13 °C Budapest
Bajban a magyar háztartások: egyre többet kell fizetnünk a boltokban

Bajban a magyar háztartások: egyre többet kell fizetnünk a boltokban

2018. június 8. 13:02

Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok ára nőtt.

Az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül

  • a tojás 14,3,
  • a vaj, vajkrém 12,7,
  • a száraztészta 9,6,
  • a tejtermékek 7,5,
  • a liszt 6,1 százalékkal drágult.
A legnagyobb mértékben, átlagosan 5,2 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára átlagosan 1,7 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,3 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A cukor viszont tavaly májushoz képest 19,9 százalékkal olcsóbb lett.

Ha megnézzük a KSH adatait, az látható, hogy egy hónap leforgása alatt is jelentősen nőttek az árak. 2018. áprilisához viszonyítva májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára szintén 0,6 százalékkal emelkedett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 6,0 százalékos emelkedése következményeként. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.)

Viszont a tojás 3,4, a cukor 1,3, a párizsi, kolbász 0,9, a sajt 0,8 százalékkal kevesebbe került. Az egyéb cikkek ára 1,7 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 4,2 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek 0,6, a szolgáltatások 0,4, a szeszes italok, dohányáruk 0,3 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal mérséklődött.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?