Santa Claus chocolate figure

Meglépték a magyar boltok: idejekorán robban az akciószezon, erre senki sem számított

2021. október 12. 14:02

Még a szokásosnál is korábban jelentek meg a magyar boltok polcain a különféle csokimikulások, és a karácsonyhoz kapcsolódó termékek. Ennek több oka is van az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint: Vámos György a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy a boltok például a tavaly decemberi visszaesés miatt nyújtották el idén a karácsonyi szezont.

Még a Halloween-szezon sem pörgött le, de már több olvasónk is megdöbbenve tapasztalta, hogy így október első felében megérkeztek a boltok polcaira a csokimikulások, illetve több, a karácsonyhoz kapcsolódó termék is felbukkant az üzletekben. Az időpont szokatlanul korainak tűnhet, ezért a Pénzcentrum most utánajárt, miért kezdődött idén korábban a téli ünnepkörök termékeinek szezonja.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint valóban jogos az észrevétel, idén előbb elkezdték kihelyezni a mikulásos, illetve a karácsonyhoz kapcsolódó termékeket a boltok.

Már október első felében megérkeztek a karácsonyi édességek. Fotó: olvasónk.
Már október első felében megérkeztek a karácsonyi édességek. Fotó: olvasónk.

Általában október második felében indul be ezeknek a szezonja, idén azonban már pár héttel előbb, október elején elkezdték kipakolni őket

- vázolta a szakember, aki szerint fontos kiemelni, hogy ezzel még nem indul meg a karácsonyi vásárlási roham.

A korai termékkihelyezésnek két oka van: egyfelől tavaly decemberben visszaesés volt a kiskereskedelmi forgalomban 2019-hez képest a járvány miatt, és a kereskedők idén ezt azzal akarják elkerülni, megelőzni, hogy előbb beveszik a kínálatba a szóban forgó termékeket - mondhatni elhúzzák a szezont.

Másfelől pedig Vámos György szerint a kiskereskedelem bizonyos ágazatai még nem érték el a járvány előtti szintet. A boltok pedig azért is akarhatják megnyújtani a szezont, hogy a járvány miatt óvatosabb vásárlók is meg tudják venni a mikulásos, illetve karácsonyi termékeket.

Nagyon pörögnek a csokimikulások

Mint korábban kiderült, a magyarok imádják a különféle mikulásos édességeket: 2018. november-decemberben nem kevesebb mint 8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben. Ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest.

A preferenciák viszont változatlanok, a tejcsokoládéból készült télapófigurák hozzák az értékbeli forgalom kilenctizedét, sőt, súlyuk a kategóriában évről-évre növekszik. Döbbenetes az a megállapítás is, miszerint az ünnepi szezon nagy kedvence hagyományosan a csokimikulás: a szezonális édességek több mint felét teszi ki értékben. 100 eladott karácsonyi termékből 57 ilyen

- mondta el a kutatás margójára Hajnal Dóra, a Nielsen vezető tanácsadója. A csokimikulás-láz annak a függvényében azonban még érdekesebb, hogy az általában igen ár érzékenynek titulált magyar vásárlóknak a szeme sem rebben, ha a sokszorosát kell kifizetniük egy csokoládé-mikulásért, ami teljesen ugyanaz, mint a márka, amúgy sokkal olcsóbb táblás csokija.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?