13 °C Budapest
Young happy couple signing a document while being on a meeting with their real estate agent in the office. The view is through glass.

Jegybanki alapkamat 2023: mutatjuk, mikor, mennyit emelkedett a jegybanki alapkamat!

2023. január 28. 13:54

Őrült magasságokban a jegybanki alapkamat 2023 telén: ez már tényleg a csúcs, vagy számíthatunk további MNB jegybanki alapkamat emelkedésre is? Mit mond erről a jegybanki alapkamat kalkulátor, mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében és mekkora lesz a várható jegybanki alapkamat az év során? Mikor változik a jegybanki alapkamat, mi eredményezheti a jegybanki alapkamat csökkenését, növekedését?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a jegybanki alapkamat alakulása kapcsán: tudd meg, mi a jegybanki alapkamat lényege, mitől nő a jegybanki alapkamat vagy éppen mi eredményezheti a jegybanki alapkamat 2023 évi csökkentését? Az MNB jegybanki alapkamat kalkulátor mutatja, hogyan változott a jegybanki alapkamat az elmúlt évtizedekben (gyakori kérdés, mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében, mennyi a jegybanki alapkamat 2021 során, avagy mennyi a jegybanki alapkamat 2020 annak idején szárnyaló évében). Táblázatunkból kiderítheted, hogy például hány százalék volt a jegybanki alapkamat 2013 április 24 én, vagy hogy mikor indult ilyen őrült növekedésnek a jegybanki alapkamat 2022 során.

A hitelkamatról általánosságban

Amikor egy adott hitelintézethez bármilyen kölcsönért folyamodunk, az első teendőnk, hogy megnézzük, mennyi rajta a kamat, hiszen fontos ismernünk, hogy mennyit kell majd visszafizetnünk az alapösszegen felül a törlesztési idő során. A kamat nem más, mint a készpénz azonnali rendelkezésünkre állásának díja (a hitelszolgáltatás vagy a befektetés, pl. lakástakarék, állampapír ára). A hiteleket sokszor hosszú távra vesszük fel, azonban a visszafizetési idő alatt folyamatosan változik a pénzünk értéke az infláció és a nemzetközi kapcsolatok hatására, ez pedig befolyásolja a kamat mértékét.

Míg a befektetési kamaton mi nyerünk, addig a hitelkamaton a hitelintézet szerez nyereséget – hogy éppen milyen mértékben, az az adott gazdasági (jelen esetben válságos, rekordinflációs) helyzet függvénye. A százalékban kifejezett kamatláb mellett fontos ismernünk a THM jelentését is, hiszen a nagy összegben folyósított hiteleknek a kamaton felül is vannak egyéb költségei. Az sem mindegy, hogy mekkora a kamatperiódus (pl. 5 év, 10 év vagy végig fix kamatozású), ugyanis ez idő alatt a felvett kamat mértéke állandó, viszont a kamatperiódus fordulópontján nagy változások jöhetnek (akár pozitív, akár negatív értelemben). A hitelfelvétel előtt mindenképpen tájékozódjunk, járhat-e nekünk valamilyen kamattámogatás!

Mi a jegybanki alapkamat funkciója?

Na de mégis, mi a jegybanki alapkamat, hogy jön a képbe a jegybanki alapkamat megállapítása? A jegybanki alapkamat az a kamat, amit a jegybankunk a kereskedelmi bankoknak fizet a nála elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. Mértékét minden esetben az adott ország jegybankja állapítja meg – ez a mi esetünkben a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki alapkamat azért ilyen fontos, mert ez egy olyan irányadó kamatláb, ami alapján a kereskedelmi bankok meghatározzák, milyen betéti- és hitelkamatokat nyújtanak, vagy éppen várnak el ügyfeleiktől. A jegybanki alapkamat mértékét a monetáris tanács szabja meg, az alapkamat célja, hogy emelésével vagy épp csökkentésével mérsékeljék az inflációt, stabilizálják a gazdaságot.

Mitől nő a jegybanki alapkamat?

Még a laikusok is észrevehették az elmúlt évben végbement változásokat: az infláció évtizedek óta nem látott mértékben terheli a magyar családokat, a jegybanki alapkamat 2023 évére elérte a 2000-es években hatályba léptetett szintet, az ingatlanárak az egekben, ráadásul a nem kamattámogatott, piaci hiteleknek rendkívül magas ára van. Egyes nézőpontok szerint a jegybanki alapkamat 13%-kal most van a csúcson, míg mások szerint 2023 az infláció tekintetében további „meglepetéseket” tartogathat, így akár további drágulással is számolhatunk.

A jegybanki alapkamat jellemzően akkor nő, amikor nagyobb a bizonytalanság az ország jövőjével kapcsolatban (például magas a költségvetési hiány, gyorsabb ütemben nőnek a bérek, mint a gazdaság teljesítménye, magas a várható infláció). Ahhoz, hogy a gazdasági növekedés fennmaradhasson, szükséges a jegybanki alapkamat emelése, hogy elérjük azt az inflációs szintet, ami az országos gazdaságnak a legelőnyösebb. Minél inkább egyensúlyban van egy ország (alacsony a költségvetési hiány, a bérek a gazdaság fejlődésével azonos ütemben nőnek), annál alacsonyabb jegybanki alapkamattal érhető el az árstabilitás (2020.07.22-én például 0,6%-ra csökkent a jegybanki alapkamat).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

MNB jegybanki alapkamat kalkulátor 2023

A jegybanki alapkamat 2023 évében rendkívül magas, 13%-os szinten áll, azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy a jegybanki alapkamat alapvetően referenciakamatként funkcionál: a bankok viszonyítási alapként használják, nem kell ehhez szabályszerűen alkalmazkodniuk. A hitelfelvétel kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy minél hosszabb futamidejű kamatozásról van szó, annál inkább az inflációs, államháztartási, jövőbeli gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozások érvényesülnek, nem pedig a jegybanki alapkamat 2023 évi mértéke.

Míg egy rövidebb kamatozási idejű hitel vagy befektetési hitel esetében inkább dominál a jegybanki alapkamat 2022-ben megállapított magas értéke, addig a hosszútávú hitelek esetében a kamatok többnyire a várható romló vagy éppen javuló gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásokra támaszkodnak. Bizonyos esetekben a hitelek sokkal kedvezőbb (akár 10% alatti) THM-mel is igénybevehetők, például egy hosszútávú lakáshitel esetén, ám a személyi kölcsönök THM-je magasan meg is haladhatja az irányadó MNB jegybanki alapkamat mértékét.

Mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében?

A következő táblázatban összefoglaljuk, mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében (ugyanígy kiderül, mennyi volt a jegybanki alapkamat a korábbi években), mikor emelkedett vagy éppen csökkent a jegybanki alapkamat, hogyan alakult a jegybanki alapkamat a közelmúltban és több mint húszéves távlatban:

Jegybanki alapkamat 2023
Jegybanki alapkamat 2023

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 16:29
Kis-Benedek József, a 74 éves biztonságpolitikai szakértő, aki a múlt héten rosszul lett és elájult...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?