4 °C Budapest
Évtizedes tévhit dőlt meg: nem olcsóbb a házinál a bolti, sőt

Évtizedes tévhit dőlt meg: nem olcsóbb a házinál a bolti, sőt

2020. július 7. 11:29

Sok alapvető élelmiszerre, főtt ételre igaz, hogyha mi magunk készítjük el otthon, az kevésbé terheli a pénztárcánkat, mint ha készen vesszük a boltban. Azonban idén, a viszontagságos időjárás és a járvány együttes hatásainak következtében a gyümölcsök ára jelentősen drágult, ezért az már nem feltétlenül igaz, hogy olcsóbb a boltilekvárnál, ha otthon főzünk be a piacon vásárolt gyümölcsből. A Pénzcentrum most utánajárt, mennyivel olcsóbb az otthoni befőzés, mint megvenni a dzsemet a boltban. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élelmiszerek ára a Központi Statisztikai Hivatal szerint 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt - a májusi drágulás nem haladta meg az áprilisi horrorárakat, amikor 8,7 százalékos drágulást tapasztalhattak a vásárlók. Ezen belül a KSH adatai szerint az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) különösen megdrágultak: 19,1 százalékkal, hiszen esetükben még a rossz időjárás is keresztbe tett a termésnek. Ezt mindenki tapasztalhatja a pénztárcáján.

A lekvárfőzés árát viszont nem csak a gyümölcs befolyásolja. Szükség van még biztosan cukorra, befőttes üvegekre, illetve dzsemfixre, amennyiben használunk ilyen adalékokat. Ezen túlmenően tehetünk például szegfűszeget, citromlevet, más ízesítőket is a lekvárhoz, de ezeknek az ára nem számottevő. A fő kiadást itt a gyümölcs jelenti. Meg is muutatjuk mennyibe kerülnek a népszerű, jelenleg szezonban lévő hazai "lekvárgyümölcsök"  - július a meggy, málna és kajszibarack befőzés ideje - a budapesti és vidéki piacokon a Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján:

Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy-egy akciót a hipermarketekben, és 25-50 százalékkal olcsóbban vehetjük a meggyet, vagy éppen a sárgabarackot, azonban az ilyen akciók jellemzően akkor vannak, amikor itthon még nem érik a gyümölcs, de már sóvárog az ember az eper, görögdinnye, vagy a szőlő után. Így a nagyrészt külföldi import termékek kerülnek ezekbe a korai akciókba. Jelenleg is szőlőt találunk az akciós újságokban.

Kiadást jelent még a gyümölcsön túl a befőttesüveg, viszont ha nem különleges alakú, vagy csatos befőttes üvegbe tesszük el a lekvárt, hanem megelégszünk a legegyszerűbbel, akkor ez egy pár száz forintos tétel. Számoljunk azzal, ha 3 kiló gyümölcsből főznénk lekvárt, akkor 4-5 üvegre szükségünk lesz (meggynél kevesebbre, baracknál többre). Az általános 3:1-es szabály alapján 1 kiló gyümölcshöz nagyjából 30 dkg cukrot szoktak adni, de ez természetesen függ attól is, milyen édes a gyümölcs, vagy a saját ízlésünktől. A kristálycukor országos átlagára 264 forint/kg a KSH legfrissebb adatai szerint. (Ezt is felverte a koronavírus.)

Tehát üvegekre és cukorra 3 kilogramm gyümölcs esetén 100-200 és 200-300 forinttal számolhatunk. A további adalékokra, fűszerekre, dzsemfixre még 200 forintot számolunk. Ehhez jön még a gyümölcsök piaci átlagára, amely alapján 4-5 üveg meggylekvárhoz a gyümölcs nagyjából 1800-1850 forintba, ugyanennyi málnalekvárhoz 6-7 ezer forintba (!), és a sárgabarack dzsemhez kb. 2400-2500 forintba kerülne. Ehhez még hozzájön 500-700 forint a cukorra, üvegekre és egyebekre.

Tehát egy üveg házi meggylekvár 510-570, a málna 1440-1710, a barack 640-710 forintra jönne ki.

Az árakban pedig még így is igyekeztünk lefelé kerekíteni, mert feltételezzük, hogy a piacon az ember lekvárfőzés előtt megkeresi azt az árust, ahol a legjobb ára veheti meg a gyümölcsöt. Viszont a jelenlegi magas gyümölcsárak azt eredményezik, hogy egy üveg házilekvár valószínűleg drágábbra jön ki, mint a bolti.

Mennyibe kerül a bolti lekvár?

Megnéztük, hogy a nagyobb boltláncok, hipermarketek mennyiért kínálják a különböző lekvárokat. A gyűjtés során a legalacsonyabb árú, átlagos üvegméretű lekvárokat vettük figyelembe.

A Tesco és a Spar kínálatában a sajátmárkás lekvárok egységes kiszerelésben és áron kaphatók - bár előállítási költségben biztosan van különbség, ez az egységár vonzhatja a vásárlókat. A 260 grammos Tesco extradzsemmek 317, a 450 grammos Spar extradzsemmek 499 forintért kaphatók, tehát alatta maradnak a házilag készült lekvár árának. Az Auchanban és a CBA Príma webshopjában már más a helyzet, 579 forint a 300 grammos meggylekvár mindkét boltban. A málnalekvár olcsóbbra jön ki: egy 200 grammos üveggel az Auchanban 329 forintba kerül, a Kecskeméti prémium málnalekvár (300 g) pedig 669 forint a CBA-ban. A jellemzően olcsóbb sajátmárkás sárgabarack lekvár itt 329 forint (330 g), az Auchanban 380 forint egy üveg (620 g).

Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy amennyiben a lekvárfőzéshez mindent - gyümölcsöt, üvegeket, adalékokat - boltban, piacon szerzünk be, akkor drágábban jön ki a jelenlegi gyümölcsárak alapján, mint a bolti lekvár. Természetesen, ha valaki saját gyümölcsből készíti a lekvárt, már egész más lenne a helyzet. Ha pedig még a befőttes üvegeket is gyűjti év közben, akkor már igazán csak a cukor, dzsemfix, vagy más adalékok, fűszerek jelentenek egy minimális kiadást. (És a befektetett munka.) Így már biztosan olcsóbbra jön ki egy üveg házilekvár, mint a bolti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?