26 °C Budapest
Érmére cserélhetik a papír 500-ast? Megszólalt a Jegybank

Érmére cserélhetik a papír 500-ast? Megszólalt a Jegybank

2016. szeptember 1. 14:30

Három, a hazai készpénzforgalmat jelentősen befolyásoló pletyka kapcsán nemrég szavazásra buzdítottuk olvasóinkat. Az eredmények részben fedik az MNB álláspontját, de az ötforintosoknak például a többség búcsút intene.

Két hete hívtuk fel a figyelmet arra, hogy már csak év végéig fizethetünk a 2015 előtt gyártott húszezresekkel, illetve

2017 tavaszán a két-, illetve ötezresekkel folytatódik a bankjegycsere-program Magyarországon.

Múlt héten pedig három, a hazai készpénzforgalmat, és természetesen a lakosság fizetési szokásait jelentősen befolyásoló pletykának jártunk utána. Jelesen annak, hogy

  • kivonják-e a forgalomból az 5 forintos érmét?
  • érmére cserélik-e az 500 forintos bankjegyet?
  • bevezetik-e az 50 ezer forintos bankjegyet?

Nos, a szóbeszéddel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja egyértelmű:

Nem indokolt, ezért nincs napirenden a jelenlegi bankjegy- és érme címletstruktúra megváltoztatása.

- írták a Pénzcentrum megkeresésére. Tehát egyelőre marad az ötforintos, illetve a papír ötszázas is, az 50 ezres bankót pedig elfelejthetjük.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pedig a Pénzcentrum olvasói nem teljesen értenek egyet a Jegybank azon állításával, hogy "a készpénzforgalom szereplői igénylik és a tapasztalatok alapján használják a fizetési forgalomban a jelenlegi címletstruktúrát".

Mint az a voksokból kiderült, olvasóink közel kétharmada szerint az ötforintosokra semmi szükség, de az 500 forintos érmétől, illetve az 50 ezres bankjegytől sem határolódott el a szavazók döntő többsége.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?