8 °C Budapest

Nem gondolnád mennyi pályamatrica fogyott a járvány alatt: meg fogsz lepődni

2020. június 17. 10:01

Drasztikusan visszaestek az e-matrica-eladások a koronavírus-járvány idején - derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adataiból. A koronavírus-járvány idején bevezetett oktatásiintézmény-bezárások, a home office lehetőségének biztosítása és a turizmus lenullázódása elsőként a közlekedésen éreztette hatását. A felfutási szakaszban, vagyis március-április magasságában töredékére esett mind a belterületi, mind pedig a települések közötti forgalom.

A NÚSZ márciusra 30 százalékos forgalomcsökkenést mért az az e-matrica rendszerbe tartozó személygépjárműveknél, a teherforgalomban azonban ekkor még csak 1 százalékos volt a mérséklődés. Áprilisra aztán a személyautók fele eltűnt, a teherforgalom pedig ötödére esett - írja a Napi.

Az e-matrica-eladások ennél is nagyobb mértékben estek tavasszal. A cég már januárban eladott több mint egymillió éves országos és megyei matricát és az összes eladás több mint fele erre az időszakra koncentrálódik. Nem nehéz kitalálni, hogy tavasszal azok vásárlásai maradtak el, akik ritkábban használják a fizetős utakat, illetve nem nagyon akadt külföldi sem az országban (idén áprilisban 3 ezer külföldi turistát regisztrált a KSH, szemben az egy évvel korábbi 491 ezerrel).

Az e-matrica-eladások alakulása jól leképezi a járvány terjedését: 2020 kilencedik, vagyis február 24-vel kezdődő hetén közel 210 ezer e-matricát adtak el (valamennyi kategória és időtartam), amely 5,5 százalékkal alacsonyabb a 2019 hasonló időszaki 222 ezernél. Hasonló mértékű volt a visszaesés egy héttel később is, azonban a március 9-cel (tavaly március 10-zel) kezdődő héten már 27,4 százalékkal adtak el kevesebbet.

A nemzeti ünnepet követően brutális volt a csökkenés a tavalyi bőven 200-300 ezres eladások helyett 60-80 ezer matricát tudtak csak eladni, a legrosszabb hét az április 13-mal kezdődő hét volt, amikor 80,9 százalékkal zuhant az értékesítés. Ezt követően azonban elkezdtek visszarendeződni a számok és például május utolsó hetén már csak 29,8 százalékos volt a visszaesés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégnek - illetve az államnak - 2019-ben 64,3 milliárd forint bevétele származott az e-matricák értékesítéséből, ez 14,6 millió eladott jogosultságot jelent. Ebből messze a legnagyobb összeget, 28,7 milliárdot tettek ki a heti matricák eladásai, így könnyen lehet, hogy a koronavírus megtöri az e-matricák eladásából származó bevételek növekedését.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm