13 °C Budapest

Ezért ne vegyél ilyen boltokból kütyüt: rengeteg magyarnak ugorhat a garanciája

2020. november 16. 16:50

Javában tart a Black Friday-láz Magyarországon, ilyenkor mindenki megőrül a gigaakciók láttán, sokan nem is gondolnak bele, hogy akár pórul is járhatnak egy-egy jó ajánlattal. Ugyanis nem mindegy, hogy forgalmazói, vagy gyártói garanciát kapunk a megvásárolt termékre. Mert például, ha egy cég jogutód nélkül szűnik meg, akkor előbbi értelemszerűen ugrik, utóbbi pedig valószínűleg nincs. Így járhatott rengeteg magyar vevő is, akik a Turbado nevű webáruházból vásároltak, aminek a mostani bedőlése is érdekes történet. Egy magyar kütyüguru pedig azt is elmagyarázta, miért nem érdemes feltétlen a legolcsóbb helyről vásárolni.

Már be is indultak Magyarországon a Black Friday leárazások, pedig a "hivatalos" fekete péntek csak 27-én lesz: a vásárlás ünnepe az Egyesült Államokból ered ugyanis, ahol hivatalosan a hálaadás utáni pénteken rohannak a boltokba, ami mindig november negyedik csütörtöke.

Itthon a nagyobb boltok közül az Extreme Digital kezdte a sort, ahol másfélszeres volt a forgalom a Black Friday akciókban, de az elektronikai üzletet szép lassan követik a többiek is, egészen november végéig. Az is látható, hogy már boldog-boldogtalan felül a fekete pénteki lázra, szinte minden webáruház meghirdeti a saját akcióját. Ugyanakkor érdemes résen lenni, mivel egyáltalán nem mindegy, honnan, milyen feltételekkel vásárolunk.

Egy aggasztó üzleti modellre hívja fel a figyelmet például ez egyik népszerű magyar vlogger: Barabás László, a Tech2 csatorna arca és tulajdonosa emlékeztet, hogy megszűnt egy nagy magyarországi mobilwebshop, a Turbado.hu, a vásárlók pedig gyakorlatilag bukták a garanciájukat.

A videóban említett webshop csak egy példa, Barabás László le is vezeti, hogy miért kell vigyázni a piaci árnál jóval olcsóbban kínált kütyükkel. A legtöbben, akik ilyesmit szeretnének venni, előszeretettel használják az ár-összehasonlító oldalakat, ahol összegzik, hogy a kívánt termék melyik hazai webáruházban mennyibe kerül. És bizony sok esetben tapasztalhatók jelentős árbéli különbségek - ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a háttér és a garanciális feltételek is mások. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az adott termékre forgalmazói, vagy gyári garanciát adnak.

És itt jön be a szürkeimport fogalma: ugyanis vannak olyan áruházak, amelyek nem a gyártóktól közvetlenül szerzik be az árukészletüket, hanem kimennek mondjuk Németországba, és ott veszik meg a kütyüket, mert ott például olcsóbb, és az áfa is kisebb. Ezért tudják Magyarországon olcsóbban adni a termékeket. És itt jön képbe a forgalmazói garancia, ami azt jelenti, hogy ha bármi probléma van a megvásárolt termékkel, akkor azt csak náluk intézheted, a gyártó márkaszervizeiben nem.

Ha pedig a cég jogutód nélkül megszűnik, akkor hiába hibásodik meg a termék, elestél a garanciától.

Éppen ezért érdemes tisztázni, milyen garancia vonatkozik a megvásárolt termékre. Főképp, mert forgalmazói garancia esetén az is kérdéses, hogy hiba esetén kivel fogják megcsináltatni a készüléket - hivatalos, gyártói szervízpartnerrel, vagy valami más céggel, ami utángyártott alkatrészekkel dolgozik.

A tanulság tehát az, hogy egyrészt nem mindig érdemes a keresett terméket a legolcsóbban kínáló áruházból rendelni, másrészt pedig érdemes vásárlás előtt utánajárni az adott webshopnak, elolvasni a szervződési feltételeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bedőlt a Turbado, igazából nem is adták el a termékeket

Barabás László kitért arra is, hogy mi történhetett a Turbado-ügyben: bár a magyarországi webáruház jó értékeléseket kapott, és szakmailag is elismerték, kiderült, hogy

a Turbadon az ember nem megvásárolta a termékeket, hanem csak kibérelte azokat a cégtől

- ez az általános szerződési feltételekben is benne volt. Amikor valaki vásárolt a Turbadoról, akkor voltaképpen nem vételárat fizetett, hanem "kauciót", amiért cserébe addig használhatja a készüléket, ameddig akarja - ha pedig valaki visszaküldi a telefonját, akkor valamennyit visszakaphat a kaucióból. Viszont ami a legfontosabb, hiába volt a vásárlónál a készülék, jogilag mégsem lett az övé, hiszen csak "bérelte" azt a cégtől.

Erről nem tájékoztatták az embereket megfelelően, Németországban ugyanezért a bíróság meg is tiltotta a Turbado mögött álló cégnek az üzleti modell működtetését. Sőt, a TeleSpiegel szerint a vállalat többször is szembekerült a német hatóságokkal. A hvg.hu pedig azt írja, hogy a magyar Turbado Kft. szerepel az MNB figyelmeztetéseket tartalmazó listáján, mivel "engedélyhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem jogosult." Ha valaki most akar felmenni a webáruház oldalára, az a következő felirattal találkozhat:

Kedves Megrendelőink! Sajnos a Turbado.hu webáruház tevékenysége jelenleg szünetel. A függőben lévő megrendelések törlődnek. Előre kifizetett megrendelések esetén az összeget a lehető leghamarabb visszatérítjük. Köszönjük megértésüket, és mindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenség miatt!

Arról nincs információ, hogy hány magyar vásárlót érinthet a webshop bedőlése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem