Hány háztartásban van még vezetékes telefon?

2010. november 11. 13:02

A mobiltelefonok elterjedésével és az internet térnyerésével a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága 60,19%-ra csökkent. 2010 szeptemberében 19 ezerrel folytatódott a növekedés, így a hónapban 1,846 millió volt a becsült vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, a vezető alternatív szolgáltatók, (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

Forrás: NMHH

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 801 ezerről közel 803 ezerre emelkedett. A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései szeptemberben 715 ezerre változtak, ez 10 ezerrel több, mint az előző hónapban. Az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 192 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2010 szeptemberében a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma 1,846 millió volt (augusztusban 1,827 millió).

Forrás: NMHH

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes és kábeltelevízió hálózatos vonalak száma összességében csökkent, szeptemberben ez az érték 2,979 millió volt. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma a hónapban 2,331 millió (az előző hónapban 2,349 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 552 ezer (az előző hónapban 544 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 96 ezer (az előző hónapban 97 ezer) volt.

Forrás: NMHH

Az év kilencedik hónapjában a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,80 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,19% volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 357 millió, IP-alapon pedig 87 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 149 perc volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szeptemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 535 ezer számot hordoztak.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?