13 °C Budapest

Rongyrázás a hazai utakon: ilyen sok autósnak van egyedi rendszáma

2019. március 24. 07:01

Évről-évre egyre több és több egyedi rendszámot adnak ki Magyarországon. Mindezt annak ellenére, hogy még a legolcsóbb egyedi rendszám igények is több mint 13-szor drágábbak, mint az átlagosak. Ám a legdrágább darabok 51-szer annyiba kerülnek, mint az utakon furikázó tömegrendszámok. Utánajártunk, mennyibe kerülnek pontosan a rendszámkülönlegességek illetve, hogy mennyire nehéz egyáltalán egy kuriózum darab beszerzése.

Magyarországon nem csak a "normál" rendszámtípusok száma nőtt drasztikusan az elmúlt 4 évben, de az egyénileg kiválasztott, illetve egyedileg előállított rendszámtáblák mennyisége is - derült ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) Pénzcentrumnak eljuttatott adataiból.

Ahogy az a statisztikákból kiolvasható Magyarországon 2014-hez képest kis híján megnégyszereződött azoknak a száma, akik egyénileg kiválasztott rendszámtáblát rakattak személyautójukra. Ezek a rendszámtáblák a klasszikus 3 betű - 3 számos formát használják, ezek összetételét egy ilyen igénylés esetén azonban a megrendelő választja ki. Ilyen rendszámtábla lehet például az APA - 001, feltéve persze, ha jóváhagyja a hatóság, de erről egy picit később. 

Ha ez megtörténik, akkor egy ilyen jól csengő, klasszikus betű és számmennyiségű, de egyedileg kiválaszozott rendszámért 112 450 forintot kell fizetni. Mindez azt jelenti, hogy 2018-ban a 1 618 magyar autós nem volt rest összesen 181 944 000 forintot kifizetni azért, hogy autójukon valamilyen frappáns betű és számkombináció szerepeljen.

A klasszikus betű és számeloszlású rendszámok azonban csak a jéghegy csúcsa, ha egyedi rendszámokról van szó. Aki ugyanis igazán különleges autórendszámmal akar furikázni, annak jóval mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Egy egyedileg előállított rendszámtábla ugyanis, legyen szó akár 4 betű - 2 számos, akár 5 betű - 1 számos felállásról, 435 000 forintba kerül.

Ez négyszer annyi, mint amennyibe egy egyénileg kiválasztott tábla kerülne, de 51-szer annyi, mint amennyibe egy átlagos, mezei rendszámtábla kerül. Ez utóbbi ára ugyanis 8 500 forint. Ha megnézzük a statisztikásakat, akkor kiderül, hogy 2018-ban összesen 181 darab egyedileg előállított rendszámot adtak ki hazánkban, amiért az autótulajok összesen 78 735 000 forintot perkáltak ki.

Semmi nehézség nincs benne

Az egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámtábla kiadása iránti kérelem benyújtható bármely járási hivatalnál, majd a kérelem továbbításra kerül a Központi Okmányirodához

- közölte lapunkkal a NISZ. Ezen felül kiderítettük azt is, hogyha valaki ténylegesen fejét adná egy egyedi rendszámra, akkor ennek nem különösebben megterhelő az ügyintézése. Ahogy írtuk, az ügy bármelyik járási hivatalban elintézhető a megfelelő igénylőlap kitöltésével.

Ha ez megvan akkor az éppen velünk szemben ülő ügyintéző előzetesen átfuttatja egy adatbázison a rendszámigényünk, ami után egyből kiderül, szabad-e, igényelhető-e a rendszám vagy sem. Ha igen, akkor nyert ügyünk van. Fontos, hogyha az általunk igényelt rendszám átmegy a rostán akkor, ott helyben ki kell fizetnünk az eljárási díjat, ami vagy 112 450, vagy 435 000 forint. Jó hír, hogy az ügyfélszolgálaton kártyával is lehet fizetni. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha mindezzel megvagyunk, akkor nincs mást teendőnk, mint várni. Kérelmünk ugyanis továbbításra kerül a Központi Okmányirodához tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet 58. § (3) bekezdése alapján az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatását a XIII. Kerületi Hivatal engedélyezi. Engedélyezést követően másfél héten belül megkapja az ügyfél a rendszámot. Az egész eljárás körülbelül 2-3 hetet vesz igénybe.

Feláras kényelem

Rövid internetes keresés után az első oldali találatok között simán találni olyan kereskedéseket, akik azzal is reklámozzák magukat, hogy segítenek elintézni az egyedi rendszám igénylését. Természetesen megfelelő ellenértékért cserébe.

Az egyik találat szerint például egy kereskedő cég az egyedi rendszám ügyintézéséért 50 ezer forint plusz áfát számít fel, ami bruttó 63 500 forint jelent. Ami ha azt nézzük, fele annyiba kerül, mint például maga az egyénileg kiválasztott rendszámtábla, a maga 112 450 forintos árával. Így a végösszeg ebben az esetben már 175 950 forintra jön ki. 

Érdemes tehát mindenkinek magába tisztáznia, hogy egy kis extra kényelem megéri-e neki annyi pénzt, amiből már egy fél egyedi rendszámtábla is elkészíthető. Kinek igen, kinek nem. Azt viszont senki se higgye, hogy önmaga ne tudna elintézni egy ilyen eljárást. Minden más csak plusz szolgáltatás. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem