17 °C Budapest
Cropped Hand Using Remote Control On Air Conditioner

Egyre több magyar kínlódik a klímájával: nagyon mellé nyúltak, akik ezeket a légkondikat vásárolták – TESZT!

2024. április 11. 07:15

Akár hűtésről, akár fűtésről legyen szó, ezek a készülékek nagyon hasznosak lehetnek otthonunkban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, hazánkban is megvásárolható hűtő-fűtő, inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt. Az eredmények segíthetnek tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nem csak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot.

Ezúttal 13 márka – Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax, Whirlpool – termékeit vizsgálta a TVE.

A következő fő szempontok szerint zajlott a termékteszt:

  1. Teljesítmény (Ezen belül értékelték a hűtés és a fűtés hatékonyságát, a párátlanítás eredményességét, a készenléti energiafogyasztást és azt is, hogy milyen komfortérzetet biztosítanak, vagyis mennyire egyenletesen végzik a hűtést illetve fűtést a tesztelt klímák.)
  2. Kezelhetőség, karbantartás
  3. Sokoldalúság, extra funkciók
  4. Zajszint (A beltéri és a kültéri egységet is pontozták külön-külön.)

Néhány érdekesség a teszteredményekből

Előfordult, hogy egy készülék kiválóan teljesített, ha hűtésről volt szó, de gyengébben, ha fűtésről. Vagy éppen fordítva. A tanulság ebből, hogy jó, ha átgondoljuk, hogy mi mire is szeretnék használni majd a készüléket. Csak hűtésre, csak fűtésre vagy esetleg mindkettőre? A Panasonic CS-Z25XKEW/CU-Z25XKE például a legjobbak között végzett, ha hűteni kellett. Fűtésre viszont nem teljesen megbízható.

A külső hőmérséklettől függően jelentős különbséget mutatott az egyes termékek hűtési, illetve fűtési hatásfoka. Például a fent említett Panasonic termék ugyan 2°C külső hőmérsékleten tisztességesen fűtött, 7°C és 12°C esetén már nem számíthatunk rá. A Daikin FTXM35R2V1B/RXM35R5V1B9 légkondira hűtésére pedig a legkevésbé 30°C, 35°C-ban számíthatunk, amikor a legnagyobb szükségünk volna rá. A hűtési funkciót tesztelték még 20°C és 25°C-os külső hőmérséklet esetében is minden terméknél.

10 légkondi energiafogyasztása készenléti üzemmódban – vagyis, amikor nem használjuk – kifejezetten érzékelhető volt. Erre érdemes figyelni, ha fontos szempont az energiatakarékosság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 131 000 – 894 000 Ft között mozgott. Jó hír, hogy 29 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-79%-os értékelést kaptak. Itt meg kell említsük azt is, hogy 79% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi Electric légkondi lett 79%-os értékeléssel. A minimum 60%-os eredményt elért termékek közül az LG DC09RK NSJ/DC09RK UL2 termék érhető el a legkedvezőbb, 162 000 Ft-os átlagáron.

Az első 10-ben végzett termékek közül a legolcsóbb átlagára 425 000 Ft volt. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább terméket választanunk ahhoz, hogy egy jól teljesítő légkondit vegyünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legdrágább tesztelt Daikin klíma nem is került be az első 10 közé összesítésben.

Azonban mielőtt klímát szereltetünk otthonunkba, érdemes átgondolnunk, hogy otthonunk megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtettük-e az egyéb szükséges lépéseket, mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása.

Ezek azért fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezésünk csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolástól eltekintünk, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakásunk hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. Ha ezt megelőztük, jöhet a klíma. A számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztásában pedig segít a gyártóktól független termékteszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem