6 °C Budapest
Kert nélkül egy panelban? Így csempészd be a természetet a lakásba

Kert nélkül egy panelban? Így csempészd be a természetet a lakásba

2020. február 5. 13:02

Arra, hogy hogyan érezzük magunkat egy lakásban, nagyon sok minden hatással van: a színek, a lakberendezési tárgyak, az anyagok. Több pszichológiai kutatás is kimutatta, hogy érdemes törekedni a természetközeliségre, még a zsúfolt nagyvárosban található kis lakásban is. Mutatjuk, hogyan lehet ezt kivitelezni.

Az otthon több mint egy lakás, ahol épp élünk. Az otthon biztonságérzetet ad, a kontroll érzését biztosítja számunkra. Minden, ami otthon van, hatással van arra, hogyan érezzük magunkat. Nem csak az emberek, hanem a dekorációs tárgyak, a bútorok, a kiegészítők, és még a színek is.

Épp ezért nagyon fontos az, hogy hogyan is rendezzük be az ingatlant, hogy milyen anyagokat, színeket választunk, hogy biztosan komfortosan érezzük ott magunkat. Több pszichológiai kutatás is kimutatta, hogy érdemes törekedni a természetközeliségre, még a zsúfolt nagyvárosban található kis lakásban is. Mutatjuk, hogyan lehet ezt kivitelezni.

Fa minden mennyiségben!

A fa pszichológiai hatással van az emberekre, a természethez hasonlóan csökkenti a stresszt, megnyugtat

 - véli Marjut Wallenius, a Tamperei Egyetem Pszichológia Tanszékének docense, aki egyik tanulmányában azt is kifejtette, hogy épp ezért például a fából készült bútoroknak szintén jótékony hatása van. Ezt norvégiai, japán, kanadai és ausztriai kutatások is igazolták.

Bebizonyosodott például, hogy az idős emberek sokkal nyitottabbak és szociálisan aktívabbak olyan környezetben, amelyben jelentős szerepe van a fának. A fából készült bútorok jótékony hatását osztálytermekben is kimutatták, a diákok szívverése lassabb, stressz-szintje alacsonyabb volt, mint azon diákoké, akik egy olyan tanteremben tanultak, ahol a műanyag és a fém volt a meghatározó.

Egy olyan helyiség, amelyben így vagy úgy a fa dominál, melegebbnek, megnyugtatóbbnak hat, épp ezért érdemes fából készült bútorokat tenni a hálószobába, de akár a dolgozószobába is

 - írta megkeresésünkre a kika bútorlánc.

Természetes anyagok a lakásban

Bútorokat korántsem csak fából érdemes beszerezni, bátran választhatunk más, természetes anyagból készült darabokat is a lakásba.

A rattan vagy bambusz is tökéletes választás lehet, ráadásul ezek jóval olcsóbbak, mint a fából készült lakberendezési tárgyak. Így lakásunk nem csak hogy természetközeli lesz, de környezetbarát és igazán stílusos is

 - jegyezte meg a bútorlánc.

Használj természetes színeket!

A különböző színek különböző pszichikai hatással vannak az emberekre, épp ezért érdemes megfontoltan választani, amikor a fal vagy a bútorok színeiről döntünk.

A világosabb árnyalatok fokozzák a kreativitást, inspirálnak, míg a pasztell és natúr árnyalatok megnyugtatnak.

Érdemes okosan kombinálni a különböző árnyalatokat, a semlegesebb, natúr színekhez kiegészítő színeket társítani.

"A krémszínű falhoz remekül passzol egy zöld vagy egy meleg narancsszínű, vagy akár mély barna kanapé, ami élénkíti a szobát. Ez egy nappaliba tökéletes megoldás lehet" - tudtuk meg a kikától. A bútorlánc szerint a hálószobában érdemesebb kerülni az élénk színeket, és a világos, pasztellszíneket kombinálni a fehérrel. Ennek ugyanis nyugtató hatása van.

Az előszobában ugyanakkor ez a kombináció nem annyira szerencsés. Mint mondták, arra is érdemes figyelni, hogy ha egy falfelületet fehérre festünk, egy krémszínű vagy törtfehér szőnyeg nem mutat jól, az ugyanis inkább piszkosnak tűnik a tökéletesen fehér fal mellett.

Zöld minden mennyiségben!

Érdemes minél több zöld színt csempészni a lakásba. A növények különösen jó hatással vannak a közérzetre:

  • csökkentik a stressz-szintet,
  • csökkentik a depressziós tüneteket,
  • növeli a koncentrációskészséget,
  • növeli a kreativitást,
  • javítja az általános közérzetet és az életminőséget.

Játssz a mintákkal!

A levél vagy virágminták jól mutatnak és feldobják a lakást. Legyen szó akár tapétáról, akár díszpárnáról vagy függönyről, segítségükkel egy csipetnyi természetet csempészhetünk a lakásba.

 

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a kika támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?