26 °C Budapest
10 éves csúcsra ugrottak az élelmiszerárak: ezek a termékek tolták meg a mutatót

10 éves csúcsra ugrottak az élelmiszerárak: ezek a termékek tolták meg a mutatót

2021. június 3. 13:31

Hiába az ígéretesnek látszó gabonatermés, az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban a nemzetközi élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

A FAO élelmiszerár-indexe 4,8 százalékkal nőtt áprilishoz és majd 40 százalékkal tavaly májushoz képest. A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6 százalékkal marad el a mindenkori rekordtól.

A gabonafélék indexe 6 százalékkal emelkedett április óta a kukorica drágulása nyomán, ami közel 90 százalékkal kerül többe a tavaly ilyenkori értékhez képest. Az árak a hónap végére azonban konszolidálódtak az Egyesült Államokból érkező jó termelési hírek nyomán. A búza ára hasonló ívet írt le és végül 6,8 százalékkal magasabb havi átlaggal zárta a májust. A rizs ára a nemzetközi piacokon változatlan maradt.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 7,8százalék t erősödött, a pálma-, szója- és repceolaj iránti keresletélénkülés nyomán. A pálmaolaj a dél-kelet ázsiai lassuló termelésnövekedés, míg a szója főként a biodízel-gyártás irányából érkező erős kereslet miatt nőtt.

A cukorár-index 6,8százalékot nőtt április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

A kínai importvásárlások ütemének gyors növekedésével és a szárnyas és sertés iránti kereslet erősödésével párhuzamosan a FAO húsár-indexe is 2,2 százalékkal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Április óta a tejtermékek ára összességében 1,8 százalékot drágult és ezzel 28 százalékkal szárnyalta túl a 2020 májusi szintjét. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.

Rekordtermés várható gabonákból

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés révén a FAO először engedett betekintést az idei várható termelési adatokba. E szerint rekordmennyiségű, 2 821 millió tonna gabona várható (ezen belül is növekvő mértékben kukorica), 1,9 százalék al meghaladva a tavalyi mennyiséget. Növekedni fog a felhasznált gabona mennyisége a világ népességének gyarapodásával együtt, továbbá a búza állati takarmányként való felhasználása is bővül.

Három év csökkenés után a szezon végére szerény mértékű (0,3 százalékos) növekedést várnak a gabonakészleteknél. A gabonakereskedelem akár 6,3 százalékkal is nőhet, elérve a 468 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54