14 °C Budapest

Allergiások, figyelem! Nagyon nem mindegy, mit vesztek le a polcról

2016. június 17. 14:00

Egyre többen és egyre fiatalabb korban térnek át a natúrkozmetikumokra, aminek részben a divat az oka, másrészt az allergia, amit a szintetikus anyagokból előállított szépségápolási termékek okoznak. Főleg az illatanyagokkal kell vigyázni, egy arckrémben akár 30-40 féle is lehet, és a babatermékek nagy részében is megtalálhatóak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogy elkerüld a bajt.

A fizetőképes kereslet növekedésével arányosan nő Magyarországon a prémium- és natúrkozmetikumok iránti igény, vagyis egyre többen vannak, akik megengedik maguknak a magasabb minőséget és a magasabb árakat - a kozmetikumoknál is. A drogériákból ismert brandeken túl az elmúlt években a magyar vásárlók olyan márkákkal ismerkedhettek meg, mint a Lush, a The Body Shop, a Manna, vagy az Adrienne Feller. Azt is mondhatnánk, hogy egy új divatról van szó, de egészségügyi okai is vannak a változó trendnek.

Egyre korábban kezdik

A natúrkozmetikumok használata korábban főleg a 30 éven felüli korosztály sajátja volt, napjainkban azonban már nem meglepő, ha egy 16 éves vásárolja ezeket. Feller Adrienne szépségterapeuta-mester több mint egy évtizede készít natúrkozmetikumokat, cégük nemrég végzett felméréséből kiderült, hogy fogyasztói közönségük 16-70 éves korig terjed, vagyis jóval szélesebb, mint gondolták. Úgy tűnik, hogy

egyre fiatalabb korban jellemző a természetes kozmetikumok használata és az egészségtudatos életmód, ami részben a vegyszerekkel előállított kozmetikumok miatti allergiának köszönhető.

"Akinél allergiás tünetek jelentkeznek, azok igyekeznek minden eszközt megragadni arra, hogy tehermentesítsék a szervezetüket, és az egyik megoldás a natúrkozmetikumokra váltás lehet. Nem csak lakossági vásárlók állnak át emiatt, hanem értelemszerűen a kozmetikusok közül is egyre többen váltanak természetes kozmetikumokra" - mondja a szépségterapeuta-mester. A tudatosság ellenére azonban a sminkeknél még nem kerültek annyira előtérbe a természetes változatok, mint a szépségápolási termékeknél, mivel a legtöbben olyan hatást szeretnének elérni, ami megfelel a trendeknek, és ezt a szintetikus anyagokkal könnyebb elérni.

Egy divat, ami az egészségről szól
A natúrkozmetikumok használata most divatos is, valószínűleg a fentieken kívül ennek is köszönhető a felpörgött értékesítés. Ebben is változnak a trendek, minden időszaknak megvannak a kedvelt alapanyagai: 10-12 éve például a rózsa élte reneszánszát, 4-5 éve az olasz szalmagyopár, 1-2 éve pedig a tömjén és a mirha. Az elmúlt néhány évben a szőlő és annak mindenféle kivonata és termálvíz is kedvelt összetevők.

Főleg az illatanyagokkal kell vigyázni

Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa szerint statisztikák is alátámasztják és saját praxisában is tapasztalja, hogy egyre többen és egyre fiatalabb korban válnak allergiássá különféle kozmetikumokra. Rengeteg hatóanyag jut a bőrünkre és a szervezetünkbe, főleg azért, mert sokan egyszerre több féle, szintetiksu eredetű szépségápolási terméket használnak, az anyagok keveredése pedig további vegyületeket szabadít fel. A szakember szerint

míg régebben a konzerváló anyagok váltottak ki allergiás reakciókat, mostanában inkább az illatanyagok szerepe emelhető ki.

Több korcsoportban érzékelhető az allergiás megbetegedések növekedése, gyermekkorban is, hiszen a gyermekek, sőt a babák is a jelentős kozmetikumfelhasználók közé tartoznak. Nekik például szívesen gyártanak, a szülők pedig előszeretettel vásárolnak eper vagy egyéb gyümölcs illatú tusfürdőket, amelyek tele vannak illatanyagokkal, így szintén hozzájárulnak az allergia korai kialakulásához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így előzheted meg a bajt

Az persze nem megoldás, hogy nem ápoljuk a bőrünket, ezért valóban egyre többen térnek át a természetes alapanyagokból készített kozmetikumokra. A natúrkozmetikumok ára többszöröse lehet a szintetikus anyagokat tartalmazó hagyományos termékekének, aminek oka, hogy természetes növényi összetevőknél a gyártást a természeti körülmények is befolyásolják, a kényes alapanyagokhoz kíméletes feldolgozási technológiákra van szükség, illetve a BIO és ECO minősítések megszerzése is növeli az alapanyagok, ezáltal pedig a termékek árát.

Természetes összetevőkre is lehetek allergiás?
A növényi alapanyagok is okozhatnak allergiát, például a gyógyhatású körömvirág és a kamilla, vagy az illata miatt szívesen használt levendula is allergén. Fontos, hogy ha valamely hatóanyag - legyen az természetes vagy szintetikus - láthatóan allergiás reakciót vált ki, a továbbiakban mindenképp kerüljük a használatát.

Próbáljunk minél kevesebb fajta kozmetikumot használni, és ne vegyünk feleslegesen illatosított termékeket, például papírzsebkendőből vagy wc-papírból a hagyományos, illatmenteset válasszuk. Ott kezdődik a megelőzés, hogy mindenből inkább a natúr változatokat vesszük le a polcról, ha pedig már kialakult az allergia, érdemes kerülni az ilyen hatóanyagokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem