Budapest, 2021. június 27.A Puskás Aréna a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Hollandia - Csehország mérkõzés elõtt 2021. június 27-én.MTI/Szigetváry Zsolt

Nálad is lapulhat ilyen kincs a fiókok mélyén: el se hinnéd, mennyit érnek a gyűjtőknek

2021. július 21. 11:02

Nemcsak a tévéket adták-vették a magyarok az idei Labdarúgó-Európa-bajnokság alatt, mint a cukrot, hanem előkerülkerültet a fiókok, szekrények mélyéről a sportrelikviák is. A futballhoz köthető ereklyék márciusban kezdték elárasztani az online piactereket: több, mint százezer forintért kelt el a magyar válogatott '91-es meze, de egy egyszerű képeslap is, amelyet az Aranycsapat küldött. Az egykori ikonikus meccsekre szóló belépőjegyekért is több tízezer forintot voltak hajlandók fizetni a gyűjtők.

Július 11-én véget ért az Euro 2020, UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság, Olaszország győzedelmeskedett Anglia felett. A sportesemény a magyarokat is megmozgatta, nem csak a magyar válogatott részvétele miatt, hanem mivel az ország a rendező helyszínek között is képviseltette magát. Az ilyen nagyobb sportrendezvények, mint a hamarosan kezdődő olimpia is, a rajongókat különböző szuvenírek, sportereklyék beszerzésére is ösztönzik. Ezt támasztja alá a Vatera és a Jófogás online piacterek tapasztalata is. A Pénzcentrum kérdéseire adott válaszaikból kiderült: rengeteg futball- és más sportrelikvia talált gazdára az elmúlt hónapokban.

Lapunk megkérdezte a legnagyobb online piactereket, hogy a júliusban lezárult foci-Eb alatt nőtt-e az érdeklődés és a kínálat a futball- és más sportrelikviák iránt. A Jófogás és a Vatera megerősítette: jelentős növekedést lehetett tapasztalni.

A kifejezetten futball témájú hirdetések száma márciusban tetőzött (akár 2500 db hirdetés is futott foci, futball, mez kifejezésekkel), azóta kevesebb sportrelikviát ajánlottak megvételre a felhasználók. Cserébe az ilyen jellegű hirdetések iránti kereslet átlagosan 70%-al magasabb volt, mint előző év azonos időszakában-, amiből az látható, hogy a foci EB-re való készülés miatt megnövekedett az érdeklődés a vonatkozó termékek iránt

- közölte a Jófogás. A Vatera is hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak:

Az idei futball-Eb szezonjában (június 1. és július 11 között)  20 százalékkal növekedett a labradúgás kategóriában értékesített termékek száma az azt megelőző 40 napos időszakhoz képest. Az eladások által generált forgalom terén a növekedés 21 százalékos volt a Vaterán

- közölték. Azonban nemcsak a közvetlenül focival kapcsolatos relikviák forgalmában lehetett tetten érni, hogy Európa-bajnokságot rendeztek. A járulékos termékkategóriák, mint a sporteszközök, vagy szórakoztató elektronikai árucikkek - főként a tévék - iránt is nőtt a kereslet.

"A tévékészülékek eladásai ugyanebben az időszakban csaknem megduplázódtak a korábbi hetekhez képest. Ugyanakkor a játékgépek forgalmát a foci-Eb nem befolyásolta" - közölte a Vatera, és azt is hozzátették: "Egyértelműen a fix áras vásárlások voltak túlsúlyban: a forgalom 90 százalékát ezek generálták a foci-Eb szezonjában."

A Jófogás viszont más termékek esetén (pl. TV, konzol, videojáték, sporteszközök, videó/audió eszközök kategóriák) is azt tapasztalta, hogy a sportesemény indulása előtt nagyjából két hónappal nagyobb volt a kereslet és a kínálat, majd mindkettő csökkenést mutatott. "Ebből azt feltételezzük, hogy addigra sokan megteremtették a meccsnézés feltételeit" - tájékoztattak.

Legnépszerűbb, legrágább relikviák, sportereklyék

Érdekes volt látni, hogy a foci-Eb során milyen féltve őrzött kincsek kerültek elő a kínálati oldalon. A hirdetések közt az egyik legmagasabb összegben, 650 ezer forintért Szilágyi Katalin kézilabdázónak az atlantai olimpián viselt meze szerepelt, de megtalálható volt az Aranycsapat által küldött 1956-os képeslap 169 ezer forintért, illetve az 1991-es magyar válogatott meze is 120 ezer forintért. Az eladási oldalon nem árulunk el nagy titkot, hogy a foci-EB mérkőzései szerepeltek előkelő helyen, amelyek több százezer forint értékben keltek el

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- közölte lapunkkal a Jófogás.

A legdrágábban elkelt relikvia két darab, egyenként 70 ezer forintos áron kínált belépőjegy volt a Puskás Arénában megrendezett, “történelmi” magyar-francia mérkőzésre, amely döntetlennel zárult. Ugyancsak ennyiért adott túl egy eladó a Vaterán húsz darabos futballmez-gyűjteményén. Más mérkőzésekre szóló jegyek mellett a magyar Aranycsapat 1954-ben, a Népstadionban az angolok ellen játszott, a magyar válogatott 7:1-es győzelmével zárult legendás mérkőzésének belépőjegyét adta el 32 100 forintért

- részletezte kérdésünkre a Vatera. További érdekesség, hogy a Ribery Bayern München hazai dedikált meze 30 ezer forintot ért meg egy vásárlónak, míg egy a 2021-es Fradi BL-csapat által dedikált szurkolói sál pedig 26 ezer forintért talált gazdára.

Ahogy a legtöbb régiségre, relikviára érvényes, a sportereklyékre is igaz, hogy ami avatatlan szemnek csak kacatnak tűnhet, az más számára komoly értéket képvisel. Rengetegen őrizgetnek hagyatékból megmaradt érme- vagy bélyeggyűjteményeket, amelyek fabatkát sem érnek, viszont könnyelműen kidobhatnak olyan évtizedek óta őrizgetett sportkártyákat (a Puskás Ferencet ábrázoló sportkártyák az eddigi legkeresettebbek, míg a magyar csapatokat tekintve pedig az FTC-s kártyák a legnépszerűbbek), vagy - mint kiderült - ikonikus meccsekre szóló jegyeket, amelyek több tíz- vagy százezer forintot is érhetnek egy gyűjtő számára.

Ki tudja? Rengeteg háztatásban ott lapulhat szekrények, fiókok mélyén egy olyan sportereklye, amelyért szép kis összegeket lehet elkérni az online térben - és lesz is, aki megfizeti. Lehetséges, hogy az idén megrendezett, pandémia miatt halasztott Eb-relikviák is sokat érnek majd egyszer egy gyűjtő számára.

Címlapkép: A Puskás Aréna a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Hollandia - Csehország mérkőzés előtt 2021. június 27-én. / Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?