Betámadta az MNB az új fizetési technológiát

2014. szeptember 30. 18:02

Kockázatosnak minősítette az pénzügyi felügyelet azt az online átutalási szolgáltatást, amelynél a fogyasztónak át kell adnia internetbanki azonosítóit egy harmadik fél szolgáltatónak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kockázatosnak minősítette azt az új online átutalási szolgáltatás, amelynél a fizetéshez a fogyasztónak át kell adnia internetbanki azonosítóit egy harmadik fél szolgáltatónak.

Bár az MNB konkrét szolgáltatót vagy szolgáltatókat nem nevesített, a Pénzcentrum értesülései szerint a figyelmeztetés egyértelműen a magyar piacon nemrég megjelent

Sofort Banking

szolgáltatásra utal (bővebben lásd. keretes írásunkat).

Mint a közlemény fogalmaz, az újfajta online átutalási szolgáltatás az internetes bankoláshoz kötődik ugyan, azonban magát a szolgáltatást nem az ügyfél számlavezetője, hanem egy attól - és a kereskedőtől is - eltérő harmadik fél szolgáltató nyújtja. Utóbbi (például webáruházban történő fizetésnél)

az ügyfél internetbanki belépési azonosítóit elkérve, és azt felhasználva, a fogyasztó nevében ad fizetési megbízást annak bankszámlája terhére. A rendszer a vásárlót, aki az új online átutalás fizetési módot választja, automatikusan átirányítja egy online fizetési felületre, ahol az ügyfélnek az internetes bankoláshoz használt belépési adatait kell megadnia, valamint az átutalást egy egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kóddal kell engedélyeznie. Ténylegesen tehát a netbankját használja, de nem a számlavezetője, hanem a harmadik fél szolgáltató fizetési felületén keresztül.


Az MNB úgy látja, az újfajta szolgáltatás jelentős biztonsági kockázatot jelenthet a fogyasztók számára, mivel ők harmadik személynek engedik át a bankszámlájuk feletti rendelkezést, és az ehhez szükséges egyedi azonosító adatokat. A biztonsági kockázatból (fogyasztó hozzáférési, hitelesítési adatainak megadása) fakadó érdeksérelem valós, a fogyasztók anyagi érdekeit is veszélyeztető probléma.

"Egy pillanatig sincs nálunk a pénz"

A Pénzcentrum áprilisban a magyar sajtóban elsőként foglalkozott az új típusú - egyébként 11 uniós országban már évek óta működő - fizetési rendszerrel. Természetesen rákérdeztünk a biztonságra is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cég akkor azt válaszolta, hogy az internetes bankoláshoz szükséges bejelentkezési adatokat (mint az azonosító, bejelentkezési jelszó) és az igazoló kódokat (mint az egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kód) a rendszer nem menti el, és azok kívülről vagy a cég munkatársai részéről soha nem láthatók.

Ők úgynevezett "technikai szolgáltatóként" működnek, mely ezen adatokat banki szabványoknak megfelelő kódolt csatornán közvetíti a vásárló bankjának. A szolgáltató tehát egyetlen pillanatban sincs sem a vásárló, sem a kereskedő pénzének birtokában - a szolgáltató szerint ezek együtt magas szintű biztonságot jelentenek.


Ügyféladatokkal történő visszaélés, azok jogosulatlan megszerzése révén kártérítéstől is eleshet a fogyasztó. Az esetleges károk miatti igények kizárólag bírósági úton érvényesíthetőek.

Az MNB azt javasolja, az online átutalási szolgáltatás igénybevételét megelőzően az ügyfélnek érdemes tájékozódnia arról is, hogy a fizetés sikertelensége esetén milyen módon tudja érvényesíteni fogyasztóvédelmi jogait.

Azt ugyanakkor a hatóság is elismeri, hogy hamarosan egyértelmű uniós szabályok pontosíthatják, mennyire kockázatosak valójában ezek a pénzügyi szolgáltatások.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem