10 °C Budapest

Romlott élelmiszerek a magyar boltok polcain: mit veszünk valójában?

Pénzcentrum
2014. augusztus 5. 10:36

Nyáron fokozott figyelmet kap az élelmiszerbiztonság, hiszen ilyenkor sokkal több a fény, nagyobb a meleg, ez gyorsítja az erjedési folyamatokat. Emellett például a már leszedett gyümölcsökben gyors vitaminveszteséget is okoz a fény. A kukába kerülő élelmiszerek 30-35 százaléka is nyáron romlik meg.

A magyar lakosság több mint fele vásárolt már boltban romlott élelmiszert, 69 százaléka pedig találkozott már az élelmiszerromlás problémájával otthon. Ennek ellenére a fogyasztók kétharmada még sincs tisztában azzal, hogy milyen hatással van a fény és a meleg az élelmiszerekre - derül ki a Tetra Pak legfrissebb lakossági kutatásának adataiból.

"A megkérdezettek harmada ismerte el, hogy már tapasztalta azt a jelenséget, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak" - mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. A külső hőmérsékletre érzékeny folyékony élelmiszerek nyáron élelmiszerbiztonsági szempontból reflektorfénybe kerülnek, hiszen igen fontos, hogy ételeink és italaink minőségét ne befolyásolja a meleg évszak.

Miért romlik az étel?

Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai a fény és a hő, amelyek párolgást, vízvesztést okoznak, átalakíthatják az élelmiszer mennyiségét és tömegét. A mikroorganizmusok szaporodása okozza a termék erjedését, ebből adódóan szín- és ízváltozást lesz tapasztalható. Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. A B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90 százalékkal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70 százalékkal is csökkenhet. A három nyári hónap alatt 662-vel több a napsütéses órák száma, mint télen, és jelentősen magasabb a szórt fény intenzitása, ezért nyáron hamarabb romlanak meg az élelmiszerek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Nem véletlen, hogy a C-vitaminok a gyógyszertárak polcain is sötét üvegben vannak, így akadályozzák meg, hogy gyors minőségromlás következzen be. Az italok kartondobozban való tárolásának is az a célja, hogy a fénytől megóvja a terméket, egészen pontosan ízében, állagában, és színében őrizzék meg a terméket" - mondta el Miháldy Kinga, élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök. Szerinte a vásárlás során is igen fontos, hogy a romlandó ételeket legutoljára válasszuk ki a boltban, és hűtőzacskóban vigyük haza nyáron az ételt. Minél hamarabb a hűtőbe kell juttatni vásárlás után a termékeket.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm