15 °C Budapest

Szabad vasárnap: eldőlni látszik

2011. március 30. 08:20

Januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály, a termelés és a szolgáltatások területén azonban még várni kell a heti pihenőnappal kapcsolatos szabályozás megszületésére - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a kormányzati egyeztetésekre hivatkozva.

A frakcióvezető szerint még ebben az ülésszakban a parlament elé kerül a heti pihenőnapról szóló törvényjavaslat, és jövő januártól életbe léphetnek az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó passzusai. Harrach Péter szavaiból kiderül, hogy bármely kereskedelmi egység évi 12 alkalommal nyitva tarthatna vasárnap is. Ugyanakkor a családi vállalkozások, a 280 négyzetméternél kisebb boltoknál nem lenne korlátozás a hétvégén. Ezzel azt remélik a javaslat beterjesztői, hogy csökken a kisebb boltok versenyhátránya a kereskedőláncokkal szemben.

A kormánnyal jelenleg is folyó egyeztetések eredményeként az látszik körvonalazódni, hogy egyelőre csak a kereskedelem területén lép életbe a jogszabály, a termelés és a szolgáltatások területén csak később módosulnak a rendelkezések, az azzal kapcsolatos tárgyalások tovább folynak.

A nemzetgazdasági tárca belgazdasági államtitkárságán annyit közöltek, a háttérszámítások, egyeztetések jelenleg is folynak, és a kereszténydemokrata javaslattal kapcsolatos végleges kormányelképzelés április végén, május elején alakulhat ki.

Pénzcentrum vélemény
Ha valóban így lesz -azaz a nagyobb boltok csak évente 12 alkalommal lehetnek nyitva- az érdekes helyzetet szülhet. Az áruházláncok ezt ugyanis beoszthatják egymáshoz közeli üzleteik között, azaz -egy gyakorlati példát nézve- adott áruházláncnál az egyik vasárnap például a dunakeszi, következő héten a solymári, majd a csömöri áruház lesz nyitva (hipermarketeknél ez a példa jellemzően Budapesten életképes, de a diszkontláncoknál akár egy vidéki nagyvárosban is működhet). Ez azonban jó eséllyel azt jelenti majd, hogy komoly tömegek "vándorolnak" majd az aktuálisan nyitva tartó hipermarketbe.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?