18 °C Budapest

A Tesco 4 tonna vegyszeres paradicsomot adott el Magyarországon

2011. május 2. 11:40

Mérgező vegyszerrel kezelt paradicsomot, szalmonellával fertőzött bécsi szeletet és pulykafasírtot találtak az elmúlt napokban a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság és a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei.

A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága a megyei Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának (NTI) szakemberei a szekszárdi Tesco áruházban fedeztek fel olyan Spanyolországból származó paradicsomot, amelyben a megengedettnél magasabb volt a növényvédőszer-maradék tartalom.


A hivatal a nyomonkövetés során megállapította, hogy a teljes 4255 kg-os tételt eladták már. Az első magyarországi forgalmazóval, a Békés megyei vállalkozóval szemben az illetékes Kormányhivatal NTI, mint elsőfokú hatóság jár el.

 

A Tesco a beszállítót hibáztatja
A Tesco közleményben reagált a vegyszerrel szennyezett paradicsomok ügyében.

Mint írják, a Tesco, a normális ügyrendnek megfelelően, úgy vette át a magyar beszállítótól, és csak az után helyezte ki a polcokra a szóban forgó paradicsom szállítmányt, hogy Bondár Attila (a beszállító - a szerk.) nyilatkozatot tett arról, hogy az általa szállított termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi határértékeknek való megfelelést". Hangsúlyozzák: együttműködnek a hatóságokkal, melyek folyamatosan és rendszeresen ellenőrzik az áruházlánc által forgalmazott termékeket, így történt ez ebben az esetben is.

A 22 kartonból álló szállítmány április 9-én érkezett az áruházakba és került a polcokra. A hatóság április 11-én mintavételezte a termékeket a szekszárdi áruházban, 2011. április 14-i szavatossági idővel (azaz addig lehetett pulton tartani/értékesíteni). A mintavétel, bevizsgálás és a laborjegyzőkönyv elkészítése után a hatóság csak április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsomok növényvédőszer-tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb. Mivel a paradicsomok lejárati ideje április 14. volt, így a termékek az értesítés napján már nem voltak elérhetők az áruházban.

A közlemény szerint a Tesco minden esetben jóhiszeműen és kizárólag a beszállítói nyilatkozatok birtokában teszi polcaira az általa forgalmazott termékeket. Sajnálatos módon a magyar vállalkozás félrevezette a Tescót, hiszen a határértéknél magasabb növényvédőszer-maradékot tartalmazott a paradicsom. A Tesco elhatárolódik a magyar beszállító megtévesztésétől és megteszi a szükséges lépéseket vele szemben.


A Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága ellenőrei pedig a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. által gyártott 600 kg panírozott, gyorsfagyasztott félkész Bécsi szelet termékben találtak szalmonella baktériumot. Néhány héttel ezelőtt a vállalat fél kilós pulykafasírtjában találtak szalmonellát a szakemberek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Illegális húsüzemet találtak Hajdú Bihar megyében

Két és fél tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan húst találtak a Hajdú Bihar megyei Egyeken egy élelmiszerforgalmazó kft. üzemében. A telepet zárolták.

A megyei főállatorvos lakossági bejelentés alapján a rendőrséggel együtt érkezett a helyszínre, ahol egy éppen indulófélben lévő gépkocsiban frissen vágott félmarhát találtak. A gépkocsi vezető nem tudta igazolni az állat eredetét. A telepen nagy mennységű romlott hús tároltak és a hűtőkonténerek is tele voltak büdös szalonnával illetve bél szervekkel.

A főállatorvos zárolta a telepet és elrendelte az élelmiszerek megsemmisítését.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18