Young happy couple signing a document while being on a meeting with their real estate agent in the office. The view is through glass.

Jegybanki alapkamat 2023: mutatjuk, mikor, mennyit emelkedett a jegybanki alapkamat!

2023. január 28. 13:54

Őrült magasságokban a jegybanki alapkamat 2023 telén: ez már tényleg a csúcs, vagy számíthatunk további MNB jegybanki alapkamat emelkedésre is? Mit mond erről a jegybanki alapkamat kalkulátor, mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében és mekkora lesz a várható jegybanki alapkamat az év során? Mikor változik a jegybanki alapkamat, mi eredményezheti a jegybanki alapkamat csökkenését, növekedését?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a jegybanki alapkamat alakulása kapcsán: tudd meg, mi a jegybanki alapkamat lényege, mitől nő a jegybanki alapkamat vagy éppen mi eredményezheti a jegybanki alapkamat 2023 évi csökkentését? Az MNB jegybanki alapkamat kalkulátor mutatja, hogyan változott a jegybanki alapkamat az elmúlt évtizedekben (gyakori kérdés, mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében, mennyi a jegybanki alapkamat 2021 során, avagy mennyi a jegybanki alapkamat 2020 annak idején szárnyaló évében). Táblázatunkból kiderítheted, hogy például hány százalék volt a jegybanki alapkamat 2013 április 24 én, vagy hogy mikor indult ilyen őrült növekedésnek a jegybanki alapkamat 2022 során.

A hitelkamatról általánosságban

Amikor egy adott hitelintézethez bármilyen kölcsönért folyamodunk, az első teendőnk, hogy megnézzük, mennyi rajta a kamat, hiszen fontos ismernünk, hogy mennyit kell majd visszafizetnünk az alapösszegen felül a törlesztési idő során. A kamat nem más, mint a készpénz azonnali rendelkezésünkre állásának díja (a hitelszolgáltatás vagy a befektetés, pl. lakástakarék, állampapír ára). A hiteleket sokszor hosszú távra vesszük fel, azonban a visszafizetési idő alatt folyamatosan változik a pénzünk értéke az infláció és a nemzetközi kapcsolatok hatására, ez pedig befolyásolja a kamat mértékét.

Míg a befektetési kamaton mi nyerünk, addig a hitelkamaton a hitelintézet szerez nyereséget – hogy éppen milyen mértékben, az az adott gazdasági (jelen esetben válságos, rekordinflációs) helyzet függvénye. A százalékban kifejezett kamatláb mellett fontos ismernünk a THM jelentését is, hiszen a nagy összegben folyósított hiteleknek a kamaton felül is vannak egyéb költségei. Az sem mindegy, hogy mekkora a kamatperiódus (pl. 5 év, 10 év vagy végig fix kamatozású), ugyanis ez idő alatt a felvett kamat mértéke állandó, viszont a kamatperiódus fordulópontján nagy változások jöhetnek (akár pozitív, akár negatív értelemben). A hitelfelvétel előtt mindenképpen tájékozódjunk, járhat-e nekünk valamilyen kamattámogatás!

Mi a jegybanki alapkamat funkciója?

Na de mégis, mi a jegybanki alapkamat, hogy jön a képbe a jegybanki alapkamat megállapítása? A jegybanki alapkamat az a kamat, amit a jegybankunk a kereskedelmi bankoknak fizet a nála elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. Mértékét minden esetben az adott ország jegybankja állapítja meg – ez a mi esetünkben a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki alapkamat azért ilyen fontos, mert ez egy olyan irányadó kamatláb, ami alapján a kereskedelmi bankok meghatározzák, milyen betéti- és hitelkamatokat nyújtanak, vagy éppen várnak el ügyfeleiktől. A jegybanki alapkamat mértékét a monetáris tanács szabja meg, az alapkamat célja, hogy emelésével vagy épp csökkentésével mérsékeljék az inflációt, stabilizálják a gazdaságot.

Mitől nő a jegybanki alapkamat?

Még a laikusok is észrevehették az elmúlt évben végbement változásokat: az infláció évtizedek óta nem látott mértékben terheli a magyar családokat, a jegybanki alapkamat 2023 évére elérte a 2000-es években hatályba léptetett szintet, az ingatlanárak az egekben, ráadásul a nem kamattámogatott, piaci hiteleknek rendkívül magas ára van. Egyes nézőpontok szerint a jegybanki alapkamat 13%-kal most van a csúcson, míg mások szerint 2023 az infláció tekintetében további „meglepetéseket” tartogathat, így akár további drágulással is számolhatunk.

A jegybanki alapkamat jellemzően akkor nő, amikor nagyobb a bizonytalanság az ország jövőjével kapcsolatban (például magas a költségvetési hiány, gyorsabb ütemben nőnek a bérek, mint a gazdaság teljesítménye, magas a várható infláció). Ahhoz, hogy a gazdasági növekedés fennmaradhasson, szükséges a jegybanki alapkamat emelése, hogy elérjük azt az inflációs szintet, ami az országos gazdaságnak a legelőnyösebb. Minél inkább egyensúlyban van egy ország (alacsony a költségvetési hiány, a bérek a gazdaság fejlődésével azonos ütemben nőnek), annál alacsonyabb jegybanki alapkamattal érhető el az árstabilitás (2020.07.22-én például 0,6%-ra csökkent a jegybanki alapkamat).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

MNB jegybanki alapkamat kalkulátor 2023

A jegybanki alapkamat 2023 évében rendkívül magas, 13%-os szinten áll, azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy a jegybanki alapkamat alapvetően referenciakamatként funkcionál: a bankok viszonyítási alapként használják, nem kell ehhez szabályszerűen alkalmazkodniuk. A hitelfelvétel kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy minél hosszabb futamidejű kamatozásról van szó, annál inkább az inflációs, államháztartási, jövőbeli gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozások érvényesülnek, nem pedig a jegybanki alapkamat 2023 évi mértéke.

Míg egy rövidebb kamatozási idejű hitel vagy befektetési hitel esetében inkább dominál a jegybanki alapkamat 2022-ben megállapított magas értéke, addig a hosszútávú hitelek esetében a kamatok többnyire a várható romló vagy éppen javuló gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásokra támaszkodnak. Bizonyos esetekben a hitelek sokkal kedvezőbb (akár 10% alatti) THM-mel is igénybevehetők, például egy hosszútávú lakáshitel esetén, ám a személyi kölcsönök THM-je magasan meg is haladhatja az irányadó MNB jegybanki alapkamat mértékét.

Mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében?

A következő táblázatban összefoglaljuk, mennyi a jegybanki alapkamat 2023 évében (ugyanígy kiderül, mennyi volt a jegybanki alapkamat a korábbi években), mikor emelkedett vagy éppen csökkent a jegybanki alapkamat, hogyan alakult a jegybanki alapkamat a közelmúltban és több mint húszéves távlatban:

Jegybanki alapkamat 2023
Jegybanki alapkamat 2023

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem