1 °C Budapest
Teenage girl is preparing artificial Christmas tree for decorations. The girl is adjusting the branches.Shot with Canon R5

Elege lett a horror árakból a magyaroknak: ezt keresik idén a méregdrága karácsonyfa helyett

2021. november 29. 11:05

Évről évre előkerülő karácsonyi dilemma a karácsonyfa vásárlás kérdése. Egyre többen mondanak nemet az élő fenyőre, és inkább ruháznak be egy olyan műfenyőbe, amit jópár évig megoldja a kérdést. A Pénzcentrum idei körképéből kiderült, hogy egy átlagos magyar 3-4 évig használ egy-egy ilyen karácsonyfát. Az idei karácsony slágerei az előre feldíszített műfenyők lehetnek, de sokan keresik a magasabb darabokat is. Aki a legélethűbb műfenyőt szeretné megvenni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia - ezekért több százezret is elkérhetnek.

Minden évben kérdés, hogy milyen fenyőfa kerüljön feldíszítésre. Van, aki kizárólag az élő fenyőre esküszik, vágva, vagy gyökerestül, azonban sokan sajnálják kivágni a fákat, ezért inkább a műfenyőt választják. Újdonság, hogy sokan, akik a zöld életmódot követik, szintén a műfenyőre esküsznek, hiszen ezt minden évben újra használhatjuk, nem kerül kidobásra, ráadásul olcsóbb is lehet, mint az élő.

Műfenyő közül sem mindegy azonban, hogy milyet választunk. Az extravagánsabbaknak már színes fákat is gyártanak, de vehetünk olyat is, ami alapból díszekkel jön a dobozban. Nagyáruházakat kérdeztünk az idei műfenyőpiacról, az árakról és arról, mennyi ideig használható egy műfenyő.

Évekig kitart egy-egy műfenyő

A Tesco áruházaiban jelenleg 10 féle műfenyő érhető el 60 centimétertől 240 centiméter magasságig. A legkülönlegesebb náluk a hóval borított műfenyő, valamint az, amelynek apró csillámok kerültek az ágvégeire, a jeges hatás elérése érdekében.

Évek óta azt tapasztaljuk, hogy a vásárlóink a magasabb, minőségesebb darabokat keresik. Magasság tekintetében a 180-240 centiméter közöttiek a legkelendőbbek. A minőségesebb darabjaink ára 19 ezer forinttól kezdődnek, ezeket értékesítjük leghamarabb. Arra vonatkozóan, hogy meddig használják vásárlóink a műfenyőinket, nincs adatunk, viszont azt látjuk, hogy hosszútávra terveznek, ezért sok esetben a minőségesebb, drágább darabokat választják. Egy 180 centiméteres élő fenyő árával összehasonlítva akár egy-két éven belül is megtérülhet a műfenyő ára. Bár van, aki akár 10 évig is használja ugyanazt a fát, vannak, akik 3-4 évente cserélik a megvásárolt műfenyőt.

- mondta lapunk megkeresésére a Tesco, a műfenyő-szezon náluk november 2-ától december 24-ig tart.

Bár megoszlóak a vásárlási szokások, azonban a magasabb darabok hamar elfogynak. Így aki ilyet szeretne vásárolni, jellemzően nem halogatja sokáig. Az égősorokkal és a gömbdíszekkel ellentétben a műfenyő vásárlását érdemes minél előbbre időzíteni. A piacon pedig évről-évre egyre nagyobb a kereslet a műfenyők iránt.

A boltlánc áruházaiban az elmúlt két évben a 198 cm-es jeges műfenyő, valamint a 210 cm-es műfenyő volt a legkedveltebb; e termékek ára 19-22 ezer orint körül mozog. A 180 cm-es műfenyő pedig 12 590 forintos áron érhető el. Idei választékuk újdonsága a legmagasabb, 240 cm-es fa, mely 23 790 forintos áron kapható.

A Praktikernél kilenc féle műfenyő kapható, ezek közül a legkülönlegesebbek az extra dús, valamint a LED-es műfenyők.

A legnépszerűbb változat továbbra is a 90 centiméter magas, ennek ára 3000 és 8000 forint között van, viszont egyre keresettebbek a nagyobb méretek is. 180 centiméteres műfenyőink már 25 000 forinttól elérhetőek. A vásárlók jellemzően több évre terveznek a műfenyő vásárlással, és nem egy vásárló az ünnepek előtti utolsó napokig vár a műfenyő megvásárlásával.

- tette hozzá a Tálas Adrienn, a barkács üzletlánc szortiment menedzsere, aki azt is elmondta, hogy a náluk kapható legdrágább műfenyő egy 240 centiméter magas 183 990 forintos áron kapható modell.

Az első járványos karácsonyon darabszámot tekintve 2019-ről 2020-ra 20 százalékos növekedést tapasztaltunk a műfenyőfa eladása esetében

- ismertette.

Egyre többen rendelik a netről

Rengetegen nem is a boltokból, hanem a netről vásárolják meg a műfenyőjüket: az eMag és az Extreme Digital kínálatában jelenleg 54 féle modell kapható, de Marketplace kereskedőpartnerk is forgalmaznak bőven.

Valamint olyan műfenyőket is értékesítenek, amelyek gyárilag felszereltek hatszáz darab apró leddel, így még díszítést sem túlzottan igényelnek.

Az elmúlt két év adatait vizsgálva a legnagyobb számban a 180 centiméter magas mműfenyőket rendelték tőlünk, ezt a méretet követik messze lemaradva a 210 és a 120 centiméter magas modellek. Árkategória alapján bruttó 10 ezer forint alatti műfenyők a legkelendőbbek, ezekt követik a 20 ezer forintnál olcsóbb modellek.

- írták. Mint hozzátették: 2020-ban a vásárlók nagyobb hányada, mintegy 58 százaléka már novemberben megvásárolta a műfenyőjét, és csak a maradékuk halasztotta ezt decemberre. Náluk a magasabb árú, 30 ezer forintnál drágább műfenyők már kevésbé kelendőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07