10 °C Budapest

Na ne! Már bacont sem vehetünk nyugodtan a boltokban?

2016. május 10. 17:34

A fogyasztóvédelem májusban a baconöket tesztelte, amelyben a legtöbb termék átment a teszten, azonban volt olyan, amit azonnal kivontak a forgalomból. Melyik lett a legkedveltebb szalonna a NÉBIH szerint?

A bacon szalonnáról szólnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legfrissebb termékteszt eredményei. A Szupermenta programban ezúttal 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt terméket vizsgáltak a hatóság szakemberei. A teszt alapján több hatósági eljárás indult, egy terméket pedig ki kellett vonni a forgalomból. A laboratóriumi vizsgálatok mellett az üzemeket is ellenőrizték a NÉBIH területért felelős szakemberei, de a kedveltségi rangsor felállítása sem maradt el.

A Szupermenta legújabb terméktesztjén 2 hagyományos pácolású és 12 gyorspácolású terméket vizsgált a NÉBIH, melyek közül 12 hazai és 2 külföldi előállítású volt. A mintavételek során 10 üzemben a bacon gyártási folyamat hatósági ellenőrizésére is sor került.

A mikrobiológiai vizsgálatok során 4 termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben.

A nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is kerülhetnek a termékekbe, ezért a NÉBIH munkatársai szúrópróba-szerűen négy előállító termékeiben a PAH-tartalmat is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az előállítóknál vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe való bekerülését. Megnyugtató hír, hogy valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt. A jelölési előírásoknak csupán 1 bacon minta felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel - az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie - tápérték táblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

A kedveltségi kóstoláson 13 termék sült változatát tesztelték végül szakértő és laikus vendégek. A bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm