A húszezres a magyar boltos rémálma

2010. május 25. 10:32

Egy felmérés szerint a budapesti üzletek nagy részében ma is megoldhatatlan feladatnak bizonyul a legnagyobb magyar bankó beváltása.

A MasterCard és a Bankkártya.hu próbavásárlói olyan boltokat kerestek fel, ahol gyakori a kisösszegű fizetés, de nem lehet bankkártyával fizetni. A vizsgált üzletek között több taxis, újságos, élelmiszerbolt, pékség, virágüzlet, papír írószer üzlet, trafikos, cukrászda és kifőzde volt.

A kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről!
A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy ma már egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni. 2008 júliusától 2009 decemberéig 50%-kal növekedett a bankkártyát elfogadó üzletek száma. Jelenleg 45.000 kereskedői egységben fogadják el a plasztikot.

A nagy címletek 10-20 ezresek együttesen a teljes hazai készpénzállomány mennyiségének mintegy 55%-át teszik ki. A jegybank honlapján felhívja a figyelmet: a vásárlásoknál joggal lehet igényelni, hogy a lakossági szolgáltatást végzők, a kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről, és fogadják az érmékben való fizetést is, hiszen legfeljebb 50 darabig kötelesek a forintérméket elfogadni.

 

A felmérés készítői minden üzletben 3 ezer forint alatti vásárlást kezdeményeztek, amit 20 ezer forintos bankjeggyel kívántak kiegyenlíteni. A vizsgált 120 fővárosi egység 36%-ában nem sikerült a vásárlás, tehát váltópénz illetve kártyaelfogadás híján a tesztelők nem vihették el a kiválasztott árút. Ráadásul a nagy címlet beváltása miatt minden hatodik sikeres vásárlás alkalmával teljesen elfogyott az aprópénz a kasszából. A felmérés tanúsága szerint tehát a vizsgált, kártyát nem elfogadó üzletek több mint 45%-ban jelentős problémát okoz a nagy címletű készpénz kezelése.

Több mint 8 milliós darabszámmal Magyarországon is a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetőeszköz a bankkártya. Ezt a kártyabirtokosok ma már gyakran használják bolti fizetésre, segítségével forintra pontos összeget fizetnek, így a kereskedőket és önmagukat is megkímélve a visszajáró aprópénz kezelésének, tárolásának nyűgétől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Természetesen a bankkártyát elfogadó üzletekben is sokszor előfordul, hogy nem tudnak visszaadni nagyobb bankjegyből, azzal a különbséggel, hogy ezekben a boltokban a kártya-használat sok esetben megoldást jelent. A kutatásunk célja éppen az volt, hogy rámutassunk, a készpénz nem mindenható, mi több, számos hátránya van - emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója. "Például a kis összegű fizetéseknél a nagy címletek meghatározó arányban nem használhatók. Ha igen, akkor is rengeteg aprópénzt kapunk visszajáróként, amit tárolni, kezelni kell; az utóbbi időben megsokasodott fémpénzek (100 és 200 forintosok) csak tovább rontják a helyzetet. A bankkártyás fizetéskor a készpénzzel ellentétben nem kell visszaadni, arról mindig pontosan a vásárlás összegét vonják le, ráadásul a tranzakció nem befolyásolja sem a pénztárcánk fizikai méretét, sem súlyát."

Hogyan reagálnak a pénztárosok, amikor világossá válik számukra, hogy nem tudnak visszaadni? A felmérést végzők egybehangzó véleménye szerint legjellemzőbb reakciójuk a tanácstalanság és a zavar. Sokan - a kasszások mintegy fele - azt javasolja a vevőnek, hogy próbálkozzon egy közeli üzletben a pénzváltással.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25