1 °C Budapest

A gyenge euró miatt nem jön a Metallica: beütött a válság

Pénzcentrum
2011. december 9. 16:32

Cliff Burnstein, aki már régóta a Metallica menedzsere, felforgatta a zenekar turné teveit, ezzel azt kívánja elérni, hogy az európai adósságválság miatt ne szenvedjenek el devizaveszteséget. A menedzser aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az euró gyengülésével párhuzamosan, képesek lesznek-e a korábban kiszemelt európai országok megfizetni a zenekart.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Így az eredetileg tervezett 2013-ig tartó európai turné helyett, "európai nyári vakációt" tart a Metallica, ezzel két német fesztivált is sutba dobva. Hasonló lépést fontolgat a menedzser másik zenekara is, a Red Hot Chili Peppers, mely idén ősszel négy év után újra Dél-Amerika irányába vette az irányt. Utóbbi zenekar bevételeinek 75%-a a külföldi turnézásból származik.

A legnagyobb probléma a külföldi turnékkal, hogy a helyi szervezők nem hajlandóak dollárban fizetni, főként igaz ez az európai ügyfelekre. Miután néhány zenekar és azok menedzserei már megégették magukat a 2008-as válság alatt, tanulva az esetből határidős ügyletekkel, fix árfolyamon biztosítják be dollár-bevételeiket. Az amerikai zenekaroknak, akárcsak az exportcégeknek a gyenge dollár kedvez, hiszen a devizabevételeik így sokkal többet érnek dollárban, melyben költségeik jelentős része felmerül - nyilatkozta Bill Zysblat az RZO Productions partnere, aki a Rolling Stones és a Police zenekarok európai turnéit szervezte.

Az amerikai zenekarok menedzserei az európai fizetőeszköz gyengülésével egyidejűleg olyan országok felé kezdtek el kacsintgatni, ahol sokkal erősebb a helyi fizetőeszköz, ilyen régiók többek között Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália. (Amint az a lenti ábrán is látható, az utóbbi két évben az euróval szemben több mint 10%-ot erősödött a dollár, míg az ausztrál dollárral szemben közel ugyanekkora mértékben veszített értékéből az amerikai fizetőeszköz.) Burnstein egyébként a Coca-Colahoz, mint amerika leghíresebb exporttermékéhez hasonlította a zenekarijait, melyeknek a legjobb piacokat kell célba vennie. A menedzser szerint a legfőbb cél most Indonézia meghódítása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20