16 °C Budapest

Átverős boltosok: a blokk a bizonyíték

2011. május 25. 12:02

Gyakran nem figyelünk arra, hogy megőrizzük a vásárlásnál kapott bizonylatot. Pedig ez azért nagyon fontos, hogy a későbbiekben élni tudjunk jogainkkal.

A vásárlást követően célszerű még a helyszínen ellenőrizni, hogy a vásárolt cikkek megfelelő mennyiségben és áron szerepelnek-e a blokkon. Különösen akciók esetén tapasztalható, hogy a reklámozott ártól eltérő áron kapjuk meg a terméket, esetleg nem is azt, amit szerettünk volna, hanem ahhoz hasonlót. Fontos tudni, hogy amennyiben a terméken több ár van, vagy az ár feltüntetése nem egyértelmű, akkor a feltűntetett árak közül a vásárló számára legkedvezőbbet kell alkalmazni.

Érdemes megőrizni a blokkot azért is, mert esetleges későbbi szavatossági igényünket ennek alapján érvényesíthetjük. A blokk a bizonyítéka annak, hogy a hibás terméket hol, mikor, kitől vásároltuk. Ennek hiányában a kereskedő vagy szolgáltató könnyen kimentheti magát a felelősség alól: nem ő volt az, aki a reklamáló fogyasztóval szerződött.

Gyakori, hogy az úgynevezett blokkgaranciát alkalmazza a forgalmazó. Azaz a termékre vállalt garanciát a blokk bemutatása ellenében - külön jótállási jegy nélkül - érvényesítheti a vásárló. Ha a blokkra, számlára nincs szükségünk, azt semmisítsük meg, de csak akkor, ha már távoztunk az üzletből és ne tegyük lehetővé, hogy azzal mások esetleg visszaélhessenek.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesületének tagjai gyakran tapasztalják, hogy a bankjegy-automaták közelében is rengeteg otthagyott/elhagyott bizonylat található. Ha nincs szükségünk a bizonylatra, válasszunk ennek megfelelően a gép menüjében, ha pedig mégsem így döntöttünk várjuk meg a bizonylat nyomtatását és azt vigyük magunkkal vagy semmisítsük meg. Kerüljük annak lehetőségét, hogy adatainkkal visszaélhessenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A blokk/bizonylat megőrzése azért is jó, ha szokásunkká válik, mert sok esetben az üzlet elhagyásáig a biztonsági szolgálatok - de vannak olyan országok, ahol akár a hatóságok is - kérhetik a vásárlást igazoló dokumentumot.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?