7 °C Budapest
Így kerüld el a kemény lehúzást a boltokban: egyáltalán nem mindegy, hol veszel, mosógépet, hűtőt

Így kerüld el a kemény lehúzást a boltokban: egyáltalán nem mindegy, hol veszel, mosógépet, hűtőt

2023. március 6. 15:31

Az állandóvá vált akciókkal ma már jóval olcsóbban meg lehet venni a szükséges termékeket, legyen szó elektronikai eszközökről, háztartási gépekről vagy ruhákról és számos más mindennapos termékről. Mi az ideális útvonal, amit ha vásárláskor követünk, a lehető legjobban jövünk ki? Milyen lépésekben vegyünk mosógépet, mosogatógépet, hűtőszekrényt vagy épp mobiltelefont?

Az első kérdés, amivel szembesülünk: mit kezdjünk a régivel, ha már nem használjuk?  Ennek kapcsán a Tudatos Vásárlók Egyesülete cikkében megjegyezte: a kereskedő, akinél újat veszünk, és házhoz szállítást kérünk, köteles a régi háztartási gépet díjmentesen elszállítani, függetlenül attól, hogy a régit ennél a kereskedőnél vásároltuk vagy sem. Ezt az igényünket azonban jeleznünk kell előre, és csak ugyanolyan funkciójú gépet kötelesek elvinni az új helyett (tehát ha hűtőt veszünk, egy régi mosógépet nem kötelesek elszállítani.)

A nem használt, de működképes, viszonylag jó állapotú gépeket, ruhákat, tárgyakat érdemes eladni az apróhidetési oldalakon, online piactereken. (2020-ban tesztelték, mennyire felhasználóbarát a három legnépszerűbb Magyarországon használt online árutér: a Vatera, a Jófogás és a Facebook Marketplace.) Azokat a dolgokat, amelyekre nincs vevő, el lehet ajándékozni vagy jótékonysági szervezeteknek lehet felajánlani. Ha a lakásátvilágítás megtörtént és sikerült túladni vagy eladni a útban lévő tárgyakat, gépeket, akkor ezzel már összejött a megvásárolni tervezett gépek, eszközök árának egy része.

Mérd meg a helyet, mérd fel az igényeket

A vásárlást mindenképpen a hely felmérésével kezdjük, tehát meg kell mérnünk, hogy a termékek közül melyeknek olyan a mérete, hogy a kiszemelt helyre beférnek. Kézenfekvő és szinte felesleges tanácsnak tűnik, ennek ellenére sokan először választanak gépet, megveszik, aztán a kiszálításnál derül ki, hogy baj van.

A méretekkel egy időben az igényeinket is tanácsos átgondolni, hogy a gép végül passzoljon a mindennapjainkhoz. Előfordulhat, hogy változtak a szokásaink, az élethelyzetünk: nagyobbak a gyerekek, így több a mosás, máshol vásárolunk be, máshogy főzünk. Emiatt pedig egy kisebb gép is elég, vagy épp nagyobbra van szükség. Ennek megfelelően például vegyük figyelembe, hogy mennyi ruhát mosunk egyszerre a mosógéppel, milyen konyhai eszközöket teszünk rendszeresen a mosogatógépbe, mennyi élelmiszert tartunk jellemzően a hűtőgépben, fagyasztóban. Mindezek azért fontosak, hogy ne vegyünk a szükségesnél sem nagyobb teljesítményű (többet fogyasztó), sem méretű gépet.

A kínálat minden termék esetében, így háztartási gépeknél is óriási, az árak széles skálán mozognak, vásárlás előtt pedig alaposan körül kell nézni a piacon.

Nézd meg, melyik szerepelt jól a teszteken

Az Európában forgalmazott háztartási gépeknek van egy óriási ingyenes adatbázisa, az EPREL, erről az Egyesület oldalán is találunk részleteket. Az EPREL-ben kikereshető az adott gép, amelynek az összes fontos paraméterét tartalmazza az adatbázis – a méretek mellett természetesen az energiafogyasztását is. 
Szintén érdemes megnézni a tesztek.tudatosvasarlok.hu-n elérhető – fizetős, független nemzetközi laboratóriumban készült tesztekben – szerepelt-e az adott gép és milyen eredményt ért el.

Egy-egy tesztért a gépek árának töredékét (kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni), cserébe a legjobban szereplő gépekről kaphatnak konkrét információkat a vásárlók, például arról, melyik hűtő vagy épp mosógép mennyi áramot fogyaszt, milyen megbízhatóan működik, mennyire zajos, milyen könnyű tisztán tartani stb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Készíts árkörképet

Az alapos kiválasztás után érdemes elkészíteni az árkörképet. Azaz körülnézni az ismert webáruházakban, boltokban, árösszehasonlító oldalakon és megkeresni azt az üzletet, ahol a legkedvezőbb árat kínálják. Fontos, hogy az házhoz szállítás díjáról is informálódjunk, ez ugyanis jelentős tétel lehet egyes esetekben. A házhoz szállítás részleteit is érdemes átböngészni például akkor, ha emeleten lakunk és nincs lift vagy kicsi, mert ez is plusz költséget jelenthet.

Összességében tehát, ha tényleg szükség van új gépre a lakásba, akkor a vásárlás előtt járjuk végig ezt az utat, hogy a számunkra legjobb, lehetőleg alacsony energiafogyasztású, sokáig megbízható gép álljon munkába a lakásunkban. 

A zöldre festés ellen is véd

Az EPREL és a tesztek használata azért is fontos, hogy ne kerüljön a vásárló a greenwashing csapdájába. A greenwashing, azaz a “zöldre festés” lényegében azt jelenti, hogy a gyártók igyekeznek magukat és a különböző termékeiket fenntarthatónak, környezetbarátnak beállítani, de ez nem mindig fedi a valóságot. Egy alapos vásárló a fenti megoldásokkal kikerülheti az átveréseket.

Tudatos Vásárlók top 3 szempontja minden vásárláskor:

  • A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látják a kiutat.
  • Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
  • A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem