Amikor huzamosabb ideig van meleg, és éjszaka sem tud lehűlni a ház, lakás, a falak is tartják a meleget - a legrosszabb a konyhában sütni-főzni. Összeszedtünk 6 könnyű, olcsó és frissítő receptet a kánikula idejére.
A jövő hét első napjaiban a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elsősorban nyugaton és északon növekedhet meg többször erősen a felhőzet, ott több helyen, máshol szórványosan valószínű csapadék. Zivatarok térségében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Viszont a felhős időszakoktól és futó záporoktól eltekintve a hőség töretlenül nehézzé teszi a mindennapokat.
Amikor huzamosabb ideig van meleg, és éjszaka sem tud lehűlni a ház, lakás, a falak is tartják a meleget - a legrosszabb a konyhában sütni-főzni. Már csak egy fél óra alatt összedobható szószos tésztának, vagy gyors sült csirkének se áll neki az ember, mert ez az idő elég ahhoz, hogy egyrészt ő meggyulladjon a melegtől, másrészt a lakást is jól felfűtse. Ezért nem csoda, ha nyáron keressük a sütés-főzés nélkül összedobható, könnyű ételeket.
A Pénzcentrum most olyan ételeket válogatott össze, amelyek - nem elég, hogy nem kell hozzá a konyhát földi pokollá változtatni - nem is kerülnek sokba. Hiszen a legtöbb magyarnak ezen a hétvégén már a fizetése utolsó morzsáit koptatta, és hol van még a fizetésnap!
A gazpacho a spanyol konyha hidegen tálalt, eredetileg paradicsom alapú zöldséglevese. Alapját a friss nyári zöldségek kombinációja adja, melyet (olíva)olajjal és lehetőség szerint friss fűszernövényekkel ízesítünk. Miután a zöldségeket aprórá vágtunk, összeturmixoljuk, ízesítjük, és behűtjük. Ez a sűrű, hideg leves nagyszerű, könnyű ebéd - hogyha pedig tartalmasabbat szeretnénk, akkor krutont - pirított kenyérkockát -, pirítóst vagy péksüteményeket fogyasszunk mellé.
Az alaprecepthez, hat adaghoz szükséges 1 kg paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 kis fej vöröshagyma, kevés olívaolaj, só és bors pedig különösen pénztárcakímélővé teszi ezt az ételt. Még akkor is, ha fel szeretnénk turbózni kefírrel, vagy zöldpaprikával, akkor is olcsó étel marad.
A 21. századi gasztroforradalom piedesztálra emelte ezt az ételfajtát, ennek hála, ha azt halljuk saláta, már nem csak a tojásos nokedli mellé nyelt ecetes levelek, vagy a hús mellé bűntudatból fogyasztott nyers zöldségköret jut eszünkbe, hanem komplett főételeket is el tudunk képzelni, amelyek ilyen néven futnak. Most már ahány ház, annyi kedvenc saláta - személyes kedvencünk a minimozzarella, uborka, fekete olíva és paradicsom olívaolajjal, provanszi fűszerrel.
Most a spórolás és a hőség elleni védekezés jegyében egy olyan salátát ajánlunk, amely hűsítő, könnyű, de elég kiadós lehet ebédre is, és nincsen benne egy drága alapanyag sem. Az amerikaiak egyik kedvenc szendvicse a BLT (Bacon, Lettuce=saláta, Tomato=paradicsom), elengedhetetlen alapanyagairól kapta a nevét, melyet azóta egyre több helyen látni saláta formában is. Viszont a sült bacon helyett ezúttal kockázott nyári szalámit javasolunk - azt ugyanis nem kell megsütni ebben a nagy melegben.
Fogjunk tehát egy szép salátát, csíkozzuk fel, 2-3 nagyobb paradicsomot kockázzunk fel, plusz a szalámi kockák. Ezt cifrázhatjuk szintén kenyérkockával, sajtkockával, uborkával, magvakkal, és ki milyen öntetet kedvel.
Általában köretként szoktunk találtkozni a bulgurral, amely valójában tört búza. Nagy előnye a rizzsel szemben, hogy egyrészt nem tapad össze, másrészt nem kell feltétlenül főzni: elég felönteni forró vízzel és állni hagyni. Azt feltételezem, hogy vagy mikró, vagy vízforraló majdnem minden háztartásban van, így nem kell egy kis bulgur elkészítéséhez befűteni, bepárásítani a lakást.
Tehát kiöntünk egy hőálló edénybe, amelyet utána le tudunk fedni nagyjából 30 dkg bulgurt, és felöntjük forró vízzel. Ízlés szerint ilyenkor már érdemes ízesíteni - bármilyen ízvilágra vágyunk, passzolni fog. Keverjük jól át, és fedjük le. Miután állt nagyjából 25 percet, lehet hozzákeverni bármit, ami szeretünk: kockázott sonkát, paradicsomot, uborkát - kaprot, petrezselymet, mentát tehetünk hozzá. Forrázott zsenge borsót, kukoricát szintén tehetünk benne, amit kívánunk.
Tartalmasabb ebédhez tegyünk a bulgurhoz sajtot, és olvasszuk rá, majd keverjük össze és ezt dobjuk fel zöldségekkel, vagy akár virslikockákkal. Hogyha be merünk vállalni pár perc párolást a konyhában, akkor ajánljuk a brokkolis bulgurt sajttal, fűszerekkel. Választhatunk bármilyen kiegészítőt, nem fogja túlságosan megterhelni a pénztárcánkat ez a könnyű nyári étel. A bulgur a különféle szószokkal is jól kiegészíthető/variálható, egy magvas verzió szójaszósszal például egészen különleges.
A tortilla kétféle ételt is jelenthet: a spanyol burgonyás omlettet, illetve a latin-amerikai kukoricalepényt is. A legtöbben viszont arra a vékony kerek vastagabb palacsintára hajazó tésztalapra asszociálnak, amibe rengetegféle dolgot be lehet csomagolni: készülhet tortilla lapot megtöltve taco, quesadilla, feltekerve burrito, enchilladas. Csak rajtunk múlik, milyen feltétekkel, szósszal töltjük meg.
Mi az olcsó és sütésmentes verzióknál maradnánk: megkenhetjük a lapot krémsajttal, és hosszában szeletelt uborkával, salátával, tetszőleges felvágottakkal egészíthetjük ki. Vagy szórjuk meg a lapokat, sajttal, olvasszuk rá a mikróban, és csomagoljunk a meleg, sajtos tortillába amit csak a hűtőben találunk - nyers zöldségek, mint a répa, paprika, káposzta, cukkini, brokkoli, kifejezetten passzolnak, és a hőségben jól is esnek. Szórjuk meg, hajtsuk négy felé, és kész is az ebéd!
Hogyha nem kedveljük a tortillát, vagy már unjuk esetleg, akkor megpróbálkozhatunk rizslappal is, ami kissé macerásabb, de ugyanolyan változatosan elkészíthető. Igazi nyári fogás lehet például a rizslapból készülő klasszikus zöldséges nyári tekercs - eredetileg mogyorószósszal, gyakorlatilag pedig, amivel jól esik.
A nagy hőség miatt korlátozott konyhtechnikai megoldások és a kevés pénzmag, amiből gazdálkodni lehet - mit idéz fel a legtöbb emberben? A kollégiumi éveket, amikor az ember felfedezte a vízforralóban rejlő ezerféle lehetőségét, és az instant kaják teljes palettáját. Most jól jöhet ez a középiskola, főiskola alatt megszerzett értékes tapasztalat.
Ha veszük például zacskós instant soba tésztát, amit csak forrázni kell, kijöhet 250 forintból, és nem muszáj a mellé csomagolt kis zacskós fűszerkeveréket használni. Ezen túlmenően ezt a tésztát is bármivel fel lehet dobni: szószokkal, zöldségekkel, szalámi vagy szalonna kockákkal, sajttal... amit csak így hó végén a pénztácánk enged.
A különböző rizstésztás-üvegtésztás ételekhez egyébként sem kell felfűteni a lakást, elég csak forrázni, állni hagyni, és egy készen kapható 300-400 forintos szósszal nyakon öntve őket már kész is az ebéd, minimum 4 adag. Amiért a poklokat sem kellett megjárni.
Azt feltételezzük - saját és mások tapasztalatai alapján - hogy a karantén alatt felhalmozott tartalékokból még jócskán akad otthon. Rengeteg vettek például konzerveket, bár annyira nincsenek az oda ezért a műfajért - így eddig még nem fanyalodtak rá, hogy megbontsák valamelyiket. Vagy megfeledkeztek róla, vagy az volt a kifogás, hogy "jó lesz az, majd ha jön a második hullám".
Hogyha nem akarod sütéssel-főzéssel befűteni a lakást, viszont már nincs annyi pénzen, hogy vegyél készen ebédet a jövő héten, 1-1 napra megoldhatja az ebédgondot, ha a kamra mélyéről előbányászod a karanténkonzervet. Jó étvágyat!
Címlapkép: Getty Images
TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!
A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)
![]() |
Private Investor Day 2021Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked |