23 °C Budapest

Olcsó sonkának híg a leve?

2011. április 22. 16:02

A húsvéti időszakban hagyományosan néhány szezonális termék kerül a fogyasztók érdeklődésének középpontjába. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének tanácsadó irodáit a legtöbben azért keresték fel, hogy érdeklődjenek az egyes termékekkel kapcsolatban.

Érezhetően többen igyekeztek idén még a vásárlás előtt utána járni, mire kell figyelni az ünnepre jellemző élelmiszerek megvásárlásakor. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, milyen a jó sonka, honnan lehet felismerni a silány minőséget, illetve mit kell figyelni a csomagoláson. Gyakran kérdezik a fogyasztók, hogy az élelmiszereken feltüntetett - köznapi nyelveben szavatossági időnek is nevezett - határidőket hogyan kell értelmezni, illetve hogyan kell azokat feltüntetni. A dátumnak főszabály szerint a nap/hónap/év sorrendet kell követnie, egyes - rövidebb ideig eltartható - élelmiszereknél azonban elegendő a nap és a hónap jelölése is.

A húsvéti sonkával kapcsolatban ki kell emelni, hogy egyre kevesebben érdeklődnek a gyorspácolt, vákuumcsomagolt, adalékanyagokkal teletömött termékek iránt. Bár még mindig az ár az egyik legfontosabb szempont, a minőségi fogyasztás igénye is megmutatkozik az érdeklődők származási hellyel és felhasznált anyagokkal kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatásunkban igyekeztünk kiemelni, hogy az ideális ízélmény a sértetlen csomagolású, fogyaszthatósági határidőn belüli, lehetőleg hagyományosan pácolt termékektől várható. Ezen kívül megéri nyers sonkát venni, és hagyományos recept szerint otthon megfőzni, még akkor is, ha ehhez annyi óra főzésre van szükség, ahány kilogramm a hús tömege. A származási hellyel kapcsolatban érdemes a címkén elhelyezett ovális - országkódot és arab számot tartalmazó - jelölést keresni, hiszen ez a gyártó húsüzemre utal.

Általános tapasztalatunk, hogy a fogyasztók megtanulták: 5% kakaóból és növényi zsírból nem lehet csokoládét készíteni. A csokinyulak és csokitojások között kapósabbak a jobb minőségű termékek, a kereslet átrendeződése pedig kedvező hatással volt a valódi csokoládéból készült figurák árára is.

Kevesebb figyelmet szentelnek a fogyasztók a tormára, amely hagyományosan a sonkával együtt kerül az ünnepi asztalra. Sokan nem tudják, hogy hazánk élen jár a minőségi torma termesztésében, és kemény harcot vívnak a hazai termelők a kínai importtal. Közel másfél éve élvez eredetvédettséget a hajdúsági torma (mellyel az európai unió is elismerte hajdúságban termelt csípős finomság védettségét), igazi hungarikumról van tehát szó, aki ilyet szeretne vásárolni, keresse az oltalomra utaló logót a csomagoláson.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?