3 °C Budapest
Késhet a karácsonyi ajándék kiszállítása: ennek is a munkaerőhiány az oka

Késhet a karácsonyi ajándék kiszállítása: ennek is a munkaerőhiány az oka

2017. november 14. 12:30

A webes vásárlás tíz év alatt a tízszeresére nőtt, így nem lehet azt állítani, hogy a csomagszállítások körüli tavalyi zűrt a forgalom váratlan megugrása okozta. Idén is tovább növekszik a forgalom karácsony környékén, noha a tempó valamelyest lassul.

Tavaly karácsony környékén volt némi fennakadás, mivel a posta, a futárszolgálatok és a webáruházak nem győzték a webes rendelések kiszállítását. A késve kiszállított ajándékok így nem kerülhettek a fa alá.

Pedig az elmúlt évek adataiból pontosan lehetett látni, hogy a webes költekezés valóban elképesztő ütemben, a boltos kiskereskedelem átlagát többszörösen meghaladóan növekszik. Az év végi forgalom mértéke előre jelezhető volt - írja közleményében a blokkk.com

Régóta növekszik a webes kereskedelem

Az elmúlt években szépen feltornázta magát a webkereskedelem, ráadásul növekedési üteme az elmúlt öt évben alaposan megugrott. 2011-től már 40 százalék körüli éves növekedési ütemeket mértek a statisztikusok, ami ugyan 2016-ban 30 százalék alá csúszott, de még így is hatalmas volt a tempó, amiért nem is nagyon panaszkodtak a webáruházak.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy előre lehetett látni mi várható a webes piacon. A 2016. évi növekedési ütem sem volt kicsi, de nagyságrendileg nem sokban tért el a korábbi fél évtized tempójától.

Karácsony

Ott, ahol a karácsonyi ünnepek ajándékozással fonódnak össze, nagyon is megugrik az év végi költekezés. Ráadásul a kereskedők is rátesznek erre egy lapáttal, már novemberben indítják az akciókat. Például november elején már ott virított a Red Friday (már ilyen is van), a közepén és a végén jön a Black Friday, hiába, kettő is van belőle, közben pedig ott volt a szinglik napja (ez az Alibaba akciója, de hát a leleményes magyar vásárlók mindenhol turkálnak szerte a világ webáruházaiban, ráadásul a Valentin nap, vagy éppen a fekete péntek is így kezdte). És általában a nagyobb akcióra jön a viszontválasz a versenytársaktól, így a webes vásárló csak kapkodja a fejét, már novemberben is.

Így nem nagyon lehet meglepődni azon, hogy decemberben alaposan megugrik a forgalom. Éppen ezért is nehéz azt mondani, hogy egy évvel ezelőtt nem lehetett számítani akkora rohamra, mint amekkora volt. Lehetett, hiszen korábban is évről-évre ugyanúgy terebélyesedett a karácsonyi webvásárlók ajándékhajhászó özöne.

Az év végi, decemberi webvásárlások növekedését nézve az látható, hogy az elmúlt négy évben a december havi forgalom emelkedésének üteme három alkalommal még kisebb is volt az éves változásnál (tehát az év korábbi időszakában erősebb volt a webes forgalom). Az egy szem kivételt jelentő 2014-ben sem lehet jelentős nagyságrendi különbözőségről beszélni, tehát a gyarapodás decemberi százalékos mércéje többségében kisebb értékű rovátkát mutatott. Így ebben a viszonylatban váratlan 2016. évi megugrásról nehéz beszélni.

Mi várható 2017 karácsonyán?

Újabb, 20 százalék körüli növekedés. Ez azért ütemében már kisebb, mint eddig, összegében viszont - hiába, a százalékokat évről-évre nagyobb értékre kell rádobni - hasonló, mint 2016-ban volt. Lesz vele gond, de nem a váratlansága, hanem a munkaerő hiánya miatt.

A postán, a futárszolgálatoknál, a webáruházaknál nagy a sürgés-forgás. Mit lehet tenni, ha nincs ember, mert a kiszállítási zűrök döntő oka ez, a vásárló pedig nem csipkedi magát annyira, hogy a korábban leadott rendelésekkel zökkenőmentes legyen a csomagok útja.

A webes vásárlásnak ugyanakkor van egy ága, ahol még a szállítás és az átvétel nem aprózódik el, így viszonylag könnyebben kezelhető, ez pedig az átvételi pontok hálózata.Érdemesebb úgy rendelni, hogy a vásárló egy átvételi ponton kapja meg az ajándéknak valót (ez lehet sokféle, de a leggyakoribb egy hagyományos áruház, akinek van). Igaz, ezzel a webvásárlás diszkrét bája, mely szerint akár az ágyba hozzák az ajándékot, halványodik, de legalább nagyobb az esély, hogy időben ott lehet a fa alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?