0 °C Budapest

Milliárdokat égetnek el a legszegényebb magyar családok

2015. december 29. 05:50

Az elmúlt időszakban folyamatosan cserélik a bankjegyeket, így ennek kapcsán megnéztük, hogy mikortól is van pontosan forint, vajon milyen biztonsági elemek vannak a bankjegyeken, hogy ne lehessen hamisítani, és hogy mi lesz az elhasználódott bankjegyekkel, miután  apró csíkokká zúzza le a megsemmisítő gép. A Pénzcentrum most összeszedte a legérdekesebb infókat, amiket eddig biztosan nem tudtál a forintról.

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását, de hivatalosan már 1946 óta a forint a hivatalos pénznem.
A bankjegyek alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a nyomtatás pedig a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, ami lehetővé teszi, hogy a forgalomban lévő bankjegyek sokáig felismerhetőek és forgalomképesek maradjanak.

Mitől függ, hogy melyik híres személy arcképe látható a címleteken?

A bankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképei láthatók, a bankjegy hátoldalán pedig e személyekhez kapcsolódó történelmi színhelyek jelennek meg. E neves államférfiak többsége jelentős szerepet játszott a magyar pénzkibocsátásban is. Szent István indította el a pénzverést, Hunyadi Mátyás idején kezdődött el a később híressé vált Madonna-motívum ábrázolása a pénzeinken, II. Rákóczi Ferenc verette a híres libertas rézpénzt, Bethlen Gábor uralkodása pedig a magyar pénztörténet legszínesebb fejezete

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Nemzeti Bank.

Így próbálják megelőzni a bankjegyhamisítást

A bankjegyek több biztonsági elemet is tartalmaznak, amik között vannak szabad szemmel is láthatók, és olyanok is, melyek azonosításához speciális segédeszközre van szükség. A biztonsági elemek egy része minden címleten megtalálható, míg néhány elem csak bizonyos címleteken van rajta.

A biztonsági elemek nem újkeletű találmányok, ugyanis minden korszakban voltak ilyenek a bankjegyeken. Természetesen ezek eltértek a jelenleg alkalmazottaktól, a magyar pengőt például - ami a forint bevezetése előtti magyar pénznem volt - a különleges bankjegypapír mellett egy speciális, tapintható nyomtatási eljárás, valamint metszetmély-nyomtatás védte a hamisítástól.

A "modernebb" biztonsági elemek az 1997-től kibocsátott forint bankjegyeken vannak jelen. A nemrég megjelent húszezres bankjegyen  például a mikroírás, a vízjel, a rejtett kép, és a metszetmély-nyomtatás mellett többek között olyan elemek is vannak, amiknél UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon az adott címlethez tartozó kép zöld (UV-A) vagy piros (UV-C) színben fluoreszkál.

Tudtad, hogy:

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm