11 °C Budapest
traffic jams in the city, road, rush hour

Gépjárműadó 2023: mennyi a gépjárműadó, mikor van a NAV gépjárműadó befizetés határidő?

2023. január 15. 17:30

Magyarországon minden állampolgárnak, aki gépkocsival vagy más gépjárművel rendelkezik, kötelezett a gépjárműadó megfizetésére. Azt, hogy mennyi a gépjárműadó, befolyásolja a jármű típusa gyártási éve és a súlya is. Nézzük, mi a gépjárműadó lényege, hogyan számol a gépjárműadó kalkulátor 2023 évében, avagy mennyi a gépjárműadó 2023 évében, mikor van a gépjárműadó befizetési határidő, kinek fizetjük a terhet!

Cikkünkben eláruljuk, mi a gépjárműadó és hogyan történik a gépjárműadó számítása a gépjárműadó kalkulátor segítségével. Milyen tulajdonságait veszik figyelembe a járműnek a gépjárműadó kiszámítása során, hogyan történik a gépjárműadó lekérdezése, hogy biztosan tudjuk, mennyi gépjárműadó fizetésére vagyunk kötelezettek? A gépjárműadó fizetése hol történik, mit érdemes tudnunk a NAV gépjárműadó befizetés kapcsán? A gépjárműadó mikor kell fizetni és a gépjárműadó mennyi személygépkocsi, illetve más gépjárművek esetében?

Gépjárműadó 2023: mi a gépjárműadó?

Az 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról (gépjárműadó törvény, régen „súlyadó” néven emlegették) rögzíti, hogy Magyarországon minden, hatósági rendszámmal ellátott gépjárműre, pótkocsira vonatkozólag gépjárműadót kell fizetni, ugyanez vonatkozik a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre is. Az állam a nem kizárólag magáncélra használt gépjárműveket is számontartja, amelyek után cégautó adót kell fizetni.

Kit terhel a gépjárműadó fizetési kötelezettség?

A gépjárműadó, illetve az időarányos gépjárműadó fizetése rendszerint a gépjármű tulajdonosának vagy az üzembentartójának a feladata, amennyiben a magyar járműnyilvántartásban ő szerepel az év első napján. Abban az esetben, ha több üzembentartó vagy tulajdonos van, az kötelezett a gépjárműadó 2023 évi befizetésére, akinek a neve a forgalmi engedélyen szerepel. „E” és „P” ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű esetén a gépjárműadó alanya az, akinek a nevére az ideiglenes rendszámtáblát kiállították – erről a NAV egyszeri határozatot küld a gépjárműadó befizetés tekintetében.

Gépjárműadó 2023: változás a tulajdonos személyében

Amennyiben a gépjármű tulajdonjogát átruházzák, az átruházó félnek (eladónak) az eseményt 15 napon belül jeleznie kell a NAV-nál. Forgalomból kivont gépjármű forgalomba való visszahelyezése esetén a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak. Ha a tulajdonjog átruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az előző tulajdonos a gépjárműadó alanya.

Abban az esetben, ha a gépjármű tulajdonosa elhalálozik, vagy a gépjárművet tulajdonló cég megszűnik, de az év első napján még mindig a volt tulajdonos van bejegyezve, akkor a 2023 gépjárműadó fizetési kötelezettség átszáll a nem üzembentartó tulajdonosra, annak hiányában pedig arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek. Amennyiben a jármű életében tulajdonosváltás történik, a NAV határozatot küld a gépjárműadó fizetési kötelezettségről (a későbbiekben, ha nincs változás, csak sima tájékoztatás fog érkezni).

Kinek fizetjük a gépjárműadót, milyen járművek után?

A gépjárműadó befizetése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában történik. Fontos, hogy mindig legyünk tisztában a NAV gépjárműadó befizetés határidőkkel és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban, hiszen bizonyos gépjárművekre gépjárműadó mentesség is vonatkozhat. Nézzük, milyen gépjárművekre nem kell gépjárműadót fizetni, illetve milyen gépjárművekre vonatkozik a NAV gépjárműadó fizetési kötelezettség!

Nem kell gépjárműadót fizetni (gépjárműadó mentesség) …

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • lassú járműre;
  • lassú jármű pótkocsija után;
  • munkagépekre;
  • magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra;
  • CD, CK, DT, OT, Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre;
  • méhesházas gépjárműre;
  • négykerekű segédmotoros kerékpárra;
  • olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva.

A gépjárműadó törvényben meghatározott adófizetési kötelezettség alól mentesülnek a költségvetési szervek járművei, az egyesületi, alapítványi járművek, a környezetkímélő gépkocsik (tisztán elektromos autók), az egyházi személyek járművei, a fegyveres erők gépjárművei és azok az autóbuszok, amelyeknek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi/helyközi tömegközlekedésből származik. Mentességet élvez a gépjárműadó 2023 évi kötelezettsége alól a súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, 1db, maximum 100kW teljesítményű gépjármű.

Kötelező a gépjárműadó befizetése…

  • személyszállító gépjárműre;
  • autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján;
  • tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával;
  • nyergesvontató esetében a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány (félpótkocsi) megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével.

Mennyi a gépjárműadó 2023 évében?

Azt, hogy mennyi a gépjárműadó összege, minden esetben egyedi kritériumok, egész pontosan a gépjármű tulajdonságai befolyásolják – azt, hogy mennyit kell befizetnünk autónk, egyéb gépjárművünk után, bármelyik ingyenes gépjárműadó kalkulátor kiszámolja nekünk (gépjárműadó lekérdezés ügyfélkapus bejelentkezéssel, a NAV eBEV portáljáról is elérhető). A gépjárműadó kalkulátor 2023 évében is, változatlanul a jármű gyártási évével, illetve a jármű kilowattban (vagy lóerőben) kifejezett teljesítményével számol. A következő kategóriákba soroljuk be a gépjárműveket azok teljesítménye és súlya (minden megkezdett 100 kg számít) alapján:

Gépjárműadó 2023 gyártási év szerint

  • A gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kW;
  • a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/ kW;
  • a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/ kW;
  • a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/ kW;
  • a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/ kW.

Gépjárműadó 2023 súly alapján (megkezdett 100 kg)

  • Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
  • a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft;
  • az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, míg a tehergépjármű után 46.000 Ft adót kell fizetni;
  • "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft adót kell fizetni.

NAV gépjárműadó befizetés határidő

A gépjárműadó befizetése évente két részletben történik: a gépjárműadó befizetése tavasszal március 15-ig kell, hogy megtörténjen, az őszi gépjárműadó fizetési határidő pedig rendszerint szeptember 15-én van. Amennyiben a gépjárműadó befizetése egyösszegben történik (a tulajdonos kívánságának megfelelően), úgy a tavaszi gépjárműadó befizetési határidő a mérvadó. Időarányosan gépjárműadó esetén a határozat kézhezvételét követően, annak a hatályossá válásától számított 15. napjáig kell megfizetni az adót.

A gépjárműadó fizetése hol történik?

A NAV gépjárműadó befizetés bármilyen úton, egyszerűen elintézhető feladat: befizethetjük egy egyszerű banki átutalással a megfelelő NAV számlaszámra, de befizethető levélben mellékelt csekkel, postai úton, EFER-en keresztül, vagy személyesen is, bármelyik NAV ügyfélszolgálaton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm