25 °C Budapest

Ilyet se láttak még a magyar vásárlók: ez egy új kor kezdete

Pénzcentrum
2014. június 27. 05:32

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, két hete új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe Magyarországon (is). A vásárlók nagy változással találkozhattak, például több időt kaptak arra, hogy netes rendelés esetén elálljanak a vásárlástól. Az is fontos az online vásárlóknak, hogy eltűntek a rejtett költségek, a teljes árnak szerepelnie kell egy internetes rendelésnél. Ennek kapcsán nem árt tisztázni, mit is jelent az online vásárlás, mire terjednek ki ezek a jogok.

Az új fogyasztóvédelmi irányelv (egészen pontosan a fogyasztók jogairól szóló 2011/83/EU irányelv) június 13-án lépett életbe Magyarországon. A változások értelmében a fogyasztó sokkal könnyebben tehet panaszt, ha vásárlása során esetleg átverik, és könnyebben érvényesítheti a jogait, ha szorult helyzetbe kerül - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum.hu-t. Az intézkedések főként azokat az üzletkötéseket érintik, amik nem szemtől szemben, vagy nem egy üzletben, hivatalos telephelyen zajlanak. Ez jelentheti az online rendelést, az árubemutatós, vagy éppen az otthoni szerződéskötést.

Az egyik legfontosabb újdonság az irányelvvel kapcsolatban, hogy megváltozott az elállási jog szabályozása. A korábbi 8 munkanapos elállási határidő 14 napra hosszabbodott. Ez azt jelenti, hogy 14 nap áll a netes vásárló rendelkezésére, hogy meggondolja magát és úgy döntsön, mégsem tart igényt a kiválasztott termékre. Még sok kereskedő sem tudja, hogy a vásárlókat akkor is megilleti ez a jog, ha neten vásárolt, de személyes átvételű, fizetésű vásárlásról van szó - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) sajtószóvivője. Egészen pontosan arról van szó, hogy amennyiben a vásárlás bármelyik szakasza interneten keresztül történik, akkor a vevőt megilleti ez a 14 napos türelmi idő, amíg elállhat a vásárlástól.

Ha a vevő meggondolta magát, indokolás nélkül visszaküldheti az árut. Az elállási jog vonatkozik az olyan internetes árverésekre is, mint például az eBay, ilyen esetekben azonban csak a hivatásos kereskedőknél vásárolt árukat lehet visszaküldeni, azaz nem az egyéni felhasználókét. Az is nagyon fontos újítás, hogy a kereskedőnek az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó részére a termék árát, a szállítási költséggel együtt.

Az újítás igen sok embert érint, 2014-ben az online vásárlók száma elérte a 3,4 millió főt Magyarországon, ami a rendszeresen internetezők 72 százalékát jelenti. Leginkább számítástechnikai eszközök, könyvek, játékok, ajándékok és ruházati termékek kerültek a virtuális kosarakba - derül ki az eNET - Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" elnevezésű kutatásából, amely a hazai online vásárlási szokásokkal foglalkozik. Az online vásárlók leginkább a kényelem, valamint a kedvező árak miatt választják a vásárlásnak ezt a formáját, de szintén sokan hivatkoznak szempontként a házhoz szállítási, valamint ár-összehasonlítási lehetőségekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azok, akik egyáltalán nem vásároltak még online (a rendszeresen internetező felnőttek 16 százaléka) legtöbbször azt kifogásolták, hogy egyrészt nem tudják megfogni, megvizsgálni a terméket, másrészt pedig nem bíznak magában az internetes vásárlásban. Az új szabályozásra pont ezért volt szükség, hogy egyrészt kevesebb eséllyel fordulhassanak elő visszaélések, másrészt pedig ha már megtörtént a baj, könnyeben érvényesíthessék a jogaikat a fogyasztók.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?