19 °C Budapest
Milliárdokat égetnek el a legszegényebb magyar családok

Milliárdokat égetnek el a legszegényebb magyar családok

2015. december 29. 05:50

Az elmúlt időszakban folyamatosan cserélik a bankjegyeket, így ennek kapcsán megnéztük, hogy mikortól is van pontosan forint, vajon milyen biztonsági elemek vannak a bankjegyeken, hogy ne lehessen hamisítani, és hogy mi lesz az elhasználódott bankjegyekkel, miután  apró csíkokká zúzza le a megsemmisítő gép. A Pénzcentrum most összeszedte a legérdekesebb infókat, amiket eddig biztosan nem tudtál a forintról.

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását, de hivatalosan már 1946 óta a forint a hivatalos pénznem.
A bankjegyek alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a nyomtatás pedig a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, ami lehetővé teszi, hogy a forgalomban lévő bankjegyek sokáig felismerhetőek és forgalomképesek maradjanak.

Mitől függ, hogy melyik híres személy arcképe látható a címleteken?

A bankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképei láthatók, a bankjegy hátoldalán pedig e személyekhez kapcsolódó történelmi színhelyek jelennek meg. E neves államférfiak többsége jelentős szerepet játszott a magyar pénzkibocsátásban is. Szent István indította el a pénzverést, Hunyadi Mátyás idején kezdődött el a később híressé vált Madonna-motívum ábrázolása a pénzeinken, II. Rákóczi Ferenc verette a híres libertas rézpénzt, Bethlen Gábor uralkodása pedig a magyar pénztörténet legszínesebb fejezete

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Nemzeti Bank.

Így próbálják megelőzni a bankjegyhamisítást

A bankjegyek több biztonsági elemet is tartalmaznak, amik között vannak szabad szemmel is láthatók, és olyanok is, melyek azonosításához speciális segédeszközre van szükség. A biztonsági elemek egy része minden címleten megtalálható, míg néhány elem csak bizonyos címleteken van rajta.

A biztonsági elemek nem újkeletű találmányok, ugyanis minden korszakban voltak ilyenek a bankjegyeken. Természetesen ezek eltértek a jelenleg alkalmazottaktól, a magyar pengőt például - ami a forint bevezetése előtti magyar pénznem volt - a különleges bankjegypapír mellett egy speciális, tapintható nyomtatási eljárás, valamint metszetmély-nyomtatás védte a hamisítástól.

A "modernebb" biztonsági elemek az 1997-től kibocsátott forint bankjegyeken vannak jelen. A nemrég megjelent húszezres bankjegyen  például a mikroírás, a vízjel, a rejtett kép, és a metszetmély-nyomtatás mellett többek között olyan elemek is vannak, amiknél UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon az adott címlethez tartozó kép zöld (UV-A) vagy piros (UV-C) színben fluoreszkál.

Tudtad, hogy:

  • az MNB a forgalomból bevont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő bankjegyeket a bevonás határnapjától számított 20 évig névértéken magyar törvényes fizetőeszközre váltja át, 3 évig pedig a hitelintézetek és a postahivatalok is átváltják

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • évente az összes forgalomban lévő bankjegyeknek körülbelül egyharmadát kell lecserélni, az elhasználódott bankjegyek pótlása 2010-ben közel hat milliárd forintba került

  • az elhasználódott bankjegyeket apró csíkokká zúzza le a megsemmisítő gép, majd préseléssel tömör, téglaalakú briketteket készítenek belőle (vélhetően tüzelőanyagként hasznosítják ezek után - amelyet jellemzően szegényebb családok kaphatnak meg)

  • a bankjegypapírban található jelzőrostok elhelyezkedése, száma és színbeli megoszlása bankjegyenként változó

  • egy bankjegy súlya körülbelül 1 gramm, az átlagos élettartama pedig 4-5 év

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?