18 °C Budapest

Átverős boltosok: a blokk a bizonyíték

2011. május 25. 12:02

Gyakran nem figyelünk arra, hogy megőrizzük a vásárlásnál kapott bizonylatot. Pedig ez azért nagyon fontos, hogy a későbbiekben élni tudjunk jogainkkal.

A vásárlást követően célszerű még a helyszínen ellenőrizni, hogy a vásárolt cikkek megfelelő mennyiségben és áron szerepelnek-e a blokkon. Különösen akciók esetén tapasztalható, hogy a reklámozott ártól eltérő áron kapjuk meg a terméket, esetleg nem is azt, amit szerettünk volna, hanem ahhoz hasonlót. Fontos tudni, hogy amennyiben a terméken több ár van, vagy az ár feltüntetése nem egyértelmű, akkor a feltűntetett árak közül a vásárló számára legkedvezőbbet kell alkalmazni.

Érdemes megőrizni a blokkot azért is, mert esetleges későbbi szavatossági igényünket ennek alapján érvényesíthetjük. A blokk a bizonyítéka annak, hogy a hibás terméket hol, mikor, kitől vásároltuk. Ennek hiányában a kereskedő vagy szolgáltató könnyen kimentheti magát a felelősség alól: nem ő volt az, aki a reklamáló fogyasztóval szerződött.

Gyakori, hogy az úgynevezett blokkgaranciát alkalmazza a forgalmazó. Azaz a termékre vállalt garanciát a blokk bemutatása ellenében - külön jótállási jegy nélkül - érvényesítheti a vásárló. Ha a blokkra, számlára nincs szükségünk, azt semmisítsük meg, de csak akkor, ha már távoztunk az üzletből és ne tegyük lehetővé, hogy azzal mások esetleg visszaélhessenek.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesületének tagjai gyakran tapasztalják, hogy a bankjegy-automaták közelében is rengeteg otthagyott/elhagyott bizonylat található. Ha nincs szükségünk a bizonylatra, válasszunk ennek megfelelően a gép menüjében, ha pedig mégsem így döntöttünk várjuk meg a bizonylat nyomtatását és azt vigyük magunkkal vagy semmisítsük meg. Kerüljük annak lehetőségét, hogy adatainkkal visszaélhessenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A blokk/bizonylat megőrzése azért is jó, ha szokásunkká válik, mert sok esetben az üzlet elhagyásáig a biztonsági szolgálatok - de vannak olyan országok, ahol akár a hatóságok is - kérhetik a vásárlást igazoló dokumentumot.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?