New house, house keys on white

Vagyonszerzési illeték 2023 kalkulátor: mennyi illetéket kell fizetni ingatlan, autó vásárlása esetén?

2023. február 12. 17:02

Mindannyiunk életében meghatározó momentumot jelent egy nagyértékű ingatlan- vagy ingó vagyontárgy megszerzése, legyen szó vásárlásról, öröklésről vagy éppen ajándékozásról – azonban sokan nem is sejtik, milyen rejtett költségek bújhatnak meg a vagyonszerzés hátterében, mégpedig a vagyonszerzési illeték formájában. Mutatjuk, mi az a vagyonszerzési illeték, mennyi a vagyonszerzési illeték autó és lakás vásárlása esetén, milyen esetekben kell ezt a terhet befizetni.

Cikkünkben a vagyonszerzési illeték 2023 kalkulátor számításai szerint eláruljuk, mennyi a vagyonszerzési illeték mértéke gépjármű vásárlás és ingatlanvásárlás esetén. Tudd meg, mi az a vagyonszerzési illeték, és hogy a vagyonszerzési illeték mikor fizetendő, milyen esetekben jár vagyonszerzési illetékmentesség. Mennyi a vagyonszerzési illeték autó vásárlása esetén, hány százalék a vagyonszerzési illeték ingatlanvásárlás alkalmával? Melyek a vagyonszerzési illeték kalkulátor legfontosabb tudnivalói, milyen vagyonszerzési illeték szabályok vannak érvényben 2023 évében?

Vagyonszerzési illeték 2023

A vagyonszerzési illeték egy olyan teher, amit a nagyértékű vagyontárgyak megszerzése – pontosabban a gépjármű és az ingatlan megszerzése – esetén kell befizetnünk az államnak. Az illeték nem adó (az adóért cserébe nem jár közvetlen ellenszolgáltatás), különféle állami szolgáltatásokat finanszíroznak ebből a jövedelemből. Az állam minden esetben figyelemmel kíséri azokat az eseteket, amikor egy ingatlan vagy egy gépjármű cserél gazdát – ezeket az eseteket „visszterhes vagyonátruházásnak” nevezzük -, ugyanis minden ilyen tranzakció illetékköteles. A visszterhes vagyonátruházás illetéke egy arányossági alapon megadott, azaz százalékban kifejezett teher – vagyis minél nagyobb értékű vagyont szerzünk, annál több illetéket kell utána fizetnünk.

Vagyonszerzési illeték mikor fizetendő?

A vagyonszerzési illeték autó (gépjármű vagyonszerzési illeték) és ingatlan (ingatlan vagyonszerzési illeték) vásárlás esetén fizetendő, azonban a vagyonszerzési illeték megfizetése értékpapír szerzése és öröklése, orvosi praxis megszerzése, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény, részjegy szerzése esetén is kötelező állami teher. A vagyonszerzési illeték befizetése mindig akkor történik, amikor a vagyontárgy gazdát cserél – bizonyos esetekben kérhető vagyonszerzési illeték halasztás, részletfizetés, illetve a vagyonszerzési illeték törvény az illetékmentesség eseteit is előírja (hogy mikor jár illetékkedvezmény, mentesség, arra a későbbiekben visszatérünk).

Vagyonszerzési illeték: ki fizeti?

A laikusok esetében gyakran merül fel a kérdés, hogy ki fizeti a vagyonszerzési illetéket: az eladó vagy a vevő? Nos, ahogy a vagyonszerzési illeték törvény nevében is benne van, az illetéket mindig a „vagyonszerző” fél fizeti. A vagyonszerző fél tehát a vevő (ha nem vásárlásról van szó, hanem öröklésről, akkor az örökös fizet örökösödési illetéket, ajándékozás esetén pedig a megajándékozott fél terhe az ajándékozási illeték).

Vagyonszerzési illeték 2023 kalkulátor: mennyi a vagyonszerzési illeték?

A vagyonszerzési illeték mértéke egyedi esetenként változó, ugyanis a vagyonszerzési illeték mértéke attól függ, hogy mennyibe került az adott vagyontárgy. A vagyonszerzési illeték autó esetében lényegesen alacsonyabb, mint ingatlanvásárlásnál, ahol a sztenderd vagyonszerzési illeték összege a vételár 4%-ban van megszabva. Nézzük, mennyi a vagyonszerzési illeték 2023 évében gépjárműveknél, illetve ingatlanoknál – kezdjük az ingatlan vagyonszerzés eseteivel.

Ingatlan vagyonszerzési illeték kalkulátor 2023: mennyi a vagyonszerzési illeték?

A vagyonszerzési illeték ingatlan vásárlásánál alapesetben a vételár 4%-a, azonban más-más szabályok vonatkozhatnak az ingatlanvásárlás speciális eseteire. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a következőképp nyilatkozik a visszterhes vagyonátruházás 2023 évi szabályairól:

  • Ingatlan (lakás és egyéb ingatlantípus) megszerzés esetén ingatlanonként 1 milliárd Ft-ig a vagyonszerzési illeték mértéke 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után pedig 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió Ft a vagyonszerzési illeték. Egy ingatlan résztulajdonának a megszerzése esetén az 1 milliárd Ft-nak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére kell alkalmazni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, illetve az ingatlanonként legfeljebb 200 millió Ft-ot is a tulajdoni hányad arányában kell megállapítani azt.
  • Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd Ft-ig a vagyonszerzési illeték 2023 évében 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió Ft.
  • Vagyoni értékű joggal terhelt ingatlan (ideértve a tulajdonszerzéssel egyidejűleg alapított vagyoni értékű jogot is) megszerzése esetén a vagyoni értékű jog értékével csökkentett forgalmi értékből az 1 milliárd Ft olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, illetve a 200 millió Ft olyan hányadát kell figyelembe venni, mint amilyen arányt a tulajdonjog értéke képvisel.
  • Ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzése esetén az illetékalapból az 1 milliárd Ft olyan hányadára kell alkalmazni a 4%-os vagyonszerzési illetéket, illetve a 200 millió Ft olyan hányadát kell figyelembe venni, mint amilyen arányt a vagyoni értékű jog értéke képvisel az ingatlan forgalmi értékében.

A vagyonszerzési illeték törvény 2023 évében is megkülönbözteti a „sima” ingatlan vagyonátruházási eseteket a belterületbe vont ingatlanok, belterületbe vont ingatlannal rendelkező vagyoni társaságok esetétől:

  • Belterületbe vont ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétje esetén az előzőek szerint megállapított különbözet, illetve az értékesített vagyoni betét összes vagyoni betétben képviselt arányának szorzata után 90%.
  • Belterületbe vont ingatlan esetén az ingatlan állami adóhatóság által megállapított szerzéskori – megállapítás hiányában a szerzés időpontjára utólagosan megállapított – forgalmi értéke és az állami adóhatóság által az átruházás időpontjára megállapított forgalmi értéke különbözete után 90%.

Egyéb, fontosabb vagyonszerzési illeték törvények:

  • Ingatlanforgalmazási célú ingatlanszerzés vagyonszerzési illeték 2023: 2-3%
  • Hitelintézetek ingatlanszerzése vagyonszerzési illetéke: 2%
  • Ingatlanalap ingatlanszerzése vagyonszerzési illeték: 2%
  • Szabályozott ingatlanbefektetési társaságok vagyonszerzési illetéke: 2%

Így, hogy ismerjük a vagyonszerzési illeték 2023 kalkulátor szemszögéből a legfontosabb ingatlanszerzési eseteket, célszerű bővebben is kitérnünk arra, hogy mennyi a vagyonszerzési illeték mértéke lakáscélú ingatlan vásárlása esetén, azaz mit mond a vagyonszerzési illeték 2023 kalkulátor lakások, házak vásárlása esetén!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáscélú ingatlan vagyonszerzési illeték szabályok 2023 évében a következők a NAV szabályrendszere alapján:

  • Lakástulajdon vásárlásakor, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző 3 éven belül, vagy a vásárlást követő 1 éven belüli eladja, akkor a vagyonszerzési illeték mértéke a két lakás értékének különbözete után 4%, csere esetén pedig az elcserélt lakások értékének különbözete után számítják a 4%-ot. Magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy az azt követő 1 éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor jár a vagyonszerzési illeték mentesség.
  • Magánszemélyek esetében több lakástulajdon cseréje, illetve a vásárlást megelőző 3 éven belül vagy a vásárlást követő 1 éven belül több lakástulajdon vásárlása/értékesítése esetén, a vagyonszerzési illeték 2023 évi alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben a fizetésre kötelezett személy számára kedvezőbb illetékalapot eredményező (egyetlen) cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi vagyonszerzési illeték feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul.
  • Ha egy magánszemély legkésőbb a lakásvásárlás illetékkiszabásra történő bejelentéséig nyilatkozik arról, hogy a lakásvásárlását követő 1 éven belül a másik lakástulajdonát értékesíti és kéri, hogy az állami adóhatóság a vagyonszerzés után járó illetéket a cserét pótló vétel szabályainak alkalmazásával állapítsa meg, akkor az adóhatóság a vásárolt lakás forgalmi értékét megállapítja, és döntés közlése nélkül felfüggeszti a kiszabási eljárást. Ezután, amennyiben a magánszemély igazolja, hogy a lakásvásárlást követő egy éven belül a másik lakástulajdonát eladta, az adóhatóság a felfüggesztett eljárást folytatja, így a vásárolt és az eladott lakás forgalmi értékének különbözete alapján állapítja meg a fizetendő vagyonszerzési illeték összegét.
  • Ha a magánszemély a fentiekben felsorolt vagyonszerzési illeték szabályok szerint nyilatkozik a lakáseladási szándékáról, és kéri, hogy a cserét pótló vétel szabályai szerint kerüljön megállapításra a fizetendő illeték összege, de nem igazolja a vásárlást követő 13. hónap utolsó napjáig a másik lakástulajdona értékesítését, akkor a vásárolt lakás után megállapított vagyonszerzési illetéken felül az adóhatóság pótilletéket szab ki rá. Ezt a pótilletéket a magánszemély nyilatkozata benyújtásának napjától, az illeték összegének alapulvételével, az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresével számítják ki.

Ingatlan vagyonszerzési illeték kedvezmények 2023

  • Cserepótló vétel illetékkedvezmény: ha az utóbbi 3 évben eladtuk ingatlanunkat és most újat szeretnénk vásárolni, akkor a két ingatlan árának különbsége után számolják ki a vagyonszerzési illeték összegét.
  • Újépítésű lakás esetén, az építtetőtől vásárolva 15.000.000 Ft-ig nincs vagyonszerzési illeték 2023 évében. Ha magasabb összegről van szó, a 4%-os vagyonszerzési illeték a 15.000.000 Ft fölötti többletre vonatkozik, maximum 30.000.000 Ft értékű ingatlanig. Ez a kedvezmény a lakóépület bővítésére, átépítésére és a nem lakóház jellegű ingatlanok átalakítására is értelmezendő.
  • Fiatalok vagyonszerzési illetékkedvezménye: azok a vásárlók, akik 35 év alattiak és első lakásukat szeretnék megvásárolni, 15.000.000 Ft összérték alatti összegnél 50%-os illetékkedvezményben részesülnek, vagyis a 4%-os ingatlan vagyonszerzési illeték 2%-ra csökken. Tulajdoni hányad megszerzésére is érvényesíthető a kedvezmény.
  • Vagyonszerzési illeték részletfizetés: a kedvezmények közé soroljuk, hogy a vagyonszerző, amennyiben túl nagy terhet jelent számára a sokszor több millió forintos tételre rúgó vagyonszerzési illeték, élhet a 12 hónapos részletfizetési lehetőséggel is – ezt az igényt a NAV-nál jelezni kell.
  • Vagyonszerzési illeték csúsztatás (részletesebben a fentiekben): abban az esetben, amikor egy lakástulajdonosnak el kell adnia régi ingatlanját ahhoz, hogy újat vásárolhasson, a vagyonszerzési illeték törvény lehetővé teszi, az illeték csúsztatását, 12 hónapos türelmi idővel számolva, így az eladás és az ingatlanvásárlás összecsúszása nem fog problémát jelenteni a vagyonszerzési illeték befizetése tekintetében.

Mikor jár vagyonszerzési illeték mentesség 2023 évében?

  • Ha házastársak vagy közeli hozzátartozók (egyenes ági leszármazottak) közötti vagyonátruházás történik, ez a házasság felbontásakor történő vagyonmegosztásra is igaz (tipikus példa, hogy az egyik fél kivásárolja a részét a közös ingatlanból).
  • Ha olyan telket vásárlunk, amelyen 4 éven belül építkezni fogunk, szintén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni (a NAV ellenőrizheti a tevékenységünket, tartsuk a határidőket!).
  • Ha CSOK igénybevételével vásároljuk az ingatlant.
  • Ha állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant vásárlunk.

Gépjármű vagyonszerzési illeték 2023: mennyi a vagyonszerzési illeték autó vásárlása esetén?

Az ingatlan vagyonszerzési illeték mellett a gépjármű vagyonszerzési illeték számítása már jóval egyszerűbb feladatnak tűnik. Gépjármű vagyonszerzési illeték mentesség vonatkozik az elektromos autók vásárlására, a hibridek esetében pedig – amelyek belső égésű + elektromos hajtással egyaránt működnek – csökkentett vagyonszerzési illetéket számolnak. A pótkocsik esetében nem a teljesítmény, hanem a pótkocsi tömege alapján kerül kiszámolásra a vagyonszerzési illeték.

Azt, hogy mennyi a vagyonszerzési illeték autó esetében, az adott gépjármű kora és teljesítménye szabja meg, de a minimális gépjármű vagyonszerzési illeték 2023 évében is kb. 20.000 Ft körül mozog – ezzel a költséggel mindenképpen számoljunk, ha gépjárművet veszünk. Egy átlagosnak mondható használt autó esetében az autó vagyonszerzési illeték 70.000 Ft körül mozog, a többi költséggel együtt az autó megszerzése körülbelül 100.000 Ft-os tételre tehető (a gépjárműadó szabályokról korábbi cikkünkben írtunk részletesen).

Gépjármű vagyonszerzési illeték mikor kell fizetni?

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gépjárművek mellett a haszongépjárművek és a motorkerékpárok (külföldi és belföldi járművek esetében egyaránt) adásvétele, cseréje is bejelentéskötelezett, a tranzakciót követő 15 napos határidővel. A vagyonszerzési illetéket még a tulajdonjog átírása előtt kell megfizetni, a területi alapon illetékes kormányablakban (készpénzzel és bankkártyával is megtehető). Az autóvásárlásnak egyéb kötelezettségei is vannak: ide tartozik a gépjármű átírás, az új törzskönyv, az eredetiségvizsgálat, a forgalmi engedély kiváltása vagy a kötelező biztosítás megkötése is, melyek mind a gépjármű adásvétel rejtett költségeit szaporítják.

Vagyonszerzési illeték 2023 előtt

A vagyonszerzési illeték törvény által meghatározott szabályok az elmúlt évek során nem változtak: a vagyonszerzési illeték 2022 évi szabályairól, a vagyonszerzési illeték 2021 évi tudnivalóiról, illetve a vagyonszerzési illeték 2020 évi szabályrendszeréről korábbi cikkeinkből tájékozódhatnak olvasóink. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy minden egyes ingatlan- vagy gépjárművásárlási eset egyedi feltételek szerint zajlik, más-más feltételek között, a különféle illetékkedvezmények és illetékmenteség eseteiről nem is beszélve.

Hogy a vagyonszerzési illeték mértéke biztosan ne okozzon meglepetést, célszerű az ingatlanvásárlásnál kérdéseinkkel ügyvédünkhöz vagy a NAV ügyintézőihez fordulnunk, akik szakszerű tájékoztatást nyújthatnak a vagyonszerzési illeték és más, az illetéktörvénybe foglalt kötelezettségek kapcsán. A vagyonszerzési illeték autó esetében sokszor még egyszerűbben megállapítható: elég, ha meglátogatunk egy vagyonszerzési illeték kalkulátor oldalt, ahol a gépjármű vagyonszerzési illeték mértékét egyszerűen kiszámolják nekünk az autó műszaki adatai alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem