3 °C Budapest

Itt a legújabb netes átverés: milliókat bukhatsz

Pénzcentrum
2012. február 7. 15:38

Akár az online (vagy az internet hathatós segítségével végrehajtott) átverésektől, csalásoktól lehet hangos az idei év - részben az online vásárlások, szerződéskötések elterjedésének köszönhetően, részben pedig azért, mert sokan nem fordítanak figyelmet arra, hogy leellenőrizzék azt, akitől a neten vásárolnak, akivel szerződnek.


A Furgon Futár bemutatja: Aladdin és a Skodalámpa

Újfajta online csalás terjedt el az elmúlt hónapokban. A módszer lényege, hogy különböző internetes oldalakon hitelátvállalással eladásra kínált gépjárművek tulajdonosait keresik meg, és vállalják a járművön fennálló tartozás tovább fizetését. A megállapodást szerződésben is rögzítik, ám a törlesztőrészletet valójában sohasem fizetik be.

A Pápai Rendőrkapitányság üzletszerűen jelentős kárt okozó csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az eljárás egy pápai lakos feljelentése alapján indult meg, akinek 4 millió forintot érő Skoda típusú személygépkocsiját a gyanúsított hitelátvállalás ürügyén elvitte, de a törlesztő részleteket nem fizette, és a megadott telefonszámon a kapcsolatot vele felvenni már nem lehetett.

A rendőrség információi szerint az elkövető különböző internetes oldalakon hitelátvállalással eladásra kínált gépjárművek tulajdonosait keresi meg, és vállalja a járművön fennálló tartozás tovább fizetését. A megállapodást szerződésben is rögzítik, ám a hitelt nyújtó bankot nem értesítik az ügyletről. A férfi a gyanútlan sértettől elviszi a gépkocsit, a törlesztő részletek azonban nem fizeti. A cél, hogy az elkövető megszerezze a gépkocsit, és feltehetően külföldön (esetleg alkatrészként) értékesítse tovább.

A rendőrök egy Furgon Futár Kft. nevű céget, és annak ügyvezetőjét keresi. Eddig 5 személygépkocsi tűnt el rajta keresztül. Nagy a valószínűsége annak, hogy a sértettek száma az eddig felderítettnél jóval magasabb, hiszen a bűncselekmény-sorozatot a közelmúltban kezdte el, így többen talán még nem is vették észre, hogy megkárosította őket.

Megjelent az aukciós csalás is

Egy másik, újfajta online átverésre is felhívja a figyelmet a rendőrség. A csalók módszere, hogy aukciós oldalon regisztrálnak, majd olyan termékeket kínálnak eladásra, melyek valójában nem is léteznek. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya több nyomozást folytat internetes csalás ügyében, melyben a kereskedő megkapta a vételárat, a megvásárolt árut viszont nem postázta a megrendelőnek.


Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Így dolgoznak

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó - az sem sokkal jobb érzés, ha az ember semmit nem kap a pénzéért.

Amikor azonban megérkezik a várva várt áru (általában olcsón meghirdetett műszaki cikk), kiderül, hogy a termék nincs a csomagban.

Ne küldjünk pénzt előre

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

A Debreceni Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

Hogyan védekezhetünk az átverős webshopok ellen?

Vásárlás előtt minden esetben szerezzünk információkat a webáruház üzemeltetőjének (szolgáltató, a termék eladója) személyéről, aki köteles többek között nevét (cégnevét), címét, székhelyét, elérhetőségét (e-mail cím, esetlegesen telefonszám, fax) és adószámát is feltüntetni a honlapon -tájékoztat az Európai Fogyasztói Központ.

A megrendelés során személyesen nem találkozunk az eladóval, ezért ezek az adatok elengedhetetlenek a kapcsolatfelvételhez, ha például szavatossági vagy jótállási jogainkkal szeretnénk élni vagy bármilyen okból panaszt tennénk. Fontos, hogy semmiképpen se rendeljünk az eladó személyét titokban tartó webáruházakból.

Tisztában kell azzal lennünk, hogy a honlap magyar nyelvű megjelenése vagy a címében látható ".hu" kiterjesztés nem jelenti automatikusan azt, hogy az eladó Magyarországon letelepedett, székhellyel, telephellyel vagy ügyintézési hellyel rendelkező vállalkozó. Gyakran előfordul, hogy magyar nyelvű webáruházat hazánkban üzlettel nem rendelkező külföldi (más európai uniós vagy Európán kívüli, például amerikai vagy akár kínai) székhelyű cég üzemeltet.

Fontos tudni, hogy a ".hu" domain nevet a magyar cégek mellett külföldi vállalkozások is használhatják.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06