11 °C Budapest
Romlott élelmiszerek a magyar boltok polcain: mit veszünk valójában?

Romlott élelmiszerek a magyar boltok polcain: mit veszünk valójában?

Pénzcentrum
2014. augusztus 5. 10:36

Nyáron fokozott figyelmet kap az élelmiszerbiztonság, hiszen ilyenkor sokkal több a fény, nagyobb a meleg, ez gyorsítja az erjedési folyamatokat. Emellett például a már leszedett gyümölcsökben gyors vitaminveszteséget is okoz a fény. A kukába kerülő élelmiszerek 30-35 százaléka is nyáron romlik meg.

A magyar lakosság több mint fele vásárolt már boltban romlott élelmiszert, 69 százaléka pedig találkozott már az élelmiszerromlás problémájával otthon. Ennek ellenére a fogyasztók kétharmada még sincs tisztában azzal, hogy milyen hatással van a fény és a meleg az élelmiszerekre - derül ki a Tetra Pak legfrissebb lakossági kutatásának adataiból.

"A megkérdezettek harmada ismerte el, hogy már tapasztalta azt a jelenséget, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak" - mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. A külső hőmérsékletre érzékeny folyékony élelmiszerek nyáron élelmiszerbiztonsági szempontból reflektorfénybe kerülnek, hiszen igen fontos, hogy ételeink és italaink minőségét ne befolyásolja a meleg évszak.

Miért romlik az étel?

Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai a fény és a hő, amelyek párolgást, vízvesztést okoznak, átalakíthatják az élelmiszer mennyiségét és tömegét. A mikroorganizmusok szaporodása okozza a termék erjedését, ebből adódóan szín- és ízváltozást lesz tapasztalható. Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. A B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90 százalékkal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70 százalékkal is csökkenhet. A három nyári hónap alatt 662-vel több a napsütéses órák száma, mint télen, és jelentősen magasabb a szórt fény intenzitása, ezért nyáron hamarabb romlanak meg az élelmiszerek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Nem véletlen, hogy a C-vitaminok a gyógyszertárak polcain is sötét üvegben vannak, így akadályozzák meg, hogy gyors minőségromlás következzen be. Az italok kartondobozban való tárolásának is az a célja, hogy a fénytől megóvja a terméket, egészen pontosan ízében, állagában, és színében őrizzék meg a terméket" - mondta el Miháldy Kinga, élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök. Szerinte a vásárlás során is igen fontos, hogy a romlandó ételeket legutoljára válasszuk ki a boltban, és hűtőzacskóban vigyük haza nyáron az ételt. Minél hamarabb a hűtőbe kell juttatni vásárlás után a termékeket.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?