12 °C Budapest

Értékes bankjegy lapulhat a zsebedben, pedig azt hiszed, semmit sem ér

2017. november 18. 13:00

Folyamatban van a forint bankjegyek megújítása, az idén már két régebbi címletet is kivontak a forgalomból, és a régi 20 ezer forintosokkal is csak december 31-ig fizethetünk az üzletekben. De nem csupán Magyarországon zajlik a pénzek cseréje, hanem folyamatban van az angol font és az euró megújítása is. Összeszedtünk, hogy mi a teendőnk abban az esetben, ha csak későn kaptunk észhez, és már lejárt bankjegyeket találunk a pénztárcánkban.

A bankjegysorozatok cseréje teljesen természetes folyamat, bizonyos időszakonként minden ország sort kerít rá. Ezt elsősorban biztonsági megfontolásból teszik, hiszen a technológia fejlődésével egyre több olyan biztonsági elemet képesek beépíteni a bankjegyekbe, melyek megnehezítik a pénzhamisítók dolgát.

A másik fontos szempont lehet a gazdaságosság: a forgalomban lévő bankjegyek folyamatosan kopnak, állandó cseréjük jelentős költségeket emészt fel. Az újabb bankjegynek ezért sokszor a tartósságát is igyekeznek növelni: ez egyrészt olcsóbbá, másrészt környezetbarátabbá teszi őket.

Az új bankjegyek bevezetésekor azonban könnyen előfordulhat, hogy a régieket nem cseréljük ki/költjük el időben, és a forgalomból való kivonásukat követően szembesülünk vele, hogy már nem fogadják el ezeket a boltban.

Mi a teendő ilyenkor?

Bár a nemzeti jegybankok az adott bankjegy forgalomból való kivonásának dátumát előre megállapítják, ezeket természetesen sosem sikerül 100 százalékosan beváltani sem a megadott időpontig, sem úgy általában. Különösen kirívó példa Németország, ahol becslések szerint még az idei évben is 6 500 millió eurónyi be nem váltott német márkán ül a lakosság, pedig azt már 15 éve bevonták.

Magyarországon a bevonást követően már csak a posta, a hitelintézetek és a Magyar Nemzeti Bank cseréli ki régi bankjegyeinket. A hitelintézetek és a posta a bevonás napjától 3 évig teszik ezt meg, az MNB azonban 20 évig. Ez azt jelenti, hogy még az ezredfordulón kivont régi forint bankjegyeket is be tudjuk váltani a központi bank lakossági pénztáránál.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ugyanakkor az MNB nem foglalkozik a külföldi bankjegyek váltásával, valamint adásvételével sem. Tehát ha itthon azzal szembesülünk, hogy külföldi valutánkat időközben kivonták a forgalomból, akkor más módot kell találnunk a probléma elintézéséhez.

Mit tehetünk a külföldi bankjegyekkel?

Talán sok magyart érint, hogy a brit jegybank elkezdte lecserélni a font bankjegyeit modernebb, polimer alapú fizetőeszközökre. Az új 5 fontost vezették be először, ezzel 2017. május 5-ig lehetett fizetni a boltokban. A 10 fontost szeptemberben vezették be, ezekkel 2018. március 1-ig lehet fizetni a hétköznapokban.

A régi bankjegyek beváltása hasonlóan zajlik Angliában is: ezt elsősorban a jegybanknál, valamint a postán és a bankoknál tehetjük meg. Különbség viszont, hogy a brit jegybank nem jelölt ki végső időpontot, tehát elviekben bármeddig kicserélik régi bankjegyeinket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vegyesebb a kép az eurozónában, legalábbis ami az időpontokat illeti. Az euróra átállt országok között is van olyan, amely nem jelölt ki végső határidőt, tehát szintén bármeddig beváltják egykori nemzeti valutájukat. Például ilyen Németország, Ausztria, Belgium.

Más országok az MNB-hez hasonlóan csak egy bizonyos ideig voltak erre hajlandóak, ezek közé tartoznak például Franciaország, Finnország, és Ciprus is már csak 2017. december 31-ig cseréli ki a korábbi fizetőeszközt. Abból a szempontból azonban nincsen eltérés, hogyha máshol nem is, de legkésőbb a(z esetleges) végső időpontokig a helyi központi bankoknál beválthatjuk a pénzünket.

Mi van akkor, ha nem járok külföldre?

Mit tehetünk akkor, ha nem járunk külföldre, ám mégis van forgalomból kivont valutánk? Mint fentebb írtuk a Magyar Nemzeti Bank ezt nem váltja be, így ilyenkor nehezebb a dolgunk. Logikus gondolat, hogy a pénzváltókhoz forduljunk, ám ezek nem mindig foglalkoznak bevont valuták beváltásával.

Az általunk megkérdezett budapesti valutaváltók közül több is volt, amelyik nem foglalkozott már bevont valutákkal, de végül kettőt is sikerült találni, amelyek igen. Mind a kettő a Kálvin tér közelében található, az egyik a Lónyai utcában, a másik pedig Rádayban. Ezeknél a váltóknál nem csupán a közelmúltban bevont angol fontot válthatunk be, de még oly régebben bevont valutákat is, mint például belga frankot és német márkát.

Tehát nem kell kétségbe esni, ha csak most döbbentünk rá, hogy 5 fontos bankjegyeinket idő közben kivonták a forgalomból, ezek beváltásáért nem kell Angliáig menni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem