliárd 127 millió forint keresi gazdáját az Ötöslottó 16. heti sorsolásán. A játék történetében mindössze kétszer volt ennél magasabb főnyeremény, így nem meglepő, hogy a statisztikák szerint igazi lottóláz van most Magyarországon. A Szerencsejáték Zrt. statisztikái szerint a halmozódási időszak elején 3-3,5 millió alapjátékot adnak fel a szerencsevadászok, míg a milliárdos főnyereményeknél nem meglepő a heti 4-5-6 milliós értékesített szelvény sem.

Így van ez annak ellenére is, hogy sokan a bolondok adójaként aposztrofálják a lottójátékokat; legutóbb például Portfolio-s kollégánk, Bence Balázs foglalta össze, véleménye szerint miért nem érdemes játszani. Mint mondta, "a lottózást egy önkéntes adónak is tekinthetjük, amelyet azok fizetnek meg, akik nem jók matekból. Az esélyeid ugyanis azt jelentik, hogy veszíteni fogsz." Bence videójából azt is megtudhatod, hogyan keresnek még több pénzt a lottótársaságok az esélyeid lerontásával:

Noha Balázs véleményével nem akarunk vitatkozni, sok tekintetben - főként matematikailag - kétségtelenül igaza van a lottójátékokat illetően, akadnak azonban más szempontok is, amelyek legalább ennyire hitelesen védik a másik oldal létjogosultságát. Réz András szerint például nem is a nyereményért, hanem az álmokért lottózunk. Csak kevesen tudják, a közismert esztéta a kilencvenes években több lottóval és szerencsejátékkal kapcsolatos reklámkampányban részt vett, nevéhez köthetőpéldál a Skandináv lottó hazai bevezetése is.

Sokan azt hiszik, az emberek a pénzért játszanak, és ez olyan alapvetésnek számított, amiben sokáig a hozzáértők is egy véleményen voltak. Aztán elkezdtünk kicsit jobban a dolgok mögé nézni, és rájöttünk: az emberek nem hülyék, pontosan tudják, milyen kevés a telitalálat esélye. Ezzel szemben jó tervezgetni, hogy mit is vennénk ennyi pénzből, merre terelnénk az életünket. Tehát nem a nyereményért, hanem a reményért játszunk

- nyilatkozta évekkel ezelőtt Réz András.

És milyen igaza van az esztétának. Tudományos elméletek szerint, amíg kizárólag szerencsejátékként - tehát nem befektetésként - tekintünk a lottóra, és egy ún. fájdalom-öröm skálán mozgunk, addig nem kell foglalkoznunk a várható nyereménnyel. Így ugyanis nem számokat “szorzunk" a valószínűségekkel, hanem érzéseket. A viselkedés közgazdaságtana régóta foglalkozik az ember kevésbé racionális döntéseinek hátterével. Ez alapján pedig kijelenthető, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a lottó esetében a nyerési esélyek olyan kicsik, a nyeremények pedig annyira nagyok, hogy az emberi agy itt egyáltalán nem összegeket, hanem az öröm és a fájdalom különböző szintjeit látja.

Ebben az estben tehát nem kell sorra vennünk a döntés nyomán fellépő eshetőségeket, azok bekövetkezésének valószínűségét, valamint azt, hogy ezek mennyi haszonnal járnak számunkra. Azaz nem kell a hasznosságértékek esély szerinti súlyozásával kiszámítanunk a különféle döntések várható hasznosságát. Csak egy dolgot kell mérlegelnünk helyette: 250 forintot kifizetni egy alapjátékra apró, de biztos fájdalom; míg behúzni bő 4 milliárd forintot felmérhetetlen, az életünket gyökeresen megváltoztató öröm.

Végezetül pedig érdemes felidézni a híres magyar hálózatkutató, Barabási Albert László sikerről szóló egyik elméletét is. Egy interjúban kérdezték a tudóst arról, hogy igaz-e az a vélekedés, miszerint ma, az ifjú géniuszok korában, aki nem ér el jelentős sikereket 20-30 éves kora körül, lehúzhatja a rolót. Barabási szerint kétségtelen, ha megnézzük a zsenik statisztikáját, kiderül, hogy a legfontosabb felfedezéseiket valóban fiatalon tették, és ugyanez érvényes a kevésbé sikeres, átlagkutatókra is. Viszont Barabási kutatása szerint ennek nem az az oka, hogy fiatalon kreatívabbak, hanem az, hogy akkor produktívak.

Minden egyes projekt, amit az ember csinál, ugyanolyan eséllyel válhat sikeressé. Olyan a siker, mint a lottószelvény, minden egyes szelvény ugyanolyan valószínűséggel megnyerhető. Ahogy halad az idő, elfáradunk, megunjuk, egyre több családi kötelezettségünk van, a produktivitásunk csökken. Ergo: nem veszünk tovább lottószelvényt. Amennyiben termékenyek maradunk, éppolyan esélye van annak, hogy később jön össze a siker, mint fiatalon

- mondta egy interjúban a neves hálózatkutató.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm