22 °C Budapest

Magyar cégek tízezreit akarták átverni

Pénzcentrum
2012. március 8. 16:06

80 ezer magyarországi cégnél próbálkoztak azok a csalók, akik nem létező telefonkönyv-szolgáltatást kínáltak, sokan pedig egyből befizették a sárga csekket. A kicsalt összegek közel 40 millió forintot tesznek ki, míg a sértettek száma közelít az ezerhez.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság nyomozói nem is gondolták mekkora fába vágták a fejszéjüket, amikor tavaly tavasszal egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt kezdtek el nyomozni ismeretlen elkövetőkkel szemben. Egy telefonkönyv nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint annak éves, 29 375 Ft-os díját számlázta ki egy létező cég a sértettnek úgy, hogy nem volt mögötte szolgáltatás.

Ahogy a gárdonyi nyomozók egyre jobban beleásták magukat az ügybe, az úgy vált egyre szerteágazóbbá. Így derült fény arra, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki emberektől különböző összegeket, mely cégek ugyanazon személyekhez - mégpedig egy családhoz - köthetők.

Az eddigi nyomozati adatok szerint a kicsalt összegek közel 40 millió forintot tesznek ki, míg a sértettek száma közelít az ezerhez.

A gárdonyi rendőröknek tavaly év végén sikerült elfogniuk a cégekben érdekelt két férfit, akiket a Székesfehérvári Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, míg egyikük sógorának elfogására a napokban került sor Budapesten, aki azóta házi őrizetben van. Az ügy előrehaladtával azonban nem kizárt, hogy a jövőben mind a sértettek, mind a gyanúsítottak köre bővülni fog - tájékoztatott az ügy részleteiről Németh-Kész Mónika rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az egyik egyébként bejegyzett és létező kft. tavaly tavasszal, illetve nyáron több, mint 80 ezer magyarországi cégtulajdonoshoz küldte ki postai úton azt a magyartelefonkönyv nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint annak 2011/2012-es évi díjáról szóló 29 375 Ft-ról kiállított számlát, amely mögött nem volt szolgáltatás. A megkeresettek közül pedig több, mint nyolcszáz be is fizette az összeget. Így a társaság számlájára közel 25 millió Ft folyt be.

Ezzel párhuzamosan egy másik díjbekérő is kiment a sértettek irányába, ami már egy másik cég nevében ajánlotta a fenti szolgáltatásokat. Ennek bankszámla számára több, mint 15 millió forint folyt be. Ezen cégeket alapító személyekről időközben a nyomozás során kiderült, hogy több hasonló tevékenységet végző kft-t hoztak létre, melyeket felhasználva és azokat egymással párhuzamosan működtetve, csalták ki a jóhiszemű emberektől a különböző összegeket. Így az összes kár egyelőre ki sem számolható, tekintve, hogy eddig nem minden sértett tett feljelentést a rendőrségen.

Országos csalássorozat

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a társaság az ország egész területére küldött ki ilyen leveleket és számlákat, több megyében jelezték sértettek, hogy pénzt csaltak ki tőlük. A Gárdonyi Rendőrkapitányság felvette a kapcsolatot a többi megyében működő rendőrkapitánysággal, így az összes ez ügyben megindított nyomozás egyesítésre került a gárdonyi ügyhöz.

A nyomozók a széleskörű adatgyűjtést követően még decemberben elfogták azt a 32 éves katymári férfit, akinek nevén összesen nyolc olyan cég szerepelt, melyek nagy valószínűséggel a fentiekben taglalt módon felépített csalásokra lettek létrehozva. Mint azt gyanúsított kihallgatása során elmondta, ő tevőlegesen nem vett részt a kft-k ügyeinek intézésében, csak nevét adta hozzájuk, ugyanúgy, ahogy az egyik cég vonatkozásában az élettársa is, aki egyelőre tanúként szerepel az ügyben.

A csalások értelmi szerzője egy 42 éves balatonszárszói férfi volt, ő volt az, aki a cégek bankszámlájára utalt összegeket - ami közel 40 millió Ft - minden esetben automatákon keresztül vette fe, őt február végén, Budapesten fogták el.

A büntetőeljárást a gárdonyi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytatja. Mivel a becsapottak közül eddig nem mindenki tett feljelentést, várják azok jelentkezését, akiktől a nem létező szolgáltatással kapcsolatban hasonló módon csaltak ki pénzt.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?