6 °C Budapest
10 éves csúcsra ugrottak az élelmiszerárak: ezek a termékek tolták meg a mutatót

10 éves csúcsra ugrottak az élelmiszerárak: ezek a termékek tolták meg a mutatót

2021. június 3. 13:31

Hiába az ígéretesnek látszó gabonatermés, az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban a nemzetközi élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

A FAO élelmiszerár-indexe 4,8 százalékkal nőtt áprilishoz és majd 40 százalékkal tavaly májushoz képest. A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6 százalékkal marad el a mindenkori rekordtól.

A gabonafélék indexe 6 százalékkal emelkedett április óta a kukorica drágulása nyomán, ami közel 90 százalékkal kerül többe a tavaly ilyenkori értékhez képest. Az árak a hónap végére azonban konszolidálódtak az Egyesült Államokból érkező jó termelési hírek nyomán. A búza ára hasonló ívet írt le és végül 6,8 százalékkal magasabb havi átlaggal zárta a májust. A rizs ára a nemzetközi piacokon változatlan maradt.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 7,8százalék t erősödött, a pálma-, szója- és repceolaj iránti keresletélénkülés nyomán. A pálmaolaj a dél-kelet ázsiai lassuló termelésnövekedés, míg a szója főként a biodízel-gyártás irányából érkező erős kereslet miatt nőtt.

A cukorár-index 6,8százalékot nőtt április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

A kínai importvásárlások ütemének gyors növekedésével és a szárnyas és sertés iránti kereslet erősödésével párhuzamosan a FAO húsár-indexe is 2,2 százalékkal emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Április óta a tejtermékek ára összességében 1,8 százalékot drágult és ezzel 28 százalékkal szárnyalta túl a 2020 májusi szintjét. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.

Rekordtermés várható gabonákból

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés révén a FAO először engedett betekintést az idei várható termelési adatokba. E szerint rekordmennyiségű, 2 821 millió tonna gabona várható (ezen belül is növekvő mértékben kukorica), 1,9 százalék al meghaladva a tavalyi mennyiséget. Növekedni fog a felhasznált gabona mennyisége a világ népességének gyarapodásával együtt, továbbá a búza állati takarmányként való felhasználása is bővül.

Három év csökkenés után a szezon végére szerény mértékű (0,3 százalékos) növekedést várnak a gabonakészleteknél. A gabonakereskedelem akár 6,3 százalékkal is nőhet, elérve a 468 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm