6 °C Budapest

Erre figyelj, ha külföldön használod a bankkártyádat

Pénzcentrum
2012. június 2. 12:03

Egyre többen ismerik fel a bankkártyák határon túli használatának előnyeit is. A CIB Bank tapasztalatai szerint az összes kártyás tranzakció 10%-át már külföldön bonyolítják az ügyfelek, de a következő években ez az arány tovább növekedhet. Nem csak a kényelmi és a biztonsági szempontok játszhatnak ebben komoly szerepet, hanem az is, hogy bizonyos esetekben már a készpénzfelvétel is ingyenes lehet külföldön, mely a nyaralás előtti valutaváltás visszaszorulását eredményezheti.

A nyár közeledtével mind többen kezdték el az utazásuk tervezését és a hozzá kapcsolódó teendők átgondolását. Miközben az utazók sok apróságra figyelnek, a költőpénzzel, biztonsággal kapcsolatos szempontok még nem szerepelnek a legelsők között: a statisztikák alapján növekszik ugyan a számuk, de egyelőre még kevesen használják következetesen bankkártyájukat külföldi útjuk során. Pedig a bank szakértői szerint kiemelt helyen kellene lennie a külföldi készpénz- és bankkártya-használattal kapcsolatos döntésnek. A vakációk során a legtöbb problémát ugyanis a biztosítás hiánya mellett az elveszett, vagy ellopott készpénz jelenti. Surányi Zoltán, a Cib lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint mindkettőre megnyugtató megoldást nyújtanak azok a bankkártyák, melyekhez kiegészítő biztosítás köthető és sok esetben a valutaváltást teljesen feleslegessé tevő ingyenes külföldi készpénzfelvétel társul a külföldi bankautomaták használata esetén.

A bank statisztikái szerint a külföldi ATM készpénzfelvételek száma az összes felvétel közel 2 százalékát teszik ki, melyek átlagos összege 48 000 forint, míg az összes bankkártyás (debit) tranzakció (készpénzfelvétel, vásárlás) 10 százalékát bonyolítják külföldön.

Surányi Zoltán szerint az előttünk álló években tovább csökkenhet a készpénzhasználat aránya a lakosság körében, de nem csak itthon, hanem a külföldi utak során is. Sokan ismerik fel ugyanis azt, hogy a nagy mennyiségű valutaváltás egyre inkább feleslegessé válik, ráadásul nem biztonságos. Emellett a külföldi bankkártya-használat mellett szól az is, hogy érdemes a baleset-, poggyász- és betegség biztosítást kedvezményesen, a bankkártyához kapcsolva megkötni.

7 tipp a külföldi bankkártya használathoz
1. Utazás esetében mindig ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.
2. Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban.
3. A vásárlás általában külföldön is ingyenes, de vannak olyan országok, melyekben a kereskedők, szolgáltatók, éttermek díjat számolhatnak fel abban az esetben, ha vásárló kártyával fizet.
4. A nyaralás előtt érdemes a kártyán beállított készpénzfelvételi és vásárlási limiteket ellenőrizni, mivel külföldön nem csak az árak lehetnek magasabbak, de adott esetben rövid idő alatt többet is költhetünk, mint itthon.
5. Szállodai szobafoglalás, autóbérlés esetén előfordulhat hogy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyához tartozó számlán, melynek célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása vagy károkozás esetén. Érdemes ügyelni arra, hogy zárolás esetén is legyen megfelelő mennyiségű pénz a számlán a nyaraláshoz.
6. A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.
7. Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?