Könnyebben ellophatják pénzünket a SZÉP-kártyáról

Pénzcentrum
2012. március 28. 18:32

Ellophatják a pénzünket az év elején kiadott Szép-kártyákról az informatikai biztonsággal foglalkozó Balabit IT Security szerint. A magyar tulajdonú cég arra figyelt fel, hogy a kártya használatakor kiadott bizonylaton minden olyan adat szerepel, ami az online vásárláshoz szükséges. A K&H, az MKB és az OTP közös nyilatkozatban reagált a felvetésre - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év elején kiadott SZÉP-kártyák használatakor sokkal óvatosabbnak kell lennünk, mint egy átlagos bankkártyás fizetésnél, mert a gyengébb védelmi rendszer könnyen kijátszható, és illetéktelenek költhetik el a kártyán tárolt pénzünket.

Tippek a visszaélés megelőzésére
Milyen lépéseket kell mindenképpen megtenni ahhoz, hogy SZÉP kártyánk adatait ne juttassuk illetéktelenek kezébe?

1. Azonnal cseréljük le a jelszót vagy a 3 jegyű TeleKódot a kártya aktiválása után!

2. Ne dobjuk ki felelőtlenül a kártyával együtt kapott tájékoztatót!

3. Soha ne hagyjuk ott a pénztárnál a blokk másodpéldányát, ha SZÉP Kártyával fizettünk! Ne dobjuk ki ezeket a bizonylatokat!

4. A SZÉP Kártya számát ne mondjuk el másnak!

5. A SZÉP Kártya lejárati dátumát ne áruljuk el senkinek!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Rendszeresen ellenőrizzük egyenlegünket és tételesen nézzük át tranzakcióinkat!

7. Ha bármilyen gyanús tranzakciót észlelünk, jelezzük szolgáltatónknál és/vagy tiltsuk le SZÉP Kártyánkat!


Hagyományos bankkártyák használatakor meg kell adnunk egy PIN-kódot, de a mágnescsíkkal ellátott SZÉP-kártyák esetében hiányzik ez a magasabb szintű védelem. Az eladók ellenőrizhetik a személyazonosságunkat, de a gyakorlati tapasztalatunk az, hogy az eladók, a pincérek nem kérnek semmilyen okmányt kártyás fizetés esetén. A felhasználó azonosítását segíti még a kártya hátoldalán lévő aláírás, ami nélkül a kártya érvénytelen, de az aláírás ellenőrzése is rendszeresen elmarad, ha bankkártyával fizetünk, és nem túl életszerű, hogy pont a Szép-kártya esetében lesznek figyelmesebbek az eladók.

Visszaélésekre ad lehetőséget, hogy személyes fizetés esetén két bizonylatot kapunk, és az egyiket aláírva vissza kell adni. A Balabit azt fedezte fel, hogy mindkét példányon rajta van a teljes 16 jegyű kártyaszám, ami elég meglepő, ugyanis hagyományos bankkártyás fizetésnél csak az utolsó négy számjegy látható, a többi ki van csillagozva. Emellett rajta van a papíron az aktuális egyenlegünk, a kibocsátó neve és a kártya lejárati dátuma.

A fenti adatok ismeretében online elkölthetik a pénzünket, például pizzát vagy bármi mást rendelhetnek a kontónkra. A Balabit tesztjében kiderül, hogy online vásárlás esetén a fenti négy adatot kérik el: a kártyaszámot, a kártyabirtokos nevét, a kibocsátó nevét és a lejárat dátumát. "A gyakorlat azt mutatja, hogy ha a kártyaszámot és a lejáratot sikerül helyesen beírni, a további mezők üresen hagyhatók vagy elgépelhetők, a tranzakció ettől még sikeres lesz, az összeget azonnal levonják a kártyáról" - áll a Balabit elemzésében.

Egy banki szakértő elismerte, hogy az online tranzakcióknál van probléma, de a kockázatelemzés alapján arra számítanak, hogy egymillió tranzakcióra talán száz csalás jut. A bankoknak a veszélyek mellett azt is számításba kellett venniük, hogy PIN-kódot használó infrastruktúra felépítése pedig elég drága, és körülményesebb is a használata, emellett úgy gondolják, a SZÉP-kártyát jellemzően alacsony keresetűek használják, akik hamar elköltik majd a rajta lévő összeget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07